Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na pohřeb Stephena Hawkinga jsou pozvaní cestovatelé v čase z budoucnosti

Je potřeba na pohřeb přinést IBM5100. Díky své schopnosti pracovat zároveň v jazycích BASIC i APL díky němu odstraníme chybu Y2K38. Toto je volba Steins Gate. El Psy Kongroo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jednoznacny dukaz, ze cestovat v case neni mozne je, ze nas z budoucnosti jeste nikdo nenavstivil. Jinak je to zcela logicky nesmysl a Hawking nicemu takovemu nikdy neveril. Ma to byt samozrejme jen takova Hawkingova legrace, aby to dokazal i polointeligentum zastavajici ruzne konspiracni teorie. Jinak asi by bylo logictejsi nez prijit na jeho pohreb, mu pred 50ti lety dovezt lek na ALS ne?;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nooo... to s tím lékem z budoucnosti je zajímavá myšlenka... hlavně v souvislosti s tím, jakou délku života mu předpovídali a kolika let se nakonec dožil...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

mozno mu liek z buducnosti tajne podavala do dodavaneho jedla nejaka tajna organizacia z buducnosti

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, otázka „Jestli lze cestovat časem, kde jsou všichni cestovatelé časem?“ zůstane nezodpovězená až do celosvětových orgií roku 2153 :-)
( https://smbc-comics.com/index.php?db=comics&id=1766#comic )

„Jinak asi by bylo logictejsi nez prijit na jeho pohreb, mu pred 50ti lety dovezt lek na ALS ne?“

Třeba by se v tom případě zabýval něčím jiným, nebyl by tak významný a zemřel by dřív.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nebo by se o něm tolik nemluvilo a ten někdo by se o něj tolik nezajímal a nevymyslel by přístroj na cestování časem. Ale má pravdu, čas je jen jeden a vrátit se zpět časem by nemělo být možné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No je vidět, že si Hawkinga nikdy nečetl, protože "čas je jen jeden" je už dávno vyvrácený nesmysl (s dilatací času musí počítat i tak běžná věc jako je GPS). S rostoucí rychlostí a gravitací se čas relativně zpomaluje (vůči místu s menší rychlostí či menší gravitací) či dokonce z našeho pohledu stojí (ačkoliv tamního pohledu je normální a my se pohybujeme časem jako žíznivá čára).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, protoze jde o doppleruv jev, ktery samozrejme plati i pro elektromagneticke zareni. Kdyz se pak ty objekty vrati k sobe, tak je cas totozny. Takze ano, cas je jen jeden. Nicmene i tu vec, co rikas (samozrejme, Hawkinga jsi rovnez nikdy necetl), tak by nemela nic spolecneho s nejakym cestovanim casem. A pokud to beres teda takto, tak ano, cestovat casem se da, ale jen dopredu:o)))) A delame to vsichni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyz se pak ty objekty vrati k sobe, tak je cas totozny."
A to mas z vlastnej hlavicky? A preto atomove hodiny v lete, ked sa vratia na zem ku druhym atomovym hodinam, meskaju s casom?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu jo? ..... a nesouvisi to nahodou s tim, ze polocas rozpadu cesia ovlivnuje gravitacni pole?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nastuduj si specialnu teoriu relativity a potom sa vrat diskutovat dalej

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poločas rozpadu cesia jsou desítky let. Atomové hodiny "měří" rezonanci atomů cesia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takového blábolení, uf. Od Hawkinga jsem nečetl všechno, ale min. Stručnou historii času by si měl přečíst každý.

To vůbec nemá souvislost s Dopplerovým jevem (to o čem tu mluvíme), problém je když se jedny superpřesné hodiny pohybují nějakou rychlostí v nějakém gravitačním poli (na provchu planety) a jiné bez gravitace vyšší rychlostí na orbitu, tak se jejich čas při porovnávání časového kódu NEUSTÁLE rozchází (přestože vedle sebe jdou ve shodě) - zcela v souladu s teorií relativity.

Dopplerův efekt samozřejmě je také ve hře, ale to nesouvisí s dilatací času.

S cestováním časem to nemá nic společného, ale dokazuje to, že čas není lineární kontinuum platné v celém vesmíru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to asi podobne, jako rict, ze cas pro med plyne rychleji v teplem prostredi nez v chladnem, protoze rychleji tece a driv se zkazi. Stejne tak se maso kazi pomaleji v mrazaku atd. Takze plynuti casu je treba jakoze relativni, ale to by jsme se z toho posrali. Neni teda jednodusi prijmout fakt, ze cas jako takovy je konstanta a timto celym se proste nezabyvat? A stejne jako ma teplo a chlad vliv na maso, tak ma zjevne vliv gravitace (rychlost s tim pochopitelne nesouvisi) a magneticke pole na cesiove hodiny ne? Pak by se dalo bez prehaneni rict, ze kazdy se pohybujem v jinem case, protoze nase telo jinak ovlivnuje gravitacni a magneticke pole zeme ... o kosmickem zareni atd. ani nemluve. Takze strasne krasna a zjednodusena teorie, ze je nejaka zavislost casu na gravitacnim zrychleni, ale stejne se tam jeste uplatnuje dalsi nejmene milion velicin. Takze ja teda prijimam postulat, ze cas je univerzalne konstantni a jen jeho relativni reprezentace se lisi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bóže a co si místo vymýšlení vlastních výmyslů bez valného promyšlení přečíst tu něčím podloženou část teorie relativity? Uvedené příklady jsou otázka skupenství a podmínek pro množení mikroorganismů s naprosto jasnými závislostmi, s relativitou času tam nic není do činění.

Ano, každý se pohybujeme v jiném čase! Na této planetě jsou to rozdíly v řádu milisekund (třeba u astronautů nebo té GPS), takže nepozorovatelné okem. Z toho také plyne iluze, že čas plyne za všech okolností stejně.

Vliv gravitace je též nepatrný, zajímavý začíná být v oblasti neutronových hvězd nebo dokonce singularit černých děr, kde gravitace narůstá do absurdních hodnot, kdy se pod jejím drtivým vlivem bortí hmota a rozpadají atomy a čas se vpodstatě zastavuje (z vnějšího pohledu). Relativistické vnímání času se mu věnuje v měřítku vesmíru a ve vztahu ke všem jeho podivnostem a neskutečným měřítkům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě že ten čas už nikdy není totožný. Ověřovalo se to už mnoha experimenty. Když se dvoje přesné hodiny, které jdou vedle sebe ve shodě oddělí a jedny se nějaký čas pohybují vyšší rychlostí (a je jedno jestli na orbitě nebo třeba v letadle, tak když se sejdou zpět, ty rychlejší jsou pozadu. Rychlosti které umíme vytváří nepatrné rozdíly, ale směrem k rychlosti světa jsou to násobky (a též se to experimentálně ověřovalo - kupř. pomocí Mionů).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som cital ze plynutie casu je len iluzia. V 3D priestore cas dokazes len pozorovat, mas pocit plynutia casu, nemozes sa vratit spat. Vo vyssich dimenziach je to uz len jedna zo suradnic a mozes nim prechadzat tam i spat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je důkaz toho, že cestování v čase nebude vynalezeno do roku 2038 kdy stejně civilizace zahyne na Y2K38 ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To autor přehnal. Že byl nejslavnějším géniem 20. a 21. století? Znám několik podobných géniů 20. století. A že by si autor dovolil tvrdit, že Hawking je slavnější než Einstein, Hubble, Fermi, nebo někdo z mnoha dalších lidí tohoto století? A když už jsme u toho, osobně dávám přednost "géniům", kteří zachránili životy desetitisícům lidí 20. století. To už je ale off-topic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

upresnenie: bol jednym z najznamensich geniov, celebrita podobne ako einstein a newton
podobna celebrita je z oblasti biologie darwin

mena ako bohr, fermi, oppenheimer, schrodinger, feyman, dirac, plank, heisenberg, rutherford, pauli, chadwick, broglie ... nepozna z laickej verejnosti nikto (a to je len par mien pre teoriu mikrosveta)

kolko fyzikov poznas ty:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_physicists

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si .Jména Oppenheimer , Schrodinger a Dirac mi v paměti utkvěly a to jen sleduji běžné dění a s jejich obory jsem se dostal do křížku jen okrajově ;) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si .Jména Oppenheimer , Schrodinger a Dirac mi v paměti utkvěly a to jen sleduji běžné dění a s jejich obory jsem se dostal do křížku jen okrajově ;) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mna by zaujimal vzniknuty paradox: na tu jeho party spred dekady by cestovatel z buducnosti ozaj prisiel a sucasne by po party Hawking ziadnu pozvanku neposlal a nezverejnil (tak ako to mal v plane). Ak by uz totiz na tu party cestovatel z buducnosti ozaj prisiel, nutne to implikuje to, ze v buducnosti (po party) musi Hawking tu pozvanku poslat a zverejnit. Ale co ak by sa tomu Hawking aktivne branil ... ze aaaa idem navodit paradox ... zariadilo by vsezahrnujuce vesmirne vedomie/osud, ze nech by sa Hawking branil ako chcel, o jeho party by sa cestovatel z buducnosti v buducnosti aj tak dozvedel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takové paradoxy neexistují. Došlo by nejspíše ke vzniku dočasného (konvergujícího) paralelního vesmíru (časoprostorové bubliny), kde by probíhaly obě verze normálním způsobem. Pokud by došlo k divergující události (např. vytvoření nějaké teorie jak lehce cestovat v čase), z této bubliny by mohl vzniknout paralelní vesmír, minimálně v oblasti, kterou s těmito možnostmi osídlí budoucí civilizace (lidská) např. v rozměru galaxie.
Samozřejmě jen spekuluju v hypotéze multiverza :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zastávám názor , že pro nás všechny se sled událostí nemění ani v případě výskytu cestovatele časem. Prostě vesmír jeho přítomnost pojme jako fakt a skutečností se stane to, jak bude interagovat s minulostí. Na co bude muset zapomenout je stejná realita ze které vzešel. Což znamená , že mnohovesmír v praxi ani existovat nemusí. Žádné paralelní dimenze ani strunové teorie , jen jeden neustále se měnící vesmír , podřízený běhu času .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paradoxy existovat nemusia (najznamejsie dedkovsky paradox, infiomacny paradox ci sexualny paradox a ine), pokial si pricina a nasledok vymenia svoje ulohy/pozicie a defacto pricina s nasledkom v konecnom dosledku splynu ... popripade je to ako hovori kolega podomnou, netreba ziadne paralelne vesmiry, proste sled udalosti zabezpeci to ze sa jednuducho stane (minulosti ci pritomnosti) co uz sa ma stat. Napr. ak by na tu Hawkingovu oslavu cestovatel z buducnosti prisiel, v buducnosti by sa o nej nejako dozvedeli, nech by sa to Hawking snazil aj pocas svojho zivota ci na 500 rokov nejako zatajit a nikomu nic nepovedat. Alebo napr. ak by niekto isiel do minulosti zabit svojho dedka (a tym padom by sa nikdy nenarodil = dedkovsky paradox, a ked sa nenarodil, jak potom mohol existovat a ist do minulosti a zabit ho), tak kontinuum proste zariadi to, ze to dedko nejako prezije, alebo sa ukaze ze cestovatel bol adoptovany ... proste moznosti je vela ... Alebo ak by niekto isiel do minulosti s umyslom zabranit 2. svetovej vojne, tak by ju nechtiac svojim prichodom do minulosti vyvolal. A keby tam do minulosti (s uslahtilym cielom zabranie jej) nesiel, tak by 2. svetova nebola = musel tam ist ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápete to špatně, takhle to nemůže fungovat. Continuum něco zařídí? Zkuste se zamyslet co by to znamenalo a jaké by takové "něco" mělo důsledky pro všechno ostatní.
Tudy cesta nevede a Hawking to věděl, doporučuju se seznámit s jeho novějšími pracemi.
Furt čekám, kdo pochopí můj komentář, zatím se furt lidi snaží spoustou slov přetlačit a obhájit naučené poučky, ale už intuitivně musí vnímat, že tam není všechno úplně v pořádku, že to skřípe. Na "něco" se nehraje, buď teorie sedí nebo nesedí, žádný skřítek jménem Něco vám to nezařídí ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebo cestovatelé pozvánku přijali, dorazili, ale Hawking o tom nikomu neřekl, aby ochránil kontinuum :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto stejně jsem uvažoval nedávno :D ... . Přitom by stačilo umístnit pro všechny budoucí cestovatele časem na veřejném místě pod dohledem kamer řekněme trezor s adekvátní odměnou (ve zlatě) a v tomto stavu všem na očích jej ponechat po několik let .
Současně po skončení exhibiční doby by nic nebránilo doplnění umělecky vyvedeného kódu přímo na trezor / schránku tak , aby všichni budoucí věděli , že "Tady byl všem příchozím z budoucnosti garantován štědrý obnos , pokud by se včas dokázali vrátit časem ... "
Takto by mohl být trezor s již veřejně známým kódem pojatý jako umělecké dílo a přečkat i několik desítek let aby utkvěl v paměti pro budoucí jako známá schránka, kde se po dobu např. pěti let dal získat zajímavý obnos .....
Veřejné povědomí o existenci takového místa by byla zásadní . Obsahem schránky by také mohlo být něco , např text jehož znalost by byla limitována několika osobami a v jediné kopii svěřena kopie renomované notářské firmě .... schválně jestli se během exhibiční doby objeví kdokoli kdo dokáže odměnu vyzvednout očekávanou cestou , případně zveřejnit text o jehož pravosti by nepanovaly žádné pochyby ...
Takový EXCALIBUR , který nevytáhne nikdo , kdo skutečně není hoden ;) - Divím se , že Sysifové takový experiment již neprovozují ( Návštěva narozenin fyzika , či jeho pohřbu je časově příliš úzká událost , navíc nikdo neví na kolik by byly již prokázané cesty časem legální a nakolik by svými kauzalitami reálně ovlivnily společnou budoucnost ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je tak naivní až je to vtipné... :D :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na i v ní je kde kdo , ale namotivovat timetravelery se nikomu ,co blahé paměti víme ,zatím nepovedlo ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak to víte ? :D
Je vám doufám jasné, že v okamžiku, kdy si myslíte, že by se něco zjistilo (resp. prokázalo), tak o tom nebudete vy ani nikdo jiný vědět? Takovými lacinými pastičkami prostě časové (ne)paradoxy neošálíte.
A od Hawkinga to beru jako dobré promo pro jeho poslední teoretické práce, o kterých se toho mezi veřejností moc neví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mi jasné ,že výsledek nemusí být nakonec prezentován v podobě odpovídající skutečnosti. Nicméně zainteresovaní budou mít jasno a minimálně jistotu , že vytvořili záchytnou kapsu v časovém kontinuu , která může kdykoli posloužit .... Kdykoli vám může ve schránce přebývat káča ...vesmír se nezhroutí a vy budete mít jasno a přitom žádný důkaz ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tentokrát mi nezbývá než souhlasit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No stroj času asi nevymysleli, ale autogen už jo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak Ind s autogenem se jako právoplatný cestovatel v čase nebere ;) . I proto by byl na veřejném místě a pod dohledem kamer jako dnešní bankomaty ;). Samozřejmě zkusit štěstí by mohl kdokoli ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie je mi jasne preco by cestovatelia v case museli vyuzit prave tuto exhibicionisticku verejnu prilezitost na trivialne obohatenie, ked budu mat v buducnosti nepreberne mnozstvo informacii, ktorych zneuzitie by bolo neverejne a velka cast aj nezistitelna vedeckymi statistickymi metodami. A preco by mali potrebu nam vobec dokazovat moznost cestovania casom? Jedine ze by slo o prvych pionierov, ktori by este nemali technologiu dobre zvladnutu a spravili by pri prvych cestach nejaku zaciatocnicku chybu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.