Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nabídne Ubuntu 12.04 jako výchozí 64bitovou verzi?

O kolik ma 64bit OS vetsi spotrebu pameti oproti 32bit OS?

nebo snad

O kolik je vyssi spotreba pameti u 64bit OS oproti 32bit OS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Údajně jsou 2G málo, já jsem ale jen na 1G, tak to nemám jak ověřit :-)
Chystám se ale rozšířit na 4G,ceny pamětí jsou v řádu stokorun, a mám novou grafiku, tak se to třeba trochu rozeběhne :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samotný OS je tak optimalizovaný, že je rozdíl zanedbatelný, aplikace na tom můžou být hůř, ale možnost mít desítky gb ram tohle přebije, tedy alespoň pro mě :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tipnul bych si , že řádově max. ve stovkách MB u hodně velkých aplikací, ale nesledoval jsem to nijak podrobně a vypadáto max. na desítky procent.
při upgrade 2->4 nebo 8GB je to spíš na úvahu co s tolika paměti než jak se do ní vejít a ke slovu se dostává swapování tempů, pagefile do Ramdisku apod. Je to sice např. u browserů drobnost, ale potěší, když si pořád neodkládají na hdd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mne jako 3D grafika je to potěšující zpráva. Za poslední 2 roky se mi zvedla hranice optimálního množství paměti na 12Gb. A už nyní vím že kdyby to bylo jednou tolik tak by to nijak nevadilo. Každopádně by mne zajímalo víc jestli Ubuntu ustoupí, od nucení do Unity, ale nabídne od základu používat (pro mne něco lepšího) třeba Gnome 3. Tak jako to dělá Mint, na který jsem přešel.
Chápu že pro někoho je Unity super, pro mne to znamenalo brutální brzdu v práci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ono zase nieje taký problém hneď po inštalácii spraviť "sudo apt-get install gnome-shell" a do unity viac nevliezť poprípade aj ho removnúť. A na tú grafiku veru už len keď ako začiatočník v tom sem tam robím tak 4Gb čo mám je žalostne málo a Max na W7 navyše žere omnoho viac ako Blender, ktory asi používate, navyše max si zobere bežne aj 8Gb z pagefilu s mojou ramkou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

inak ešte k Ramke a linuxu... mám taký dojem, že existuje nejaký patch na 32 bit s ktorým pôjde aj 16 alebo 32 Gb ram.. má s tým niekto skúsenosti? Aj keď na linuxe naozaj nevidím dôvod používať 32bit. To mám naozaj len na starom testovacom nb...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejedna se o zadny patch, ale funkci zvanou PAE (physical address extension), tj. rozsireni pametoveho prostoru. Takze na 32bitovem systemu muzes mit az max. 64GB pameti, stale vsak plati omezeni, ze jeden proces nemuze mit vic jak 4GB pameti. PAE podporuje Linuxovy kernel, kde ti typicky staci pouzit kernel s touto vlastnosti zapnutou (distribuce ho typicky nabizeji vedle klasickeho 32bit jadra), Windows to tez umi (tam to ale myslim zavisi na jejich verzi, podle toho jsou umele vytvorene limity, no... zkratka MS a jeho politika), dal pak BSD, Solaris... neni to tedy zadna unikatnost. Pokud ma clovek 64bitovy procesor, tak je samozrejme lepsi vzit rovnou 64bitovy system.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve Windows je to otázka přidání jednoho parametru do boot.ini.

Celé PAE je ve všech systémech k ničemu, pokud nejsou aplikace, které ho podporují. Umí to pár 32bit databází, pokud vím. IMHO dnes už je to jen mrtvě narozené dítě...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako PAE je lepsi nez nic, protoze muzes dat cele 4GB jedne aplikaci a jeste ti "zbyde" pamet na ostatni aplikace, kernel a diskovou cache. Ale ano, pokud bezis jen tu jednu aplikaci tak to o moc lepsi neni ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No mě jako vektorovému grafikovi je to celkem jedno, ale já už na 64bit jedu docela dlouho sice mám jen 2G, ale mě to stačí a v době kdy jsem si stroj pořizoval tak to byl docela balík :-) Doteď mě ještě cenově a výkonově žádná platforma nedonutila moje stařičké C2D vyměnit :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já mám 64bit ubuntu v práci a 32bit doma na virtuálu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, já mám 32b Fedoru kvůli tomu že sem sáhl v šuplíku po špatným DVD :-D
nechtělo se mě vše znova instalovat tak jsem tam aspoň dal PAE kernel (4GB RAM).
Jinak určitě je 64b systém výhodou a instrukce navíc se určitým programům hodí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na každý domácí počítač, kromě Maca, který měl 64 bit. procesor a alespoň 4 GB paměti, jsem hned 64 bit. linux nasadil. 32 bit. OS mám jen na starém netbooku.

V článku byl zmíněn program RAWTherapee. Rád bych se vás tímto zeptal, v jakém editoru RAWů se vám na linuxu pracuje nejlépe. Mám Olympus E-P3, ke kterému výrobce dodává program Viewer 2 (pouštím přes Win7 ve Virtualboxu). Ten, ač generuje ty parádně nastavené Olympusí JPGy, je zoufale pomalý, krvavě náročný na výkon procesoru a neumí moc dobře zacházet se stinnými částmi obrazu. Uchvátila mě Beta Lightroomu 4. Snadná a rychlá práce je v něm však zaplacená nevěrností barev, horší WB, účinným, avšak ve výsledku nehezkým odšuměním. Rád bych s RAWy pracoval přímo v linuxu (Ubuntu 12.04 či z něj odvozený Mint s Gnome), ale starší verze RAWTherapee mi přišla nesrozumitelná a těžkopádná, Darktable mi nefungoval vůbec (teď už by E-P3 znát měl), plugin ufraw do Gimpu stál za starou bačkoru, ... Máte vy nějaký SW, který jste si opravdu oblíbili?

Díky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já ARW ze sona a200 upravuju v darktable, to je skvělej program na RAWy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedu jenom kancelář, tak nemám důvod přecházet na 64 bit. Kromě toho 32 bit 12.04 ve vývojové verzi obsahovaly mizivé množstní chyb, kdežto 64 bit byla nepoužitelná například kvůli nemožnosti se přihlásit v Deja Dup. A pak je ještě otázka, zda v 64 bit jsou i programy 64 bit, aby přechod na 64 bit dával smysl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja zustavam na 32bit kvuli lenosti :-). Respektive, mam hotove 32bitove instalace plne vlastnich modifikaci z doby kdy 64bit jste nebylo ono a nejak se mi nechce to vsechno premigrovavat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukecali jste mě. 64 bit nepotřebuji, ale už jsem ho nahodil. Třeba odesílání dat z DejaDup je výrazně rychlejší a zdá se mi, že jsou tam nějaké drobnosti, co jdou rychleji. Jenom jestli jste mě nezblbli, že je to rychlejší jako celek, bo mám SSD, tak že bych rozdíl rychlosti postřehl?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mě je i kopírování z disku na disk pomocí 64bit Total Commader asi o čtvrtinu rychlejší, než s 32bit. Zoner Photo Studio je na 64bitech taky o poznání svižnější. Takových příkladů je určitě hodně. Ale není to automatické - záleží to na programátorech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.