Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NAND flash letos zdraží, očekává se až +40 %

Zpráva je to sice špatná, nicméně ne překvapivá. Po zvěstech o zdražení DRAM z poloviny prosince je logické, že nějaký dopad bude mít situace i na NAND…

Oboje totiž vzniká ve stejných továrnách a na stejných linkách, které mohou výrobci využívat pro jedno i pro druhé. Vzroste-li poptávka po jednom typu paměti natolik, že to přiměje výrobce vymezit vyšší část linek tomuto typu pamětí, klesne v důsledku toho produkce druhého a nedostatek vyvolá růst cen. Tolik pro připomenutí jevu, který se již opakoval nesčetněkrát.

Samotné zdražení NAND flash tedy překvapivé není, rozhodně je však zarážející míra očekávaného růstu cen, která má jen v letošním roce dosáhnout 40 %. Existují názory, že by za tuto výši mohl být spoluzodpovědný výpadek proudu v továrně Samsungu během výrobního procesu. V jeho důsledku byla znehodnocena celá várka pamětí.

nand flash wafer

40 % zdražení se ovšem týká samotných čipů - na výrobcích se to projeví podle toho, jakou část jejich výrobních nákladů samotné paměťové čipy tvoří. U zařízení s nízkou kapacitou, kde má velký vliv například i cena PCB, řadiče a pouzdra, může být rozdíl v koncové ceně násobně menší, naopak u velkokapacitních zařízení, jejichž cenu určují primárně náklady na paměti, se těmto 40 % může blížit.

Pokud tedy v dohledné době uvažujete o upgradu SSD nebo koupi nějaké větší USB flešky, popřemýšlejte, jestli něco můžete ztratit vyčkáváním. Ačkoli se zdá, že by rok 2020 mohl být zajímavý z hlediska upgradu procesorů či grafických karet, u pamětí a flash-úložišť může být situace příznivá jen v jeho prvních měsících.

Nakonec ani na zmíněné grafické karty nebude mít tato situace v dlouhodobém hledisku příznivý vliv. V letošním roce očekáváme nástup modelů vybavených GPU vyráběnými 7nm+ procesem TSMC (7nm s EUV), který sám o sobě nebude levný a pokud u současných poměrně drahých GDDR6 nelze čekat pokles cen, ale spíš růst, pak se nedá počítat se pozvolným setrvalým zlevňováním grafických karet, které jsme mohli pozorovat například v posledních dvou letech. Oficiální doporučené ceny se tak mohou držet nepříjemně dlouho.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku NAND flash letos zdraží, očekává se až +40 %

Úterý, 7 Leden 2020 - 17:57 | SudetChobot | Keep trolling. za 5k sezenes 2TB a stejne to...
Úterý, 7 Leden 2020 - 15:33 | BlackRider | Kolik her najednou potrebujes hrat, ze ti nestaci...
Úterý, 7 Leden 2020 - 07:46 | RedMaX | Spousta typu SSD vubec neni, proste se o vanocich...
Úterý, 7 Leden 2020 - 00:30 | amadjr | to je nejaka povanocni vyprodejova kachna ne?

Zobrazit diskusi