Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k NASA odkládá pilotovaný let lodi Orion nejspíš až na rok 2023

myslím, že pri misii na mars je dôležité mať čo najviac komponentov nahraditeľných 3D printed replikami a na palube 2x 3D tlačiarne (tiskárny). jedna veľká na výrobu komponentov lode a druhá malá na výrobu náhradných dielov tej prvej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

<i>NASA odkládá pilotovaný let lodi Orion nejspíš až na rok 2023</i>

Takže už to nepoletí nikdy, protože do roku 2023 už USA jako takové existovat nebudou... Škoda. Mohli se lidé alespoň zkusit dostat výš než 400km nad Zemi...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Konspirativní bludy v každém příspěvku, to už je fakt na hlavu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Moment - takze uz pripoustis ze se lide dostali na obeznou drahu? To je ovsem pokrok :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

S NASA to jde od doby co dala lety spolocnosti SpaceX hodne dolu, hlavna vec ze USA daji na valky, zbrojeni a modernizaci hlavni rocne desitky miliard dolaru ale NASA dostane omrvinky, ja sem toho nazoru ze raketoplany mohli klidne letat i dnes, kuli jednemu pripadu prestali letat vsechny, sou pekne dementni z vlady USA.

Rusko uz americani predbehlo a Cina bude zachvili v rovnake pozici, Putin jde oprasit projekt tezkotonaznych raket Energija, za par let na mesic a za dalsi na Mars, americane chudi musi vse vsadit na televnizni reklamy jinak by nemali z ceho vubec vylet na Mesic zaplatit.

Po roce 2020 bude Rusko a Cina daleko co sa tyce vojenske a kosmicke oblasti pred USA a to je hodne sere.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Raketoplany ztratili dva. A ne, nejspis nemohli litat i dnes. Raketoplan je ohrome slozitej stroj a planovalo se, ze jeho znovupouzitelnosti se dosahne snizeni nakladu na lety do vesmiru. Bohuzel, diky te slozitosti byl provoz ohrome drahej a narocnej na udrzbu. Je celkem zazrak, ze je drzeli tak dlouho v provozu. Ty dva stroje ztratili protoze na prvnim selhalo tesneni na jednom z boosteru a na druhem kus izolacni hmoty prorazil nabeznou hranu kridla a to vedlo ke zniceni stroje pri navratu. To jsou jen dva vazne problemy tech stroju a podobnych kritickych problemu tam bylo nekolik stovek. Proste jedna soucastka selze a stroj je odepsanej.
Tady jsou lepe popsany duvody toho odlezeni: http://www.kosmonautix.cz/2015/09/mise-em-2-odlozena/

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Raketoplány přestaly létat hlavně kvůli ceně za start.
Havárie raketoplánu nebyla jedna, ale dvě při celkem 135 startech (Zničené byly 2 stroje z 5).

S podfinancováním NASA máte pravdu.

Oprášení projektu Eněrgia ohlásili Rusové v roce 2012. Pohnulo se od té doby něco?
Navíc Rusové mají nejspíš nějaké problémy - jak o tom svědčí zhruba 2x vyšší procento havárií proti ostatním kosmickým velmocem. Takže o jejich rychlém získání předstihu lze asi s úspěchem pochybovat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Rusove letaji vic a tudiz kdyz existuje urcite % neuspechu i popada toho vic, je to logicke.

Od rob rakety R7 toho z Bajkonuru uz toho dost naletalo, raketa Proton dnes aktivne zasobuje ISS modulmi Sojuz/Progress.

Ruska federace nema problem s penezi, tam jde hlavne o vyjednavani s Roskosmos-em jejich dilko Energija je, ohledne financovani a spolehlivosti, vzdyt Energija, Poljus a Buran stali ZSSR ohromne penize.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A proto se hodnotí procento úspěšnosti startu, které je u ruských komerčních nosičů nižší než u těch ostatních. Nebo vy neumíte s procenty počítat?
Toto je taky perla: "Ruska federace nema problem s penezi, tam jde hlavne o vyjednavani s Roskosmos-em" On stát neřídí vlastní státní agenturu, on s ní musí vyjednávat? :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Rusové mají to "určité procento" pádů skoro 2x vyšší. Vypouštějí sice zhruba 2x víc raket než Američabé, ale nezdaří se jim zhruba 3-4 krát víc startů než Američanům.

Konkrétněji:
Od roku 2010 do dneška uskutečnili Rusové celkem 195 startů kosmických raket, ze kterých 10 selhalo úplně a 5 částečně.
Američané za stejnou dobu vypustili 102 raket (je v tom započten i raketoplán), z toho 4 selhaly úplně.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To budou nějaké optimistické definice částečných selhání; mně vychází, že jen dva satelity dokázaly vykompenzovat špatnou oběžnou dráhu vlastním pohonem a zbývajících čtrnáct misí bylo odepsáno zcela.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nenech se vysmát, Ruský kosmický program je zašlá sláva. Zvlášť teď, když se Putin chlubí vojenskými přehlídkami a finanční rezervy využívá na výrobu nových tanků a podobného zbrojení. Roskosmos je rád, že mu aspoň američani platí na dopravu na ISS, což ještě tak dva tři roky bude. Pak ale díky SpaceX Dragon tenhle zdroj příjmů definitivně vyschne.

Rusko na to prostě nemá, nemají zkušené a kvalifikované lidi, a díky rozsáhlé korupci se peníze nedostanou tam kam je třeba. Viz krach ambiciózní sondy Fobos-Grunt, která se ani nedostala z orbitu Země. Schválně koukni kdo je úspěšný v meziplanetárních misích: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_Solar_System_probes Kde jsou Rusové? Nic tam nemají, je to hlavně NASA, pak ESA, Číná se snaží, i ti Iniání uspěli se svojí (relativně) super levnou sondou na Mars. Tyhle zkušenosti se počítají do budoucna.

Rusové se dostanou nejdál na ISS, na Měsíci nikdy nebyli, což znamená delší vývoj, více testů, sbírání zkušeností, je to prostě na dlouho a s nejistým výsledkem. Mají štěstí, že nezdary z poslední doby připadly na Progressy nebo satelity a ne lidskou posádku. Nicméně je fakt, že se stalo pravidlem, že jim každým rokem několik startů "nevyjde", a to není povzbuzující pro lidské posádky do budoucna.

K tématu Orionu: vývoj a výroba stále pokračují v souladu s původním plánem pro rok 2021. Samozřejmě se mohou objevit problémy a nějaký ten odklad, jak už to bývá. Ale zatím to není tak špatné: http://www.planetary.org/blogs/jason-davis/2015/20150916-orion-clears-kd...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak ze Rusko nema kvalifikovane lidi? IMHO jich ma plna vezeni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RF ma opravdu problem s kvalifikovanou pracovni silou. Spousta lidi odesla za lepsim do zahranici, spousta proste zestarla a je v duchodu. Po rozpadu SSSR tam diky nedostatku financi upadlo vsechno a tedy i tyto spickove vedni obory. Situace se zlepsuje, ale proste nejakou dobu trva, nez se ta mnoha leta mezera zaplni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Po nedávných třetinových škrtech v ruském vesmírném rozpočtu se ta mezera bude zřejmě zaplňovat o mnoho let déle.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na Mesic doleti osobne soudruh Putin a to budeme koukat, kolik priveze amfor a tygru :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

USA má Orion, Evropa bude mít za ty prachy, nebo ještě dražší multi-kulti program :P

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Další trollení.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Trollení - tím myslíte článek o kosmonautice na IT webu?
V článku se píše o postupu vesmírného programu USA, mimo jiné o vynaložených prostředcích. Já píšu důvod, proč nebude mít prostředky evropský vesmírný program - tedy k věci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jestli narážíte na přistěhovalce, tak to jsou v USA všichni (kromě Indiánů)... A tamní proces nekončí (jak si mnozí mylně myslí), více multikulti země už snad ani nemůže být.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Německo to chce zjevně dohnat a předehnat :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemecko to dela schvalne - je na nejlepsi ceste k tomu, aby jim zase dosel Lebensraum - a vime co se stalo minule.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle konspirace miluju. Jako by nestačilo prosté vysvětlení, že totálně zblbli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.