Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Navi 31 (RDNA 3) bude nejspíš vše, jen ne levná

Ve druhé polovině příštího roku se chystá vydání grafické architektury RDNA 3 a nové generace Radeonů. Čipletové řešení v kombinaci s 5nm procesem a novou architekturou výrazně zvýší výkon…

Nejspíš však nejen výkon. O GPU Navi 31, nejvyšším a nejvýkonnějším modelu vybaveném grafickou architekturou RDNA 3, se proslýchá, že cílí až na 2,5-násobek výkonu současného high-endu, Radeonu RX 6900 XT. V posledních týdnech se začalo proslýchat, že by výsledný výkon mohl být i vyšší, z čehož některé weby vyrobily zprávu, že Radeon RX 7900 XT (nebo jak se nakonec karta bude jmenovat) bude 3× rychlejší než Radeon RX 6900 XT. Což zcela jistě nebude.

Skutečnost má být taková, že cílem AMD byla skutečně hodnota „2,5ד, ale z první testů a simulací to vypadá, že nakonec bude bližší „2,7ד. V první řadě bychom si měli položit otázku, zda je to vůbec možné (míněno vyšší výkon oproti plánovanému).

Abychom se dopracovali k odpovědi, musíme se vrátit pár let zpět, kdy se s vydáním generace Polaris (GCN 4), Vega (GCN 5) i Navi (RDNA) objevovaly zprávy, že výsledný produkt dosahoval vyšší spotřeby, než AMD předpokládala, což vedlo buďto k nižšímu výkonu (aby zůstala zachována cílená hladina TDP) nebo k výrazně vyšší spotřebě (pokud se AMD pokoušela dosáhnout plánovaných frekvencí). Za tuto dobu se nejen zlepšila situace v grafickém vývoji, ale vývoj si uvědomil, že je zkrátka (z více důvodů) nutné při vývoji pracovat s většími rezervami, aby i při horším než očekávaném chování (výrobního procesu / architektury / nové generace pamětí…) bylo dosaženo cíle. Zdá se, že s RDNA 2 / Navi 2x se AMD podařilo kýženého cíle dosáhnout a lze tedy připustit, že s RDNA 3 / Navi 3x jej trochu přestřelila. I když posun 2,5×->2,7× působí v násobcích hezky, jde jen o 8% rozdíl, tedy nic závratného.

  • Navi 31: 2,7× vs. Radeon RX 6900 XT
  • Navi 32: 1,5× vs. Radeon RX 6900 XT

Podle zdrojů redakce RedGamingTech má tedy Navi 31 dosahovat až 2,7× vyššího výkonu než Radeon RX 6900 XT a o příčku nižší GPU, Navi 32, až 1,5× vyššího výkonu než Radeon RX 6900 XT.

Těžko však usuzovat, do jakého konkurenčního prostředí Navi 31 zapadne. V souvislosti s nadcházejícími generacemi Nvidie se hovořilo o čipletové architektuře Hopper, následně se objevily zprávy, že Hopper dorazí později a v mezidobí půjde na trh monolitická architektura Lovelace. Překvapivě o obou postupně unikly informace, že budou disponovat 18 tisíci stream-procesory. Už to samo o sobě je zvláštní. Možná by to ale zvláštní nebylo, pokud by se ukázalo, že je něco pravdy na aktuálních drbech naznačujících, že Lovelace není herní architektura. Jinými slovy že onen monolitický čip by mohl být něčím podobným jako Volta, tedy produktem určeným primárně pro výpočetní trh. Na to navazují zvěsti, že herní trh pokryje pouze refresh stávajícího Ampere.

Od toho se samozřejmě odvíjejí spekulace, že vlastně Nvidia nebude mít co postavit proti Navi 31, případně že její nabídka bude výrazně slabší a nezbude jí než low-end a mainstream. Zde je však na místě jistá dávka opatrnosti, neboť pokaždé když se podobné zvěsti začaly objevovat, vytáhla Nvidia nějaký trumf.

Ono je klidně možné, že Lovelace přijde na trh před Hopper. Rovněž lze připustit, že jde spíše o výpočetní produkt (v profesionální sféře se velký monolit snadno zaplatí). Stejně tak je možné, že Nvidia chystá Ampere-refresh. Ale nic z toho ještě nemusí znamenat, že by čipletová generace Hopper byla natolik zpožděna, že by nezasáhla trh za éry Navi 3x.

Navi 3x je produkt druhého pololetí 2022, Ampere-refresh může dorazit klidně již na přelomu roku 2021/2022, výpočetní Lovelace v polovině roku 2022. Nic z toho samo o sobě nebrání vydání čipletové generace Hopper koncem roku 2022 nebo v prvních kvartálech 2023. Z informací o Ampere-refresh nebo výpočetní generaci Lovelace nemusí být úplně korektní dovozovat, že až do roku 2024 (kam roadmapa Nvidie kreslí novou architekturu) nepřijde Nvidia s novou generací v grafickém high-endu, případně že tím grafickým high-endem pro roku 2024 bude právě Hopper.

Je nicméně možné, že pokud AMD vydá ve druhém pololetí RDNA 3 / Navi 31 s výkonem až 2,7× nad Radeonem RX 6900 XT, bude po jistou dobu takový produkt nejvýkonnější herní grafickou kartou na trhu. Při zohlednění investic do vývoje takového řešení (nová mikroarchitektura, nová čipletová architektura, nový výrobní proces) je pravděpodobné, že tento produkt skutečně nebude levný. Bez ohledu na to, jak se bude v následujících pěti kvartálech vyvíjet kryptománie, se jeví jako prakticky nemožné, aby se takový produkt dostal s oficiální doporučenou cenou pod čtyřmístnou částku. Cenu, která nebude pro každého, naznačuje i poměrně spolehlivý leaker Bondrewd. Ostatně ona i Navi 32, pokud by skutečně dosáhla výkonu 1,4-1,5× nad Radeonem RX 6900 XT, by byla high-endem sama o sobě, bez potřeby vzniku o úroveň vyššího modelu. Na druhou stranu i kdyby kryptománie skončila a Radeon s Navi 31 reálně stál $1499, šlo by oproti stávajícímu a nyní dostupnému high-endu o levnější a zároveň násobně výkonnější produkt, takže by asi nezájmem zákazníků netrpěl.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Navi 31 (RDNA 3) bude nejspíš vše, jen ne levná

Středa, 26 Květen 2021 - 07:06 | Anonym | Tvoje léčba z blbosti očividně selhala.
Středa, 26 Květen 2021 - 00:23 | Mali | Boha jeho! Tak jeste znovu pro blbe... To nebyla...
Úterý, 25 Květen 2021 - 20:48 | RedMaX | Sorry, dneska jsem mel moc prace, tazke jsem tu...
Úterý, 25 Květen 2021 - 18:35 | Mirda Červíček | Jen ať zdražujou, léčba gamblerů musí být pojata...
Úterý, 25 Květen 2021 - 16:39 | Peter Fodrek | Vaša vsuvka nesúvisí s Navi 3, ale Polris Vega...
Úterý, 25 Květen 2021 - 16:28 | Mali | Jezkovi slipy... tak jestli neumis cesky, nelez...
Úterý, 25 Květen 2021 - 15:26 | Peter Fodrek | Kedy AMD znížilo odhady výkonu? AMD povedalo...
Úterý, 25 Květen 2021 - 15:06 | Mali | Co je zase tohle za nesmyslny wall-of-text? Vzdyt...
Úterý, 25 Květen 2021 - 13:59 | Filipe | Nvidia má o cca 1/3 viac predaných kariet ako AMD...
Úterý, 25 Květen 2021 - 13:49 | skaven | Ja mam certifikovanu 69tku

Zobrazit diskusi