Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Návod: Upgradujeme displej na Lenovo ThinkPadu T430

Uživatelé ThinkPadu T430 jistě velmi dobře znají jeho hlavní slabinu. Tou je právě jeho displej, typicky nepříliš dobrý TN panel. My se podíváme na to, jak ho nahradit kvalitnějším FullHD IPS panelem, což je něco co Lenovo nikdy nenabízelo.

Kapitoly článků

Instalace konvertoru do ThinkPadu T430

V této kapitole se podíváme na to, jak v ThinkPadu T430 vyměnit LCD a nainstalovat LVDS na eDP konvertor. Na demontáž nám postačí poměrně obyčejný křížový šroubovák a dostatek místa na odkládání komponent.

První krok je jednoduchý, notebook vypneme, odpojíme veškeré periferie a vyndáme baterii.

Jako další krok musíme odcvaknout přední kryt displeje, bezel je jen nacvakaný, v podstatě ho můžeme kdekoliv chytit a odcvakat. Samotné LCD zatím pryč dávat nemusíme.

 

Poté si notebook otočíme vzhůru nohama a odšroubujeme dvířka, která kryjí prostor pro jeden RAM modul, CMOS baterii a WWAN/GPS/mSATA slot. Zde pak odšroubujeme dva šroubky, které drží klávesnici.

 

Jakmile máme toto hotové, můžeme odšroubovat všechny šroubky na spodní části notebooku, vynecháme pouze šroubek nad dokovacím konektorem a zcela rohové šroubky, které drží panty displeje. Jako další krok odšroubujeme boční kryt pevného disku a disk z notebooku vyjmeme.

Také doporučujeme vyjmout mechaniku či přídavný disk z šachty.

 

Notebook otočíme a otevřeme, klávesnici odtlačíme směrem od sebe a opatrně vyklopíme za tlačítka TrackPointu směrem nahoru, opatrně odpojíme flexi kabel vedoucí z klávesnice.

Zde stačí odšroubovat dva malé šroubky, které drží palmrest.

Nyní je zapotřebí opatrně sundat palmrest, je zapotřebí nepoškodit žádné zobáčky, aby nám při návratu palmrest dobře seděl. Já si typicky palmrest odcvaknu na straně, kde je šachta pro mechaniku a poté ho celý opatrně odcvakám a vyndám. Flex kabel, kterým je připojený touchpad se odpojí z desky sám.

 

Jakmile máme palmrest venku, máme téměř hotovo! Nyní ale musíme demontovat levý reproduktor, který drží jeden šroubek. Po demontáži reproduktoru je zapotřebí sundat chladič procesoru, tuto příležitost můžete využít pro upgrade procesoru, nebo jen vyčištění chlazení. Před vyndaváním chladiče doporučuji odpojit ventilátor.

 

Po demontáži chladiče je čas na vyjmutí displeje, stačí pouze čtyři šroubky a pak opatrně odpojíme 40pin LVDS flex kabel z displeje. Někdy bývá přelepený páskou, postačí typicky nůž nebo plochý šroubovák na odlepení, případně můžeme použít dlouhé nehty, pokud takové máme. V našem případě je původní LCD nedobré LG LP140WD2 (TLXD2), jedná se o 14“ 1600x900 TN panel s anti-glare úpravou.

 

V tento moment můžeme také odpojit flex kabel vedoucí do displeje ze základní desky, najdeme ho vedle chladiče procesoru a na místě ho drží jeden malý šroubek.

 

Nyní musíme povolit šroubky levého pantu, a to na spodku notebooku a také na horní části, zadní víko displeje si pak přivřeme a vyndáme původní LVDS flex kabel, který vede do displeje notebooku.

 

Jakmile máme ThinkPad T430 takto demontovaný, přesuneme se na instalaci eDP konvertoru. Nejprve si natáhneme flex kabel, z notebooku do víka LCD podobně jako byl originální, poté ho můžeme připojit do převodníku a také si můžeme připravit druhý eDP kabel pro nový displej. Za displejem je místa dost a tento převodník tak nesebere žádné místo navíc, ani nezpůsobí vyboulení víka displeje. Převodník doporučujeme nějakým způsobem zafixovat, my jsme použili „žvýkačku“, která se používá například na přidělání papírů na zeď. Předpokládám, že není problém použít například lepidlo z tavné pistole, vteřinové lepidlo, nebo třeba i oboustrannou lepící pásku.

Následně připojíme eDP konektor do nového displeje a displej na montujeme zpět do zadního víka.

 

Do notebooku můžeme vrátit i ostatní komponenty, ideálně v opačném pořadí, než v jakém jsme je demontovali. Je však dobré nový displej s převodníkem otestovat, zda je funkční, stačí například skočit do BIOSu, nebo i nabootovat do operačního systému a zkontrolovat, zda máme  nastaveno rozlišení 1920x1080.

 

V následující kapitole se podíváme na rozdíly mezi LCD a také na možné problémy s tímto eDP konvertorem.

Kapitoly článků

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Návod: Upgradujeme displej na Lenovo ThinkPadu T430

Čtvrtek, 12 Červenec 2018 - 21:31 | k3dAR | btw: take sem menil LCD v T420s, vymena bez...
Pondělí, 11 Červen 2018 - 18:14 | eXander | T430 měla jeden zásadní nedostatek a to byl TN...
Pondělí, 11 Červen 2018 - 17:55 | xvasek | A to tam není za těch 5 generací fakt nic nového...
Pondělí, 11 Červen 2018 - 13:56 | eXander | To není o penězích, já se z T440p vrátil na T430...
Neděle, 10 Červen 2018 - 00:04 | xvasek | Teda musím říct, že docela čučím, jak si ty stará...
Sobota, 9 Červen 2018 - 00:43 | Karáš Svorka | Jo, tpfancontrol je klasika co nestárne a...
Čtvrtek, 7 Červen 2018 - 17:05 | Noxik | Diky, napsal jsem jim a uvidim. Docela me zacalo...
Čtvrtek, 7 Červen 2018 - 15:52 | wonderka | jo T430 s TNkem, to byl pro mě šok. Bylo to...
Čtvrtek, 7 Červen 2018 - 00:26 | Xspy | To je pech .. Spokojeně používám T410 ... a zdá...
Středa, 6 Červen 2018 - 19:17 | hrabe | Mozna tohle by mohlo pasovat: http://www.panelook...

Zobrazit diskusi