Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Název: Intel Arc A380. Takt: 2,45 GHz. Výkon: GeForce GTX 1650 Super

A reakcí nVidie na tohle byla koupě ARM, jenže americký FTC teď podal proti fůzi žalobu, tak to bude s touhle akvizicí ještě zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia může mít výborné ARM APU i bez vlastnictví ARM. Doufám, že tenhle odkup neprojde.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, Apple taky nevlastní ARM a má výborné APU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple má lepšie jadrá pretože v 8.x si idú svojou cestou. Štandardné ARMy ostali na 8.3 a už sa ani nesnažia Apple dobehnúť. Budúci rok by tu mali byť v9 jadrá od ARMu ktoré by sa mali zlepšiť ale vraj to stále nieje na úrovni 8.5...

Tam ide o to, že ARM je dlhodobo podfinancované a pritom robia vpodstate všetko - návrh ISA, rozšírení, akcelerátorov, fyzický návrh a tape-outy test čipov, SW stack... pre mobily, embedded, automotive, HPC...

Potrebujú niekoho, kto chce vyvíjať architektúru a zároveň to nebude robiť primárne kvôli licenciám. Z tohto pohľadu nieje Softbank úplne ideálny.

Ono v poslednej dobe sa objavili správy že aj zákazníci ARMu podporujú predaj Nvidii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co Nvidii brání si vyvinout vlastní APU podobně jako to dělá Apple?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

neschopnost.. s tegrou to zkouseli v telefonech, v tabletech, v krabickach k televizi, v autech.. vsude z toho byl fail.. jednou za to moh qualcomm, podruhy tesla, nikdy nVidie.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jediné místo kde se tegra opravdu chytla byla konzole Nintendo Switch, kde ovšem už v době uvedení neměla nejlepší výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože Switch původně vznikl jako pokus využít levně poříditelný HW, co se válí ve skladech Nvidie. Switch je hlavně o softwarové podpoře, už dávno je kdejakej telefon rychlejší - ale prostě tam nikdo nenaportuje třeba Zaklínač 3. Tady jsem třeba našel srovnání CPU a GPU s tehdejšími telefony:
https://www.reddit.com/r/NintendoSwitch/comments/8b3s73/how_powerful_is_...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém Switche není ani tak malý výkon procesoru, ale malá operační pamět. Starý konzole měly 8GB ramek, nový mají 16, switch má 4 a něco z toho samozřejmě ještě žere systém samotnej. Takže tady máš hromadu her, který se sotva hejbou na 8GB ram, a ty to ted máš splácat aby se to hejbalo na nějakých 3GB ram u switche. No na to se většina studií vyprdne, protože to je skoro jak tu hru vyvíjet znova.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právě naopak, AAA her na něj vychází mnohem více než na ostatní přenosná zařízení. A 4 GB nejsou problém, stačí zmenšit rozlišení textur - stejně to má jen 720p displej. Mimochodem, OS není Windows, takže nežere skoro žádnou RAM: "the Switch operating system is codenamed Horizon, that it is an evolution of the Nintendo 3DS system software, and that it implements a proprietary microkernel architecture. (...) How much RAM does the 3DS have? 128 MB"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co tak vim, tak OS switche si zabere 1GB z ramky. Takže zbývají ty 3 GB ram. A jestli je to jenom o změnšení textur....přečti si něco o tom jakj se portovali na switch třeba Doom, nebo Zaklínač 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli máš nějaký link. Jinak portování na konzole je vždycky "zábava". Pamatuju si článek o portování Dooma na Jaguar 64.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když si uvědomíš, že za ARM (tedy bandu designérů CPU a lígl oddělení + duševní práva) chtěla nvidia zaplatit 40mld USD, přičemž výnosy ARMu jsou někde na úrovni stovek milionů ročně, tak ti docvakne, že zalicencovat si ARM jádro je daleko levnější alternativa, a že tedy cílem nvidie je ARM polknout a vydělat na tom, že ho nvidia zkriplí svými technologiemi, které pak bude vynuceně prodávat/licencovat jiným.

Proto s akvizicí nadšeně nesouhlasím a jsem rád, že velmi pravděpodobně nedopadne. Jinak je mi ARM volnej, do telefonů v nejhorším případě může znovu vstoupit x86 nebo přinejhorším RISC-V. Nemám rád obchodní záludnosti a sviňárny.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To by bolo pre Nvidiu obrovské riziko.

Ak by mali sami lepšie jadrá ako ostatní alebo by náhle zvýšili licenčné poplatky tak by z toho bola taká žaloba že by mu nezostali peniaze ani na kožennú bundu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zaloba ? tezko...

Licencne poplatky muzou zvysovat nebo snizovat, ale co se tyce existujicich zakazniku, tam jsou limitovani existujici smluvami. Pokud velci zakaznici nemaji totalne idiotske pravniky, a myslim ze nemaji, tak to maji poreseno - bud maji licenci na 10+ let dopredu zaplacenou, nebo nejak jinak, ale poreseno to maji. Silne pochybuji ze Apple by nekdy podepsal smlouvu ktera by ho vydala na milost a nemilost ARMu (nebo kohokoliv jineho). A pokud by nvidia zvysila poplatky - tak co. Porad existuje RISC-V a pokud ma Apple smlouvu na 10 let dopredu, tak bude mit dost casu prejit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple má vždy ještě druhou architekturu v záloze. Možná nikdy nenastane doba na ní přejít, možná dřív, možná později.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejaka ta anti-trust zaloba by z toho vypadnut kludne mohla. Nvidia je totizto priamym konkurentom mnohych dalsich licensorov ARM. Namatkou Qualcomm, Infineon, ST Microelectronics, MediaTek.

Pocul som uz take zvesti (ale nechce sa mi to overovat), ze STM sa nechalo pocut, ze ak kupa prejde, zmigruju cele svoje portfolio na RISC-V.

Pri ARMe je potom dolezite, kto ma co licencovane. Existuju licencie viacerych urovni. Da sa kupit kompletne hotove jadro vo forme Cortex-M/R/A, to sa prilepi do custom kremiku, adaptuje na vyrobny proces a hotovo. Odkedy SiFive rozbehlo serioznejsiu vyrobu RISC-V embedded zariadeni, to uz dokonca nie je drahe (predtym bolo treba odobrat 1M licencii ako nutne minimum, to obmedzenie uz neplati). Pripadne sa da licencovat ISA a niektore bloky ARMu a jadro sa da masivne customizovat, takze to bude / nebude Cortex. To urobila nVidia s Denverom, AMD so svojimi nikdy nevydanymi serverovymi ARMami a Apple s M1. Mozno aj dalsi, aj ked sa mi zda, ze ThunderX je zalozeny na serverovom IP priamo od ARMu. Predpokladam, ze ti, co maju tento level licencie su relativne safe.

U tych prvych by sa ale mohlo stat, ze im nVidia proste nespristupni nove Cortexy k nakupu IP a bude ich vyuzivat exkluzivne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja nvidii akvizíciu prajem. Pod nvidou ARM pomaly skončí a nvidia utopí 40 mld USD. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena: GeForce RTX 3080 Ti

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, nebo si snad myslíte, že to bude mít tak vysoký hashrate?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hashrate ? ne. Bude to mit znacku Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba naopak čeká že půjde 3080 s cenou tak dolů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou, já se na ty Intely celkem začínám těšit. Trh s grafikami je teď v podstatě "nekonečný", takže kdokoli cokoli uvede jenom dobře. Třeba to nebude úplně trhač, ale grafiku napájenou z PCIe jsme tady měli naposledy u těch prašivých GT710 / 730 - jestli mě paměť neklame. Zobrazovat to něco asi bude, Fortnite a Minecraft na tom pojede, možná i ve 4K, za mě dobrý.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No s Intelimi drivermi je predpoklad, ze to nieco zobrazovat bude dost odvazny :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

GT710/730? Od té doby vyšla řada modelů, co si vystačily s PCIe napájením. Bez přídavného konektoru byly některé verze GeForce GTX 1650, GeForce GTX 1050, GeForce GTX 1050 Ti, Radeon RX 460, Radeon RX 560, Radeon RX 550X aj.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

nj, ale bezne k dostani je jen nV710 za cca 1600...
ted mne odesel HDMI port na desce a byl jsem rad za nahradu v podobe nV710, nastesti od znameho za 600Kc...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Letos před prázdninami jsem kupoval Radeon RX 550X se 4 GB. Sice jen do nízkého profilu, takže jsem to musel trochu upravit, aby mi to pasovalo do standardního, ale šlape to dobře. Něco je skladem, něco pouze na pobočkách:
https://www.czc.cz/graficke-karty/produkty?q-c-0-f_2068916532=snevy%C5%B...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I RX560 existuje ve verzi bez pridavneho napajeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„nj, ale bezne k dostani je jen nV710 za cca 1600...“

Záleží, o čem mluvíme. Věta…

„grafiku napájenou z PCIe jsme tady měli naposledy u těch prašivých GT710 / 730“

…prostě vyznívá, jakoby od jejich vydání nepřišla na trh jediná <75W grafika. GeForce GT 730 ve 128bit verzi vyšla v roce 2014 a šlo o přejmenovanou GT 430 (Fermi) z roku 2010. Od té doby bylo vydáno mnoho a mnoho <75W grafik. Všechny byly řadu let běžně k dostání a většina modelů uvedených v mém předchozím příspěvku se normálně prodávala do konce loňského roku, kdy vymizely z trhu z důvodu těžby (výrobci grafik místo nich radši začali vyrábět modely vhodné pro těžbu, na kterých mohli vydělat podstatně víc).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pozn. Náhradou těch GT710/730 snad byla GT 1030 (2017?), která snad byla hluboko pod 75W (do 40W?).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jasne, znamemu jsem daval "herni" RX 560 4GB + naky Phenom X4 pred cca 3-4 r. za cca 3500-4000 jako max. upgrade jeho AM2+ desky...
ja ted potreboval co nejlevnejsi multimedialni zobrazovadlo namisto iGPU a cca 1600Kc za novou nV710 je cca 1/2 ceny, za kterou byla kdysi RX 560 2GB...
ale vsichni vime co tezba zpusobila a nadale pusobi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OK, dobře, uznávám, že jsem si trochu (dost) zapřeháněl. Tím pádem bych původní tvrzení trochu poupravil na "grafiku napájenou z PCIe tady aktuálně kromě těch prašivých 28nm a pár Pascalů nemáme". (A jestli najdete nějaké další kousky někde na kraji internetu, tak budu muset odvolat své touhy po dostupnosti tady v té kategorii a prohlásit, že jsou normálně dostupné.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GTX 1050Ti jede jenom z PCIe, však jsem jí kvůli tomu před lety pořizoval do ITX case. Takže jo, paměť vás klame. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Iris Xe MAX | Intel 10SF ("IDM" výhoda vývoja procesu aj architektúry) - 1650 MHz boost

Arc | TSMC 6/7nm - 2450 MHz

Nemal byť Intelov proces výkonnejší?

https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Xe#Discrete_graphics

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Iris Xe není Intel 10nm+++ / ESF / Intel 7, který je výkonnější než TSMC N7.
2. Porovnáváním taktů produktů postavených na různých architekturách a určených pro různé TDP není ani přibližně objektivní způsob k posouzení výkonu procesu.

Nvidia Ampere GA100 běží na 1410 MHz.
AMD Navi 23 na 2589 MHz.
AMD Ryzen 9 5950X až na 4900 MHz.

Všechny tři jsou vyráběné na TSMC N7 procesu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Mobilný Tigerlake mal 5GHz.

Ono Intelov premenovaný 7nm je rýchlejší ako 10++, ale tie rozdiely niesú až tak veľké, či už v CPU alebo GPU časti.

2) Obe GPU od Intelu sú zatiaľ len low end, teda veľmi podobná kategória. Neporovnávam nejaký 800mm2 monolit proti mainstreamu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

držme palce ať to není průšvih ať je to aspoň průměr

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nebude to prusvih, bude to aspon pruser.. (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde jedni konci, druhy zacinaj :-)
(Airbus vs. Intel)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.