Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nečekaně odborná prezentace odhaluje procesor AMD Jaguar

Takže AMD vyházelo markeťáky a nabralo inženýry? To vypadá nadějně :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš to dostal na krk nějaký stávající inženýr :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>trojčlenky dopočítali rozměry celého modulu (tzn. čtyř jader, L2 cache >a rozhraní) - vychází nám přibližně na 26 mm².

dokoca ste zistili,ze 4 jadra maju 12,4mm^2=4x3,1 mm^2

to ale znamena, ze cca. 13,6 mm^2 (26-12,4) je vyrovnavacia pamat (cache).

Zvyraznuje s ateda otazka, ci sa predava procesor s cache, alebo cache s procesorom ako CPU modul.

To co ste odvodili vy je dokonca to, ze Kabini je GPU s cache s procesorom...

A ja dodam, ze mozno toto bolo pricinou ovcenia AMD
AMD Wins Big at PR Daily's 2012 Digital PR and Social Media Awards
AMD takes home record eight honors for PR, marketing and social media; 18 PR-industry awards in the past year for communications campaigns
SUNNYVALE, Calif. —2/14/2013
http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/amd-wins-big-pr-daily-awards-...

ted apred tyzdnom..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nene, cache je stále menší než jádra, zbytek je rozhraní mezi cache a jádry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže zas leštěný prd, jen víc barevný. Akorát mě zaujal časovací diagram a nic neříkající šéma, ale to musí být už zoufalství, když mě má kromě marketingových žvástů ohromit něco, co si myslí, že neumím přečíst.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šariku, neštěkej ! ;o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mily Sarik. Asi si neuvedomujes, ze ked bude na trhu CPU defacto monopol, bude si bez konkurencie s cenami robit co len chce? Trend uz existuje a nevidi ho s prepacenim len slepy polo-blb. Kedze AMD straca pomaly dych uz od roku 2006 ked prisla prva Core architektura Intelu, neblahy vplyv na ceny intelackych CPU je badatelny. V case ked bola spicka Ci7 SandyB 2600K a nasledne 2700K, stali tieto CPU 290€ (pri uvedeni) a to bolo uz peknych par nediel v minulosti, fakt sakra dlho v minulosti pre IT. Nemusim sa pytat preco dnes po roku ci dvoch tieto iste CPU stoja 315€ (t.j. su drahsie ako pri uvedeni !!!!!!!!!!!!!!) ... a kolko by stali, keby AMD valcovalo trh so super-vykonnymi CPU.

AMD vzdy bojovalo super-nizkymi cenami a dnes sa CPU absolutne nedaju porovnavat ani na zakl. frekvencie (to sa neda uz 2 dekady), ale ani na zakl. poctu jadier, resp. poctu vlakien (to sa neda asi 8 rokov odkedy Intel uviedol prve P4 s HT a hlavne asi rok a pol od prveho Bulldozera, ktory je nieco medzi plnohodnotnymi riadne vykonnymi K10.5 jadrami a intelovskeho HT). Takze porovnavanie CPU na zakl. frekv. a poctu spracovavanych vlakien nechajme bokom. Terz je len iste, ze AMD ma riadne nizky vykon na jadro/vlakno a na takt a AMD CPU 4-modulovy, 8-jadrovy, 8-vlaknovy na 4 GHz konkuruje Intel CPU 4-jadrovemu, 8-vlaknovemu na 3,2 GHz. AMD ale riadnu bojuje cenou, pretoze svoj najlepsi CPU predava za 180 €. AMD vzdy bojovalo cenou. Aj v casoch prelomu mienia Durony za 3-4 tisic valcovali rovnako taktovane PIII za 15 tisic. Aj vtedy aj dnes AMD bojuje nizkymi cenami, akurat dnea ma AMD znacnu nevyhodu, jehop CPU intel uz 6 rokov nevalcuju, iba sa stale dotahuju a na high-end Intelu vobec nemaju. Skoda.

Istotne to nebude skoro (ak to vobec bude), ale stale dufam ze AMD raz niekedy (este by za zislo v tejto dekade) vyda CPU, ktory zadupe do zeme aktualnu spicku Intelu, teraz su to extremne SandyB ci buduce IvyB 6-jadrove, 12-vlaknove a Intel by bol nuteny pre desktop vydat 8-jadrovy, 16-vlaknovy ci dokonca 10-jadrovy, 20 vlaknovy super vykonny CPU za nejakych 300-400 €, t.j. za babku. Samozrejme by to nebolo hned, ale v ramci mozností. K takemuto vyvoju ale Intel ABSOLUTNE NIC netlaci, lebo nema konkurenciu. Ide o to ze Intel teraz absolutne nic netlaci, Intel neuteka sprint, neobzera sa, nikto mu nedycha na krk. Ide si svojim pokojnym vyvojovym krokom a pokojne lunch produktov moze odlozit o kvartalik-dva. Ak by bolo AMD trvda konkurancia, bol by Intel sakramentsky nuteny uvadzat na trh produkty hned jak to bude mozne, ci dokonca aj nedokoncene produkty, ako tomu bolo v casoch PIII a hlavne P4, t.j. od 1999 do 2005. Vtedy intel ledva lapal po dychu a AMD si bolo prilis iste svojou silou. Potom v 2006 prisla Core architektura a odvtedy je AMD v .....

Prve 4-jadrove CPU sme mali Core 2 Quad tusim v 2007. Ake dnes Intel predava CPU? Mali by byt 8-12 jadrove a snob-end 16 jadrovy, kde su? Trt. High-end su 6-jadrove. Preco sa "jadrovost" (hlavne u Intelu) akosi spomalila? LEBO INTEL NECITI ABSOLUTNE ZIADNY TLAK zo strany konkurencie. Je jedno kolko "jadier!" ma AMD ide o CPU ako celok. Intel nepotrebuje ziadne zufale pokusy v podobe nedokonceneho predcasne vydaneho nizsie taktovaneho, 10-12-jadroveho 150 W monstra, ktore je navrhnute o generaciu dokonalejsi vyrobny proces, ktory este nie je k dispozicii. Takze pamataj na to, co robi s cenami (aj vyvojom) defacto uplna absencia konkurencie a doslovne konkurencneho boja.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

So vsetkym s tebou suhlasim, aj mne chyba nejaky vykonovy kunkurent k Core technologii. Inak co sa tyka multicore procesorov, tak tam by som to nevidel, ze by intel na to kaslal, ale hlavne v dostupnom SW, ktory stale nezvlada dobre vyuzit viac jadier. Vo vacsine hier sa stale oplati mat vyssie taktovane dvojjadro ako nizsie taktovane "mnoho"jadro.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já tady neblavoním na měsíček, že si přeju smrt AMD. S monopolem mám zkušenost už 50 roků.
Do vánoc jsem byl zarytý AMDista. A byl bych i dále, kdybych nepřešel na AiO. Když pominu, že v nabídce bylo jedno jediný Zacate, tak proti němu Atom D525 je trhač asfaltu jak ve spotřebě, tak v procesorovém výkonu v těch úlohách co potřebuji. Proto jsem zradil AMD a vzal Intel, protože AMD holt nemá co nabídnout jak ve spotřebě, tak procesorovém výkonu.
Totiž jsem Linuxák (neplivat prosím) a tam je tak do systému pohodlně vestavěný šifrování odchozích, příchozích, uložených dat a nastavení, že se o tom woknařům ani nezdá. Doktoři tvrdí, že jsem paranoidní, ale já tvrdím, že jsem opatrný :-) A pozvolna přichází doba šifrovací. Viz pro woknaře Mega. To už taky šifruje v počítači a za pár let šifrování bude standard v komunikaci. My linuxáci už mezi sebou většinou jedem jen šifrovaně, nikoliv zatím z nutnosti, ale z principu. Tedy je potřeba výkon procesoru. Na desktopu je to jedno, ale tady v těch spořičích elektriky je během šifrování každý % výkonu znát. Mě běží šifrování při práci s diskem, poštou a k tomu na pozadí šifrování pro Mega a to vše jako běžná činnost. Někdy potřebuju znalým woknařům něco poslat do práce soukromě, tak ještě běží pakování a PGP na souboru. A do toho ještě musí procesor zvládat obsloužit prohlížeč. Mohl jsem volit mezi Zacate 350 a Atom 535. Bylo srovnání obou procesorů, ale Zacate víc žere a v procesoru nezvládá, kdežto Intel jednoznačně vedl. Tento Atom se mi podařilo zrakvit, když měl zašifrovat PGP soubor 3,7GB. Musel napřed rozšifrovat uložená data, zašifrovat PGP, uložit soubor do zašifrovaného prostoru a to ještě swapovat šifrovaně. A myslím, že tolik běžného šifrování by v této kategorii AMD nedalo. Tolik k seznámení se situací.
Možná to vypadá, že haním AMD, ale to co předvádí, já už znám. Tohle co předvedlo AMD v prezentaci, tak to mě silně připomíná vykazování bojeschopnosti našeho útvaru za lidové armády. Přesně takto se to prezentovalo nahoru. Bylo nás tam pět a půl, ale nahoru šlo hlášení ve stylu AMD jak jsme výkonní, všechno v milionech tabulkách, grafech a čím jsme byli víc ve srač*kách, tak tím víc barviček, stínování, barevných přechodů a žvástů. V této fázi se zrovna nachází AMD.
Nepřeji si nic jiného, než aby AMD dalo na stůl už něco hotového, co procesorově výkonem a spotřebou se bude moci postavit Intelu v této kategorii spořivý strojů. Aby třeba Atom nezačínal na 6 000,- kreditů, když by AMD lehlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky za odpoved. Sak prave Jaguar v rozmedzi 5- 25 W bude zvladat SSSE3, SSE4.1, SSE4.2 a AVX (resp. vseobecne bude v sifrovani lepsi, kedze na to bude mat HW obvody) o com sa Bobcatu ani nesniva (a dokonca ani Phenomom II) a co vie len modularna architektura (Bulldozer, Pilledriver).

Ak budu existovat 4-jadrove Jaguary na 2 GHz (o 15% vykonnejsie ako Bobcat na jadro a na takt), tak to bude riadna sila. Jaguarova spicka istotne nebude mat 8-10-12 W, ale az 25 W. Ale nemusel by byt problem taky netbook s najvykonnesjim Jaguarom vyrobit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Jaguar byl dostupný už na vánoce, měl těch 13W, jako 4 jádra a hlavně na rozdíl od Atomu D525 má AES, už je doma. Ale co už. Jenže mám obavu, že teprve dotahuje Intel a nikoliv aby to byl soupeř Haswellu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze tieto jaguáre su aj v novej xkrabici aj ps ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to vypadá, že ano (v osmijádrové verzi). Oficiálně potvrzené to ale ještě není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.