Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nechcete stát frontu na Windows 11? Stáhněte si ISO rovnou

kto už by len stál frontu na faceliftované 10-ky bežiace len na pár procesoroch a striktne vyžadujúce TPM2?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

existuje i polecena verze bez vyzadovani pritomnosti TPM 2.0, dokonce i masochizmus upravenych desitek ktere vypadaji jako jedenactky, lidi to chteji :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lidi jsou obecně blbí :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pár procesoroch?
ak to nemá ísť na Zen ale len
Zen+/Zen2 a Zen3

Tak je to viac 58 modelov z každej generácie od AMD. A to je snáď každý Server, DesktopCPU, dektop APU a mobile. Aj tak to vyjde na 14-15 modelov každej podkategórie v rámci jednej generácie.

AMD and Microsoft Bring Powerful, Reliable Computing to Users with Windows 11 Powered by AMD Ryzen Processors and AMD Radeon Graphics

Advanced Micro Devices, Inc.
Tue, October 5, 2021, 2:00 PM

More than 175 AMD CPUs are now compatible with Windows 11 operating system to drive ultimate PC experiences
https://finance.yahoo.com/news/amd-microsoft-bring-powerful-reliable-120...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kolik vydalo AMD modelu je celkem jedno, podstatne je kolik kusu prodali od Ryzenu 2000 (coz je minimum na W11 podle komentu dal v diskuzi).

Je treba si uvedomit, ze nove procesory jsou frikulinske, ale v realnem svete tak 50% lidi bezi na necem, co by slo nazvat plecka, a dalsich 30% bezi na necem, co bude za chvili plecka. Staci trochu googlit:

https://www.theregister.com/2021/09/30/windows_11_workstations/

"Dell had previously put the figure of PCs older than four years (and so unlikely to be able to be upgraded to Windows 11) at around 700 million worldwide."

... takze jo, "na par procesorech" je dost vystiznej komentar.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

W11 budú ponúkať ako "upgrade" z W10, tak si láskavo porovnaj na koľkých generáciach CPU bežia W10 s tvojimi dva a pol AMD pre W11, áno, je to skutočne len pár procesorov! koľko procesorov je v jednej generácii je úplne irelevantné...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vo firmách s typickou politikou obmeny PC by to nemal byť taký problém,

February 13, 2016
Gartner Research conducted a study of 177 businesses and discovered that the average life span of a desktop PC is 43 months, and 36 months for mobile PCs. More than a third of respondents claimed the main reason for PC replacement is to improve user productivity, while more than a quarter cited escalating support costs with older machines.

A study by A. J. Gold and Associates demonstrates the value of replacing your company computers every 3-4 years.

https://www.vbsitservices.com/2016/02/how-often-should-your-company-repl...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je dost mimo realitu, dneska PC ve firmě běžně žijí 6-8 let. Z hlediska výkonu to není problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akorát že ne všechny Zeny. Chybí tam třeba Zen2 R3 3300X, R5 3500X

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jste náhodou byli masochisti a chtěli používat windows a byli by jste fakt hardcore a chtěli windows 11 a neměli náladu na tyhle oldschool postupy instalací či upgradů, tak doporučuji
https://gist.github.com/AveYo/c74dc774a8fb81a332b5d65613187b15
tohle je script, která umí jak vytvářet iso na usb/cd,tak upgrade z windows 10 na 11 bez ztráty dat(vše se stahuje z ofic. repo mrkve) a k tomu jako bonus možnost instalace i na ofic. nepodporovaný hw(Secure Boot a TPM 2.0) a jelikož to mrkvě řekne, že ve skutečnosti máte tento hw, tak v updatech dostanete i nové funkce. Zda to za rok dva neklekne kvůli nějakému blbému updatu, toť otázka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

zaujimavy clanok priniesol Jan Olšan ohladom W11:
https://www.cnews.cz/vbs-ve-windows-11-funkce-virtualization-based-secur...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spíš by to chtělo návod, jak co nejdéle přesvědčovat systém, aby to nestahoval a nepokoušel se to instalovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypněte si TPM (fTPM, PTT), tedy pokud to nevyužíváte. A po upgradu BIOSU nezapomeňte zkontrolovat, že je to stále vypnuté, někteří výrobci to budou v nových verzích defaultně zapínat, dokonce i vydávají nové verze jen kvůli tomu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proto je nejlepsi uzivat Windows 10 Pro, ty mam vic pod kontrolou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Spis nepouzivat Windows vubec...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Build? Nevíte o jaký build se přesně jedná v tom ISO souboru? Nějak jsme toto info nenašel... zda jde o 22000.194?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

viz můj návod výše.
Mám uvedenou verzi 22000.194
nejsem v insider programu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže release build je úplně stejný jako ten 14 dní starý a zabugovaný ? HA-HA-HA :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak prej celeron N3350 neni podporovanej :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neni procesor ale fake produkt zalozen na debilnich atomech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vim ze je to kram, mam ho v umaxu14wr bo jak se to jmenuje co jsem sehnal za 2k pro obsluhu cnc, na to staci :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta minimimální a doporučená velikost disku mě vždycky překvapí. Budu muset pohledat nějaké vysvětlení pro laiky v čem se widle liší od linuxu že potřebují víc jak čtyřnásobek na svůj bezproblémový běh. A to nepočítám že chtějí restart skoro po každém updatu - nevíte jestli to už v 11 bude lepší? U linuxu to chce restart jen když měním kernel, jindy jsem to snad nezažil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

údajně na tom zapracovali

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hraju si s Mintem, což je vlastně Ubuntu, a restart chce snad po každém updatu. To, že se linux bez restartů prakticky obejde, považuji za urban legend.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jedu na Mintu už roky a restart fakt jen když aktualizuju kernel (což teď s cezanne a novou deskou dělám dost často - ve stable verzi nejsou ovladače na síťovku a zatím bojuju s OCL, které mi nechodí, tak čekám jestli se to s novýma kernelama nezlepší). Neodklikáváš při aktualizaci i ten kernel, aniž by sis toho všiml?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezpečnostní updaty na Windows restart nevyžadují., resp. ho nevyžaduje nejspíše většina aktualizací. Systém provede změny při vypínání a/nebo po zapnutí PC.

Co se týče Mintu a aktualizací, z toho mám akorát špatný zkušenosti kdy se mi několikrát stalo, že systém následně nenabootoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je jedno jestli to křičí že chce restart nebo to tiše udělá při vypnutí/zapnutí. Prostě potřebuje reboot, což většina linuxových updatů ne. A k tomu to v linuxu běží tiše a nenápadně na pozadí a člověk si toho v podstatě nevšimne ani na poměrně slabém stroji, což se o velkých aktualizacích windows říct nedá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U mě teda tiše a nenápadně neběží, aktualizace na Linuxu často vyžerou všechny systémové prostředky a v OS nejde nic dělat, ani hýbat s okny. Také navíc vyžadují extra úkony jako potvrzování akcí nebo zadávání hesel i v průběhu, takže není možné jít od toho pryč.

Velké půlroční Windows aktualizace jsou peklo a taky to byl důvod proč jsem přešel na LTSC kde nic takového není. Ne kvůli průběhu aktualizací, ale díky následkům kdy OS ztratil většinu nastavení co jsem v něm dělal od asociace souborů, změny v UI až po zmizelé konfigurační soubory jednotlivých programů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já měl donedávna Athlon II X2 250, což je dnes, odhadem, pomalejší než nový mobil a updaty jely na pozadí aniž bych to při práci ve vimu + docker + browser + mp3 nějak registroval. A to tam bylo skoro do konce klasické HDD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> aktualizace na Linuxu často vyžerou všechny systémové prostředky a v OS nejde nic dělat, ani hýbat s okny

To se mi nestalo... snad roky. Mas / mel si ten linux na SSDcku ? nebo HDD ?

Ano, obcas se stane ze kdyz zapises nekolik gigabajtu najednou, tak ti vsechno zamrzne kym kernel vycisti cache, bohuzel tohle je dlouhodobe otravny problem u linuxu. Pokud ale nemas neco jako Arch, a updatujes alespon jednou za mesic, tak je dost tezke byt v situaci ze mas gigabajty updatu. Nejvetsi update co jsem zazil byl asi rok neupdatovanej Arch, tam toho bylo tusim >6GB.

> takže není možné jít od toho pryč.

... a na rozdil od Woken to obvykle nebyva problem, protoze updatovani zabere ~5 minut.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V průběhu času různá SSD, akorát nyní je disk zašifrovaný a spíše low end hardware (aktuálně Intel J5005). Záseky nejsou dlouhé a týkají se zřejmě jen určitých částí systému. Asi by to bylo pěkně vidět v nějakém grafu.

Každopádně u Linuxu (Mint, Ubuntu) to není tak, že by si člověk třeba při prohlížení webu ani nevšiml, že se OS zrovna aktualizuje jak naznačuje mejla. Už jen, když uživatel klikne na "zjistit update" se začnou dít věci a responzivnost systému je ta tam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V práci jsme používali Red Hat a aktualizace chtěli reboot aspoň 2x do měsíce. Tedy podobně jako widle. A u těch bych skoro řekl, že v desítkách ta frekvence ještě klesla na cca 1x do měsíce.
A na pozadí to běží jak co. Pokud aktualizujete OS tak většinou ano. Ale pokud aplikace, tak ty prostě shodit musíte chtě nechtě.
Linux je těžce idealizovanej. Pro lidi který baví nastavovat si system od A po Z, a vrtat se týdny v ovladačích je asi fajn. Pro běžného uživatele co chce PC zapnout a používat, je linux peklo. Jak říkám, linux patří na servery, ne na PC. A i tam je to občas velká sranda. Většinu problémů s komaptibilitou po upgradech odnesou právě linuxové servery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pod "aktualizacema bez restartu" bych cekal stav, kdy se nainstalujou a plne fungujou za neprerusovanyho behu systemu. Ze se to udela pri zapnuti/vypnuti, to je porad v podstate restart. A co hur, pokud zrovna uzivatel na restartovani nema naladu, Desitky (a Jedenactky predpokladam nebudou lepsi) to ochotne udelaj za nej a vesele ignorujou veskery nastaveni, ktery jim rika, ze to nemaj delat. :\

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jen nesnášenlivost redakce DIIT vůči všemu od MS/Intel/Nvidie atd. dnes čistá instalace, zabrali na disku 12GB(verze PRO, včetně aktualizací a ovladačů), tedy těch 64GB je s velkou rezervou a záleží jen jak chcete systém používat. Hodně totiž může sebrat případný swap a hybernační soubor. Takže všechny články na tato témata (zde na diit)musíte brát s velkou rezervou, vždy jsou psány "účelově".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych spis rekl, ze byla ukazkova blbost MS, kdyz povolil 32GB uloziste pro WIn10 OEM vyrobcum.
Pro bezneho Frantu, to bylo neupgradovatelne a vubec netusil, co s tim delat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

12GB je super a vlastně možná o fous míň než linux. Swapy a podobné nesmysly do velikosti systému nepočítám. Otázka je kolik pak ještě potřebuje na updaty, ale i tak by to asi nemělo přesáhnout cca 32GB, což je podle mě v pohodě. Kde se teda vzalo těch 64 a 128GB?
Napadá mě že odpoledne po dlouhé době bootnu w10 a podívám se kolik to vlastně žere...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každý OS nezávisle na výrobci časem "bobtná". Zaprvé tam asi chceme určitě provozovat nějaké aplikace, pak přijdou postupně aktualizace, body obnovy, tempy různých aplikací, a všechno se to sčítá. Takže těch 64GB je rozumně zvolená minimální hranice. Hodně záleží jak MS pokročil se "správou" prostoru pro BFU, to bylo v předešlých verzích ne zrovna ideálně vyřešeno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mint 17, po cca 6-ti letech každodenního pracovního i soukromého vytížení měl pořád cca. 25GB. Včetně aplikací, kontejnery a vše v /home nepočítám.
Body obnovy nevedu (ani nevím jestli v mintu něco podobného je), systém mi nikdy "nevykvasil" přestože prošel upgradama ze 17 až na finální 17.3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se u Win dělá "velký" update, tak je na disku systém po určitou dobu 2x. A novější buildy W10 na 32GB opravdu nejdou zupdatovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenkrát kolem toho bylo nějaký haló, podle mě to byl bug. Jedu ve virtuálce W11 na 64GiB úložišti a mám tam ještě i předchozí verzi, balast uvolní kolem 11 GiB a i tak jsem lehce za půlkou toho úložiště.
https://ctrlv.link/3htE
Jasně, neni tam nainstalovanýho prakticky nic, jen Edge (ten už je stejně součástí) a pár drobností, něco je i v Downloaded (ani ne 2,5 giga). Takže potud je to OK.

Co ale Microsoftu neodpustím, je to úplně zbytečně dokurvený UI, zajebanej nepřesunutelnej taskbar s nerozšiřitelnýma aktivníma ikonama a nutnost každou kravinu, která se objeví v notifikační části lišty, povolovat, pokud je chci mít zobrazený všechny (už tam neni zaškrtávátko "zobrazit všechny ikony" a nechodí už ani to, co je v "shell:::{05d7b0f4-2121-4eff-bf6b-ed3f69b894d9}"). Za tohle sekat koule, aby se ta pakáž nemohla množit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proc je vyzadovano 64GB ?
Asi proto, protoze jsou potreba:

PS C:\Windows> ls -r c:\windows|measure -sum Length; systeminfo | find "Original Install Date"

Count : 285698
Average :
Sum : 31855108974
Maximum :
Minimum :
Property : Length

Original Install Date: 19/08/2020, 23:36:54

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně to spočítalo na jedenáctkách jen 14 045 288 414 bytes. Nedostalo se to do C:\windows\CSC a C:\windows\System32\LogFiles\WMI\RtBackup (tam ale neni v obou dohromady ani kilobajt).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už dlouhou dobu jsem kupoval (když nebyl přechod zdarma), instaloval nové Windows či nová sestavení desítek hned po vydání. Ale teď a tady je mi to nějak jedno. Jedenáctky jsem zkusil na jednom testovacím počítači, a nelíbily se mi. V počítači nemám nijak zastaralý CPU, ale podporovat jej už nehodlají. Tak ať si je nechají, já jsem zatím se svým osmijádrovým Ryzenem 5 1600 spokojený a kvůli Windowsům, které se mi nelíbí, rozhodně měnit nebudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 5 1600 je sestijadro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj ne. Měl jsem tenkrát kliku na kus.

https://diit.cz/clanek/osmijadrovy-ryzen-5-1600x

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

hm no 11 ma nezaujimaju, cakam na MX21

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Po prve to nemeli nazvat Windows 11 ale 21H2, dale clovek by ocekaval navrat k vyzadovanym/rokmi overenym prvkum z Windows XP a 7, pote aby mel i clovek uzivajici provedeni Home moznost zcela zakazat aktualizace, uz to vidim, lidi uzivajici 10 Home budou najednou nasilne presedlani na 11 a budou zvracet, v 11 neni proste nic prevratneho kuli cemu by se meli nasazovat, Bitlocker meli uz Windows 7 Pro, vzdalena sprava jde poresit AnyDesk-em a zmena jazyku je jiz davno pritomna u provedeni Home, dale DX 12 Ultimate zustavaji, HDR kterymi se 11 chvali si poresim skrz hw AMD v jejich centru nastaveni, dale nic jineho nez 60/120Hz(DDT) 11 neumi, nejvetsi novinka je zas a znova reseni taskbaru, farbicek a píčoviček alias zajmove veci jako pocasi, informace a reklama, nastupce NTFS tez v nedohlednu, cikani se cinili.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft Health Check mi řekl, že Intel Core i5 6300U je málo :-)
Přitom má dvě jádra a základní takt 2.40 GHz.
Kromě CPU všechno zelený. Dell Latitude E5570.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V článku by jako další odrážka u požadavků mělo být
- Intel CPU od řady 8000 výše (+-)
- AMD CPU od řady Ryzen 2000 výše (+-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A TPM 2.0 to nemá ne? Na E7470 si to stěžuje, že to má jen TPM 1.2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1.2 by mělo stačit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Vypadá to, že oficiálně ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to takovy humor od microsoftu. Vyzaduje to 2.0 a pak ti sam microsoft na svym webu da navod, co zmenit v registru aby probehlo upgrade s 1.2 https://support.microsoft.com/en-us/windows/ways-to-install-windows-11-e...
A dole tam je poznamka, ze cista instalace pozaduje pouze 1.2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak urciteeeee.....
Vcera jsem cetl clanek o tom, jak win11 snizuji diky bezpecnostnim pitchovinam fps ve hrach klidne i o 28% dolu.
Takze si je muzou nechat, nez to vyladi (tak asi jeste 2 roky?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Funkce VBS(Virtualization-Based Security) je standardně vypnuta a je na uživateli, pokud požaduje pokročilou bezpečnost, aby si jí zapnul. Hráč to asi dělat nebude, nemá to pro něj žádný smysl. Váš komentář je tedy poněkud mylný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě že podle těch článků je od OEM výrobců defaultně zapnutá ;(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se budeme bavit o článku na PCGamer(většina to pak už je papouškuje) "But Windows 11 PCs, built by the biggest OEMs, such as Dell, HP, and Lenovo, are looking likely to come with VBS as standard." Tak nikde nevidím, že by se na to těch výrobců ptali, výrobci jsem neviděl že by takovou zprávu oficiálně uvedli. Autor neuvedl ani žádný konkrétní typ HW s OEM předinstalací Win 11, kde by to bylo ověřeno. Tedy za mě je to zatím jen "dohad" autora. Ale z čeho ten dohad vychází nevíme. Co víme určitě jsou jen dvě věci, po čisté instalaci Windows 11 to zapnuté není(vyzkoušeno) a uživatel to může vypnout(vyzkoušeno). Pokud bych měl přidat osobní spekulaci, tak by bylo logické, pokud by v OEM pro business byla funkce zapnuta a v OEM pro SOHO/Gaming vypnuta, ale to je prostě jen spekulace v tuhle chvíli. Druhá možnost je, že v shiming vznikne prostě databáze procesů her a i když bude volba zapnutá, tak hry půjdou "okolo".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ako asi dlho, t.j. koľko updatov bude MS trvať, kým to zapnú natvrdo, he? dôvody sa vždy nájdu a zakaždým to bude bľabot okolo "bezpečnosti", ovce odkývu a ďalšie kolo nákupov nového, výkonnejšieho, nedostupnejšieho a hlavne(!) predraženejšieho HW môže začať...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem to už ve VM a je to strašnej bastl...spíš to na mě působí, jako špatně přeskinovaný desítky, kde už nefunguje ani to, co ještě v desítkách tak nějak fungovalo...děkuji, nechci...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nene, diky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potom čo mi najnovší defender vo W10 zmazal súbory programov ktoré boli súčasťou ARadio Praktická Elektronika, nemám záujem o nejaký hnoj 11 :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, ví někdo jak je to s licencí při čisté instalaci? Vezme si to licenci rovnou z desky, když už mám Win 10? Případně jestli bude stačit zadat klíč z desítek? Nechce se mi dělat upgrade, mám radši čistou cestu:D Díky moc

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak stačí nezadat klíč, vybrat správnou verzi a pak se to dle desky online aktivuje samo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu zkušenost, že pokud je klíč přímo ve firmwaru desky, tak se to prostě nainstaluje podle toho klíče a na výběr to nedává. Teď to zrovna budu zkoušet, v desce mám Home, ale to tam fakt nechci :). Chci Pro.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to si nejsem jistý, ale maximálně se to dá změnit po instalaci vložením PRO klíče

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já nemám rád změny po instalaci, raději změny před instalací :). Myslím, že nebude problém do instalačky přidat EI.CFG a říct mu, aby instaloval rovnou Pro. A kdyby to nepomohlo, určitě pomůže vykleštit install.wim, aby tam nebyla Home verze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Změna licence nijak zvlášť instalaci nezmění, takže zrovna v tom nevidím problém, i když jde o přechod home - pro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto fascinován tím, jak vtírají "bezpečnostní" featury, který jsou k ničemu (TPM, SecureBoot) a když je nechcete používat (např. kvůli více OS a nechcete tam řešit secure boot a trapné nedůvěryhodné certifikáty, které nic neověřují), tak prostě nemůžete instalovat (nebo to obejít s tím, že třeba pak nedostanete aktualizace = nepoužitelné).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tímhle ještě možná bude sranda, TPM má unikátní identifikátor, který zřejmě může software číst, tím pádem se dá více blokovat obsah. Časem to nejspíše celé přejde do další fáze s tím jak začnou výrobci do svých CPU cpát Microsoft security chip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Microsoftu fungujou pěkný dementi. Už nějakej pátek se install.wim nemá šanci vejít na FAT32 oddíl, ale teď už vyžadujou k instalaci UEFI a pořád ještě nepřišli s lepším instalačním modelem. Člověk aby si ten install.wim pořád sám dělil pomocí dism /split-image (nebo si to fakt někdo před instalací vypaluje na dvouvrstvý DVD, neřku-li na Blu-ray? Na jednovrstvý DVD se to už taky nevejde).

Hlavně že mají čas na kurvení UI, to jim jde dobře :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Většinou se spíš přes ten jejich downloader rovnou vyrobí flashka, ten to rozdělí sám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To asi jo, já nemám rád tyhle downloadery, i když uznávám jejich užitečnost. Já jsem staromódní, já si rád stáhnu hotovej balík v jednom kuse :) (a pak si přijdu postěžovat, že Microsoft tyhle staromódní věci dělá pořád blbě ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si ten balík nahraj na flešku třeba Rufusem a neblbni s DVD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ten Rufus to udělá jak? ISO klon "v režimu DD", nebo zformátuje tu flešku na NTFS (obojí je špatně)? Nebo to rozdělí nějak sám?

Edit: OK, vyzkoušel jsem si to. Rufus tam dá vtipně NTFS partition, ale za ní dá malinkatou půlmegovou FAT partition s nějakýma EFI souborama, aby bootnul na UEFI a pak to nějak zpřístupní tu NTFS partition pro instalaci.
Připravuju instalačku W11, uvidíme, jestli to půjde.

Edit2: Právě to dodělalo instalačku a oznámilo mi to:

You have just created a media that uses UEFI:NTFS bootloader. Please remember that, to boot this media, YOU MUST DISABLE SECURE BOOT.

To asi nebude pro Win11 dobrý, co? ;-)
OK, u Rufusů píšou něco v tom smyslu, že Secure boot je potřebný až při prvním bootu z disku, takže nejdřív vypnout secure boot, nainstalovat W11 a pak zase zapnout, což je mrzutost, ale mělo by to problém obejít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si vždycky pomocí toho jejich toolu vyrobil instalační flashku...popravdě, on ještě dneska někdo používá mechaniku? Já ji sice mám, ale je odpojená a nepoužil jsem ji asi už 4 roky :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám jinou veselou věc, Zalman ZM-VE200. Od té doby žádné flashky nevytvářím, ale jenom nahraju nové ISO a pak to moutnu v tomhle bazmeku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je taky možnost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten mi po dvou letech používání odešel. Od té doby používám flešky, nového Zalmana jsem na dva roky za ty prachy už nechtěl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je divné, mám ho dobrých 10 let a zatím nezklamal. První dva-tři roky jsem ho používal velmi aktivně, každý den spolu s notesem, jak USB tak v eSata režimu, VCD jsem používal jen občas (při reinstalaci OS, nebo když jsem ve stroji neměl nástroj na VCD, tak jsem použil tohle).

Ono je tam docela prd, nějaké ARM MCU, řadič a to je vlastně všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sam jsem si Windows 10 vypaloval na DVD DL, protoze na bezne DVD se to neveslo, ale onehda jsem cetl, ze to neni pravda, ze se to na DVD vejde.
Vtip je v tom, ze v instalacce Windows jsou vsechny edice. Kdyz teda ISO rozbalite, odpalite z toho soubory edici Windows, ktere instalovat nebudete, tak to potom ma mirne nad 4GB a na bezne DVD se to vejde. Akorat se to potom musi zase zabalit do bootovaciho ISO. Ponekud komplikovane, ale to je proste komplikovany Microsoft.

Jinak teda:
UEFI, Secure Boot a TPM 2.0
DirectX 12 kompatibilní grafická karta s ovladači podporujícími WDDM 2.x

Nemam ani Secure Boot, ani povolene TPM, jedu na MBR, takze jim na to kaslu a nakonec nemam na druhem PC, kde bych to asi zkusil instalovat nejprve, ani tu DX12 grafiku, kdyz si ji nemuzu koupit, protoze nejsou!

Stejne je to jedno, Windows 10 funguji a do 2025 uz bude Proton na takove urovni, ze i a hry pujdu klidne do linuxu (Steam OS).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem to zkoušel ve virtuálu, na železo bych to ani nedával...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wifte musis si ten wim convertnout na .esd a pak to ma mene.
Moje iso LTSC x64 s integrovanymi updaty do 26.7.2021 ma 3,6GB.
https://www.ntlite.com/ je reseni :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebook prosel upgradem v pohode, ale na desktopu se nemuzu dostat pres BSOD driver pnp watchdog :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak pomohlo v biosu vypnout SATA a pak upgrade prosel OK

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je třeba v BIOSu vypnout SATA, něco je blbě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

evidentne uz dlouhodobe, pac jsem to nasel na nejakym DEV kanale u starsich sestaveni, ze pry na tom delaj :D tak treba to bude OK nez to nabidnou na sestavu podobne te me ... samozrejme pak disky normalne slapaj, jen to muselo byt vypnuto pres upgrade

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha … tak to je kouzelný :). To skoro připomíná nějakej bug v BIOSu nebo tak něco, těžko říct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem teď do virtuálu nainstaloval poslední verzi, doufaje, že to ti Indiáni dali trochu do pořádku od posledně a ne, je to pořád stejná sračka...já to nechápu, proč do toho Ti dementi hrabou, aby to ještě víc dojebali?!!! Už desítky oproti sedmičkám přinesly dost změn k horšímu, ale tohle?!! Za prvé to jsou opravdu jenom přeskinované desítky, protože je tam pořád starej dobrej Ovládací Panel (aspoň že tak), ale vyházeli věci, co teď jsou buďto opruz nastavovat nebo to nejde vůbec a nebo to tak stížili, že to BFU neudělá, jako třeba změna výchozího prohlížeče (asi schválně). Některé změny jsou dokonce postavené na hlavu nebo totálně nesmyslné. A to nemluvím o tom příšerným Start "okně".

Tohle mi fakt hlava nebere, změna za každou cenu a tohle nám za pár let budou nutit, až nebude podpora desítek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jéje, to zase něco v MS posrali. V dev verzi mi to chodilo, ve finální právě nainstalované čisté instalaci to dělá tohle:
https://ctrlv.cz/Z7AH
Hlavně kurvit UI, to jde Microsoftu dobře. Ale vydat aspoň trochu dodělanej produkt … to by člověk fakt chtěl moc. :(

Edit po hodině:
Tak malá změna: zničehonic to po několika (fakt ne jednom nebo dvou či třech) restaretech začalo normálně fungovat :D. Před tím nepomohly restarty ani opravy aplikace Windows Terminal.
Já se z toho Malýho Měkkýho fakt poseru, to je taková banda indickejch nýmandů, že jim není pod sluncem rovno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nasranej...vůbec nechápu, jak je to možný...to tam nikdo nemá rozum?!!

Jen z toho, co jsem zatím zjistil:

- vyhodili klasickej směšovač hlasitosti, teď se otevírá to hnusný okno nastavení, kde je nastavení hlasitosti aplikací totálně nepřehledně pod sebou
- nejde nastavit, aby se zobrazovaly všechny systémové ikony v pravé části panelu jednou volbou, jako to bylo doposud...teď je musí člověk povolovat po jedné a bude to asi dělat jak blázen pořád dokola s každou novou ikonou
- nejde jednoduše změnit výchozí webový prohlížeč, jako to bylo doposud, že se pouze změnila aplikace. Teď se to musí udělat úplně neintuitivně pro každý protokol zvlášť a ještě se to drze ptá, jestli to opravdu chcete a nezkusíte Edge...jako asi ne, když to měním!!!
- Start okno děs, jenom ikonky, jako na mobilu, ale žádné další podsložky, jak to bylo dřív, vypadá to otřesně
- to, že nejde prostě chytnou ikonu z plochy a dát ji na panel, to absolutně nechápu, to bylo ve Windows vždycky!!

a to jsem to zatím jen nainstaloval...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, některý věci z toho jsem kritizoval už dřív, hlavně ten taskbar, ty ikonky vpravo … posrat UI, to uměl MS dycky dobře.

Mimochodem s těma ikonama: zkusil jsem v téhle finální verzi (22000.194) spustit tohle:
shell:::{05d7b0f4-2121-4eff-bf6b-ed3f69b894d9}
Objeví se starý dobrý okno Ikony oznamovací oblasti a tam jde zaškrtnout Zobrazovat všechny ikony. Ale jestli to má nějakej efekt, momentálně nedokážu posoudit, zatím jsem všechny ikony nechal zobrazit ručně. Spíš si myslím, že to nezabere. Důvod:
V nové dev verzi Win11 to okno jde zobrazit sice taky, ale tam už to opravdu nemá žádnej efekt, ani to nejde zaškrtnout/odškrtnout, je to trvale zaškrtnutý a nejde s tím nic dělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dneska další kouzelná věc: Stará plečka s AMD E-350 „Zacate“ (úroveň prvních Intel Atomů) s Windows 10 tři generace stará verze 2004. Už tam se začínají objevovat spamy ohledně přicházejících Windows 11.
https://ctrlv.link/IB7g
A je jim úplně jedno, že taková plečka je nemá šanci zvládnout. Po upgradu na novější Windows 10 už se ukazuje spam o tom, že to ten počítač nezvládne. Ale furt to tam je, prostě reklama na Windows 11 :). https://ctrlv.link/QMkU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl tu náhodou odkaz na stránku kde zjistíte jestli je váš PC připravený na Windows 11? Nějak ho nemůžu najít kam zmizel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.