Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Něco málo o ROXXE

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Včera jsem navštívil firmu EPA, kde jsem si popovídal přímo s jedním z autorů ochrany ROXXE. Samozřejmě jsem se nedozvěděl co jsem chtěl (jak přesně ta ochrana funguje, to jsem však ani nečekal), ale i tak jsem se dozvěděl pár zajímavých informací.

Minulý týden ve čtvrtek jsem v článku nazvaném EPA a GZ vyvinuly novou ochranu nosičů CD-ROM zareagoval na tiskovou zprávu v které Electronic Publishing Association LLC a Gramofonové Závody zveřejňují informace o vyvinuté ochraně CD ROXXE. Tato ochrana byla zřejmě vyvinuta pro ochranu produktů společnosti EPA a dnes ji nabízí po celém světě.

Myslím, že většinu lidí by asi nejvíce zajímalo, jak přesně to pracuje. Tato ochrana není jednoduchá, ale je to kombinace více ochran dohromady. Bohužel jsem se nedozvěděl, z čeho přesně se skládá, ale podle některých náznaků mohu vyvozovat co v ní asi je:

  • Vadné sektory - na CD je prostě úmyslně vylisováno větší množství vadných sektorů a ty se nedají jen tak přečíst a ani vypálit - toto lze obejít, sice složitě, ale lze
  • Velký nesmyslný soubor - na CD je uložen jeden obrovský soubor (který ve skutečnosti neexistuje), ale nedá se zkopírovat - tato ochrana lze obejít pomětně jednoduše, kopíruje se po sektorech
  • Detekce vypalovaného média - některé mechaniky prý dokážou vrátit informaci, zda vložené médium je CD-ROM, či CD-R, nebo dokonce CD-RW - toto se dá obejít lisováním (což pro nás normální lidi nepřipadá v úvahu), případně softwareovým crackem
  • a další spousta ochran, o kterých nevím zhola nic

Podle informací, které jsem vyzvěděl je cca každých 14 dní nová interní verze ochrany na lisovaných CDčkách a nepřipadá mi, že by byly nějakým rozumným způsobem navenek číslovány. Proto asi nebude jednoduché vytvořit nějaký univerzální crack, který by fungoval na všechny CD s ochranou ROXXE, narozdíl od takového SecuROMu, kde takovýto univerzální crack existuje. Také pokud se povede jedno CD s touto ochranou okopírovat, neznamená to, že další CD s touto ochranou je též tímto postupem kopírovatelné.

V publikované tiskové zprávě se lze dočíst o jakémsi klíči. Ten není pro každé CD jedinečný, ale spíše pro celou sérii CD (dělaných z jednoho vzoru) je identický. Když jsem už zabrousil do lisování CD, tak prý kontrola takto chráněných CD nelze dělat standardním způsobem a musí se kontrolovat speciálním zařízením, protože obsahuje vadné sektory a tak by normálně byly všechny takovéto CD vyhodnoceny jako vadné.

Nejslabším místem u většiny lepších ochran je softwareová část. Jak jsem se dozvěděl, i zde je jakýsi ochraný modul, který se volá a ten navrací informace o tom, zda-li je CD originální či kopie. Záleží tedy na programátorech, kteří do svého produktu tuto ochranu přidávají, jak často (tedy na kolika různých místech v programu) budou tuto ochranu volat a jak nakládají s negativním výsledkem. Pokud po zjištění neoriginální kopie program "zařve" něco ve stylu: "Vložte originální CD", tak to lze jednoduše odchytit a cracknout.

Na závěr tu mám informaci pro všechny, kteří se mě ptali, jak mají ochránit svá CD, aby byly nekopírovatelná. EPA nabízí ROXXE i dalším firmám, nevyvinula ji jen pro sebe a tak pokud potřebujete ochránit více CD, tak se můžete na ně obrátit. V každém případě nepočítejte, že si takto necháte ochránit jedno či dvě cédéčka. Počítám, že cenově rozumné je použití až od tisíce kusů.

PS: Ještě bych chtěl dodat, že LangMaster slovník, jak jsem o něm psal, je ochráněn pouhým zlomkem ROXXE - pravděpodobně jen pár vadnými sektory.

Diskuse ke článku Něco málo o ROXXE

Žádné komentáře.