Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nedostatečnost 28nm výroby TSMC se prohlubuje

Já se v tom moc neorientuju, tak se možná zeptám trapně, protože v tom nemám zcela jasno. Chápu to správně, že nestíhají čistě proto, že mají málo waferů (křemíkových placek)? Nebo je waferů dost a mají malou kapacitu na výrobu procesorů?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dle mého je to kombinace - málo drahých waferů, nízká kapacita výroby a samozřejmě tragická výtěžnost (u některých firem obzvláště).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je jedno a totéž :-) Wafer se vyrábí z křemíkových a kovových vrstev, jejichž návrh odpovídá konkrétnímu návrhu čipu. V okamžiku, kdy je wafer hotový, je už dané, jaké čipy z něj po rozřezání budou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedno a totez to neni, waffer je tenky kotouc uriznuty z monokrystalu kremiku. Muze se na nej nanaset jakykoliv cip. Taky mi neni jasne, co jim teda chybi:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha :-) Pokud se mluví o waferech ve vztahu ke konkrétnímu procesu, neřeší se surovina (ta je totiž stejná pro všechny výrobní procesy), ale hotové wafery - tedy nikoli křemíkové plátky (protože nic jako 28nm křemík nebo 40nm křemík neexistuje), ale hotové wafery vyrobené konkrétním výrobním procesem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jo. Já si pod pojmem "wafer" taky představuju jen křemíkovou placku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Což mě docela překvapuje. Prakticky všechny prezentační obrázky, všechny wafery, které se ukazují tisku, kterými se chlubí výrobci, které se vystavují atp., jsou hotové produkty. Ale hlavně, že si rozumíme :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Wafer (substrátový disk) je základní disk z polovodiče používaný jako substrát, na kterém se vytvářejí mikroobvody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych cekal, ze mysli wafery s vyrobenymi chipy. Ale kdo vi jak to, jsem moc liny to hledat na zahranicnich webech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to tipoval, ze TSMC se nam nejak zazmrdovava. Vypada to na prilis mnoho manazeru uvnitr firmy, to se pak vzdycky dejou takovyhle veci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z tohohle článku mám pocit, že si no-X představuje výrobu chipů jako hurvínek válku. Fabrika na výrobu 28nm chipů stojí zhruba 6-9 miliard USD, takže jestli dočasně nestíhají vyrábět, tak rozhodně kvůli tomu nebudou navyšovat výrobní kapacity. Za 5-10 let bude 28nm technologie zastaralá, takže aby TSMC postavilo další továrnu, musí mít jistotu, že se jim během té doby investice vrátí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne že nestíhají vyrábět dočasně, oni nestíhají dlouhodobě :-) Pokud 28nm proces bude (jako nejvyspělejší) na trhu 2 roky a TSMC minimálně polovinu z téhle doby není/nebude schopná pokrýt poptávku ani po první šesti čipech, tak je něco špatně. Nemluvíme o procesu, který se na trhu neohřál ani půl roku (jako třeba 80 a 65nm), ale o 28nm, který má být k dispozici minimálně 2 roky (pro mobilní čipy a GPU) a následně na něj přejdou menší výrobci. Podívej se na stav 40nm výroby: Jakmile AMD a Nvidia začali přecházet na 28nm, obsadili uvolněné kapacity menší výrobci a 40nm výroba je téměř 3 roky od uvedení stále 100% vytížená. Trochu nerozumím tvojí logice, podle které při investici N je možné (třeba za 2 roky) vydělat N zpět, ale při investici 2N do dvojnásobné výrobní kapacity (která by se využila) se za ty dva roky 2N nevydělá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Podívej se na stav 40nm výroby: Jakmile AMD a Nvidia začali přecházet na 28nm, obsadili uvolněné kapacity menší výrobci a 40nm výroba je téměř 3 roky od uvedení stále 100% vytížená."

Môžem potvrdiť z pohľadu VIA, že 40nm várobný proces je stále tak naprataný, že na volné kapacity treba čakať a čakať. Problémy 28nm opäť môžu čakacie lehoty len a len predĺžiť... :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V TSMC jsou myslím rádi, že jim vůbec 28nm výroba zase funguje, viz. nedávný výpadek. A nějaké masivní investice do nevyzkoušené technologie nejsou moc rozumné. Prostě si myslím, že v TSMC dělají co umí, vždyť je i v jejich zájmu, aby vyrobili co nejvíce funkčních chipů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tímto tvrzením nelze zcela souhlasit (vyrobit co nejvíce funkčních čipů). V okamžiku, kdy neexistuje v daném segmentu/komoditě konkurence, je pro výrobce zahlcení trhu to nejméně vhodné a příhodné řešení. Naopak umělý nedostatek (ať už přirozený - kapacitní nebo uměle vyvolaný - omezení výroby) má za následek vyšší ceny. Výstavba dalších továren by měla za následek navýšení fixních nákladů a zároveň snížení cen po určité době a opadnutí zájmu, tj. snížení marže z jednoho prodaného kusu (variabilní náklady na výrobu jednoho kusu zůstávají stejné, snížení ceny se tedy promítne do marže).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže je vhodnější poslat zájemce ke konkurenci? TSMC určitý náskok má, ale jen takový, aby měli zákazníci důvod jej preferovat. 28nm proces (i když v jiných variantách či stavu) nabízí UMC, Samsung i GlobalFoundries. Faktem je, že vývoj je fixní náklad, který je stejný, ať výrobce provozuje deset nebo sto linek. Navíc ke snižování cen nikdy výrobce nenutí objem vlastní výrobní kapacity, ale nabídka konkurence. Proto je vhodnější náskoku využít a vyrobit a prodat co nejvíce, dokud konkurence nevytvoří tlak na snížení cen. Nemůžeme vycházet z předpokladu, že čím méně toho výrobce prodá, tím lepší bude jeho postavení na trhu :-).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ok, proč tedy AMD nebo nVidia nevyrábí i jinde? Že by proto, že u jiných výrobců je tento výrobní proces ještě v horším stavu, linky mají ještě nižší kapacity či případně by náklady na přechod zvýšily cenu výroby do neakceptovatelné hladiny?

Zároveň se nedomnívám, že rozjet vícero linek je za fixní náklad rovný provozu jedné linky. Naopak - je to více než násobek fixní "ceny" jedné linky. Do fixních nákladů je třeba zahrnout jednak vybavení linky a samotné budovy, čisté prostředí atd. atd., ale taky odborníky, kteří ji budou sestavovat a udržovat v chodu. A že to není až tak "einfach" je vidět na kolísající kvalitě současné výroby TSMC. Kdyby byli tito odborníci k dispozici v dostatečném počtu a kvalitě, určitě by jednak nestála jejich práce tolik peněz, měli by velmi pravděpodobně vyšší výtěžnost na wafer a konečně TSMC by otevřelo těch linek více, protože by konkurenčně bojovalo pomocí tezí economy of scale s ostatními výrobci. Ale protože se tak neděje, vidím to spíše na "production struggle" v současných intencích výroby. Až bude (v přeneseném významu) k 28nm výrobě stačit poučený polointeligent mačkající červené a zelené tlačítko, věřím tomu, že se objem výroby zásadně zvýší.

Podobnost s automobilovou výrobou v jejích počátcích, kdy byl co kus, to originál, je velmi nápadně podobná - jak co se týká objemu, ceny, spolehlivosti, komplexnosti a náročnosti výroby.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Až bude (v přeneseném významu) k 28nm výrobě stačit poučený polointeligent mačkající červené a zelené tlačítko, věřím tomu, že se objem výroby zásadně zvýší."

Akurát som si spomenul na fotomontáž novinky 32nm proces GlobalFoundries má rezervy, připouští AMD 30.9.2011, 00:00 | autor: no-X zdroj: http://diit.cz/clanek/32nm-proces-globalfoundries-ma-rezervy-pripousti-amd

Mne to tak pripadá ako keby všetci boli lietadlo na čele s Intelom a len TSMC sa nedarí. Naozaj v TSMC dozaista robia čo môžu a učite tam zamestnávajú množstvo odborníkov z celého sveta pričom mnohí majú už z minulých výrobných procesov nemalé skúsenosti samozrejme aj tie nezdarné. Sú tu predsa aj Ďalšie spoločnosti vyrábajúce krmíkové waffery. TSMC však schytáva najväčšiu pálku keď sa niečo nedarí pretože je tam mnostvo navzájom si konkurujúcich zákazníkov s rôznorodými záujmami stačí vymenovať plejádu dvojičiek ako AMD a Nvidia, Apple a Qualcomm, LSI Logic, STMicroelectronics, Altera, alebo Broadcom ako aj VIA Technologies atď.
Ešte koncom minulého roka digiimes prišiel s informáciou, že TSMC od máje/května 2011 obdržala cca. 90 rôznych návrhov obvodov, ktoré by mala pre niektorú napr. z vyššie menovaných spoločností vyrobiť. Apropo bolo to behom cca. pol roku viac ako všetky návrhy na výrobu 40nm polovodičov, ktoré TSMC obdržalo!
zdroj: http://www.digitimes.com/news/a20111124PD213.html
Z toho má človek až pocit (v přeneseném významu), že sa tí inžinieri nemajú pomaly ani kde hýbať. (samozrejme v reále nastupuje poradovník - čakajte ste v poradí).

Naproti tomu Intel má vlastné továrne!!! a takpovediac čo si vo svojej kuchyni uvarí to si aj zje a v prípade nezdaru (pretože každý robí chyby) buď to v štátdiu vývoja ututlá (proste sa to nevynesie na svetlo ITwebov), alebo potom ako minulý rok kď sa chyba nezachytí, stiahne čipy (dosky) na výmenu (revíziu) čo hodnotím v konečnom dôsledku pozitívne, že tak učinil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť konkurence existuje - GF, UMC, Samsung a dokonce i Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono odladit takový proces není vůbec jednoduché, a navíc je to velmi drahé. Je taky pěkně vidět nynější náskok intelu, který už několik měsíců vyrábí 22nm ve velkém, a už ladí 14nm.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jenže intel na to má spoustu peněz a velmi dobře placených TOP-odborníků.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejen to. Intel má na zavádění nových procesů celou fabriku. Nic moc produkčního se tam nedělá, jen se ladí technologie, a když je připravena, prostě se zkopíruje do ostatních provozů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no právě - to je to o čem píšu: spousta peněz + odborníků = může si dovolit "neproduktivně" provozovat celou fabriku i s těmi nejlepšími mozky jen na testování a ladění.

Tohle si nikdo jiný dovolit nemůže, protože nemá tolik peněz a tak velký obrat a zisky, ze kterých by to zaplatil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.