Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Neformální část - vystavované systémy

AMD Opteron logo staré
Na včerejší tiskové konferenci, kterou pořádala firma Levi, byl oficiálně představen 64bitový procesor Opteron od AMD. Mimo samotného představení procesorů jsme se dozvěděli i něco o serverech Lynx, které tyto procesory obsahují a také o operačních systémech firmy Microsoft zaměřených právě na AMD64 platformu. Mimo to nám byly předvedeny funkční počítače s těmito procesory, včetně takové zajímavosti jako jednoprocesorového systému s Opteronem a základní deskou ASUS SK8N, která je osazena chipsetem nForce3 (prý jediná taková deska ve střední Evropě)! Chcete-li se podívat, jak takové systémy vypadají, jste na správném místě.

Kapitoly článků

2.  Neformální část - vystavované systémy

A nyní se dostáváme k neformální části tiskové konference, kde jsme mohli vidět běžící systémy s Opterony. Nebudu to zdržovat, rovnou se na ně podíváme. Prvním zástupcem je LYNX eXpress64 server L, který je výjimečný tím, že je v 1U rackové skříni (tj. vysoký pouze 4,45 cm), i přesto v něm můžete najít dva Opterony 240 s 4 GB DDR266 paměti (2× 1GB a 4× 512MB registrované ECC DIMMy). Takovéto servery jsou skládány skříni na míru, takže základní deska pochází od stejného výrobce jako skříň: NewIsys. Konkrétně se jedná o model základní desky 2100 s gigabitovou síťovkou od Broadcomu a SCSI řadičem LSI 53c1030. Do tohoto case je možné nainstalovat dva pevné disky, předváděný byl s 36GB Seagate CheetahX15. Nainstalovaným operačním systémem byl RedHat Linux GinGin64.

LYNX eXpress64 server L

Další v pořadí byly LYNX eXpress64 servery XL, které byly ukazovány ve dvou provedeních. Oba obsahovaly dva Opterony 242 a základní desku MSI K8D Master-F s též gigabitovou síťovkou. Lišily se použitým casem - jeden byl klasický a druhý rackový pro 6U. Byly vybaveny různými SCSI řadiči (Adaptec a Mylex), ale shodně disky Seagate ST33307LW 10K6. Na jednom byl nainstalován operační systém SuSe Linux Enterprise Server 8.1 a na druhém Windows Server 2003. Na obrázku je vidět rack mount provedení.

LYNX eXpress64 servery XL

Nejvýkonnější předváděnou variantu přestavoval LYNX eXpress64 server XXL s dvěma Opterony 244. Ty byly také vybaveny základní deskou MSI K8D Master-F, RAID 5 řadičem Adaptec se čtyřmi disky Seagate ST37307LC 10K6 v case AOpen H800A. Nainstalován byl Windows Server 2003.

LYNX eXpress64 server XXL

A na závěr jsem si nechal perličku v podobě LYNX eXpress XXL. Jak si můžete všimnout, nemá v názvu slovo server a to proto, že se jednalo o jednoprocesorový stroj (i když s Opteronem 244) určený spíše na pracovní stanici. Byl vybaven základní deskou ASUS SK8N s chipsetem nForce3 a SerialATA řadičem Promise FastTrak 378. Jde prý o jedinou takovou desku ve střední Evropě. Postaven byl v case Chieftec DX-01B-D s dvěmi SerialATA disky WD Raptor. Operačním systémem byly tentokráte klasické Windows XP Professional.

LYNX eXpress XXL

Zajímají-li vás nějaké reálné výsledky testů, tak vás asi zklamu, protože samotná nVidia zakázala testování desek s chipsetem nForce3 a tak tento exemplář zatím není určen k poskytování na recenze.

Kapitoly článků
2.  Neformální část - vystavované systémy

Diskuse ke článku Včera byl uveden Opteron firmami Levi a AMD

Žádné komentáře.