Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Některé RTX 3080/3090 trpí nestabilitou pokud GPU běží na frekvencích přes 2GHz

Základní takt je myslím 1400Mhz, Boost je 1740Mhz. Pro tyto frekvence stačí i obyčejné kondenzátory. Za víc Nvidia neručí, takže asi neměla důvod to výrobcům nějak oznamovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, že by nVidia chtěla ukázat, že její Founders edice je top a lidi by měli kupovat jen ji? Při čemž jim už nedošlo, že to hodí špatné světlo na celou značku?

Mě to teda přijde jako hodně uspěchaný start, aby byli s kartami venku dříve než konkurence, a když se spěchá, dělají se chyby...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty si taky uspěchaně vydaný. Max boost dle výrobce je 1710 MHz, problém začíná nad 2GHz. To je jako bys moderní Škodovácký tříválec točil místo 6k5 na 7k8 a stěžoval by sis, že se občas kousne.
Jeden KK napíše, že to bylo uspěchané vydání a jelita to budou opakovat do Vánoc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přetaktování jednotlivých výrobců určitě není chyba nVidie. Horší je to s tou dostupností *rýpe* :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět že vůbec nerozumíš problematice OC boostu u nvidie. Mam tuhle kartu https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N208SAORUS-8GC/sp#sp Max boost má byt 1860. Moje karta běžně boostuje až k 2050 bez jakéhokoli přetaktovaní. Je to běžná věc u chovaní grafik nvidia již od GTX 10xx. I tam karty pokud mají určité podmínky chodí o dost výše než je max boost. Ted to fixovaly u těch RTX 3080 v posledních ovladačích, nepusti boost nad 2000.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš a je opraveno. Není problém. Navíc to ještě třeba ušetří trochu elektriky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda:-) Ta spotreba je brutalni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teď mi pane "jelito" vysvětlete proč i Founders edice při hraní her boostuje k 2kMhz... Nehledě na to, že to lidem padalo i bez jakéhokoliv přetaktování.

Dříve než někoho začnete urážet, tak si o problematice něco přečtěte!

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-3080-founders-edit...

"The GeForce RTX 3080 Founders Edition ticks at a base clock of 1440 MHz with rated boost set to 1710 MHz (+19%), achieving an average gaming frequency of 1931 MHz (+34%), which is quite similar to Turing."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No však, garantovaných je těch 1710 MHz, všechno ostatní je bonus navíc na který nemůže být nárok. Navíc jelito jste dostal za toto: "Mě to teda přijde jako hodně uspěchaný start, aby byli s kartami venku dříve než konkurence, a když se spěchá, dělají se chyby..."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je jistě pravda, ale když nVidia prezentuje výkon těch karet tak je to tedy na těch garantovaných 1710 MHz?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že to uspěchali, to by v Alze stále nesvítilo "Těšíme se" místo ceny. Na toto jsem zvyklý, že to svítí u AMD, ale Nvidia se dostává na stejnou úroveň.
A k dotazu ohledně 1710 MHz: Samozřejmě se testy dělají s povoleným boostem a karta využívá boost, aby dala lepší výsledky, takže Kert tady plácá o něčem o čem ví prd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neuspěchali nic, proste o to je extrémní zájem kvůli rapidnímu zvýšeni výkonu a dobré ceny, to samé můžeš napsat o PS5 a novým Xbox, taky totálně vyprodaný (taky uspěchali vydaní|??). Porodní bolesti provází každý produkt, problémy mela třeba i legendární GTX8800 a nikdo nepsal nic o uspěchaní.

K tomu boostu, ani 1710 nemáš zaručen, je to proste boost. U grafik je to stejné jako u procesoru, proste je strašné množství vlivu, které ovlivňuji ten boost. U grafik ale, pokud se ta grafika fakt nepeče v pídi nevětraný skříni se u aktuálních generaci z 90 procent dostaneš nad maximální udávaly boost, to platí pro AMD i nVIDII…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a vies, ze PS5 a XBOX sa este nepredava, ale islo o predpredaj? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by uspěchaný předprodej?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš tam něco míň dětínského?
Kdyby to Nvidia udělala stejně a dala karty zatím do předprodeje, tak nikdo ani nepípne, ale ona je chtěla vydat, aby byla prostě dřív než konkurence. Jen to pro lidi znamená, že si ji vlastně nekoupí a ani nemůžou, protože "těšíme se"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konzole jsou zatím jen předprodej, vydány budou až 10.11., takže dost času - jak to tu píšou ostatní, ale uspěchané jsou taky a nemám problém to přiznat - nevidím Zeleno/modře jako Kert a umím si to přiznat.
Takže znova, uspěchané to je a za tím si stojím - tím ale neříkám, že nechápu proč tak spěchali - blíží se vánoce a konkurence bude taky vydávat (a možná bude v podobných sračkách jako Nvidia), ale panebože nedělejte tady z Nvidie svatou. Nechápu, že někteří prostě nechtějí vidět realitu a žerou, co jim nějaká firma (ať Nvidia nebo AMD) nabulíkuje v PR kecech. Prostě jak malí děti co vidí reklamu a hned to chtějí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednotka Hz, takže nikoli 2 kMHz, ale 2 GHz :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže jsem si ty 2 kila Mhz u řezníka objednával zbytečně? A já se těšil že si potuním už vousatý analogový ošklivoskop, jsem zklamán peco.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo, super.. takze nVidie nechala udelat recenze na kartach, ktery dosahujou vyssiho boostu nez jakyho dosahujou karty uzivatelu se soucasnyma driverama.. misto toho aby opravili bug lidem snizi max boost.. proste dalsi ojeb..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaký bug? A jak to mají opravit? Přijít ke každému domů a ty kondíky prepajet?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, myslim, ze u tych celkovych 86 kusov ci kolko ich dokopy v Europe je, by to hadam stihli i v ramci jedneho dna. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že jsem v březnu inovoval napájecí část zdroje na jedné desce ve firmě, tak jsem do problematiky kapacit u SMPS stepdownů musel prostudovat, protože zvlnění je v dané aplikaci kritické, stejně jako EMC.

U SMPS zdrojů se často používá vstupní a výstupní filtr složený primárně z keramik (ty mnohavrstvé "MLCC"), tlumivek, tantalů (obvykle SMD "šišky), polymerových kapacit (ty nízké "celohliníkové" potvory) a pak případně velké Low-ESR elektrolity. Všechno je to o požadavcích zdroje. Keramiky jsou drahé, mají malou kapacitu, ale nejnižší ESR (čili schopnost přenosu náboje/energie je největší). Spousta moderních zdrojů si vystačí jen s keramikama, ale to platí jen pro malé proudy a vysoké kmitočty. Keramiky se dají částečně nahradit tantalama, ty mají taktéž velmi mízké ESR, ale na keramiku to nemá. Mají větší kapacity, ale na druhou stranu, jsou na nižší napětí a celkově tak i choulostivější, stejně jako fakt, že jsou polarizované, tzn. přepólování vede k varu a ... bum. Polymery mají stejně jako elektrolyty už poměrně velké kapacity a i když jsou označené nízkým ESR, tak jsou na tom o řád hůře, než ty keramiky. Jsou sice teplotně poměrně stálé a docela dost vydrží, jenže díky své velikosti je možné je umisťovat dál od zdroje a druhak mají i horší ESR, takže se hodí až jako zásobárna do dalšího filtru nebo pokud je vedení zdroj-spotřebič poměrně dlouhé. No a nejhorší ze všech jsou obyčejné elektrolyty, byť s nízkým ESR. Mají sice obrovské kapacity a jsou i na poměrně vysoké napětí, ale hodí se prakticky jen jako zásobárny energie, pokud je zdroj-spotřebič daleko od sebe a ještě nemají rádi vysoké kmitočty (ono která kapacita to ráda má).

V tom počtu, v jakém to mají, nejde ani o nějaké katování kostů, byť pravda, osazení většího množství malých keramik bude řekněme, náročnější, než zapájení velkého tantalu. Ale to tyhle fabriky mají ošéfované. Spíš někdo nepočítal s větším proudovým zatížením, zdroj je pak nestabilní, vzroste zvlnění, nebo spadne napětí pod přípustnou mez, se kterou ještě je daný obvod schopný bezchybně pracovat.

Ono při tom napětím a proudech, co tam tečou, to taky nebude úplná sranda :)
Dít by se to nemělo, ale spíš to indikuje, že nebylo moc času na testování. Vzhledem k tomu že tím trpí podle všeho ty nereferenčky, co jsou různě přetočené a boostujou do halelujah, a výrobci údajně dostali drivery velmi pozdě, tak se tomu nedivím.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A jakpak je to s životností když ty kondenzátory jsou pod tím GPU grilovány na 100 °C + pracovní zátěž? Počítám tak 1000 hodin a konec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keramiky jsou teplotně velmi stálé, ale jsou velmi křehké z pohledu mechaniky. Ono je to v názvu, MultiLayerCeramicCap, ty vrstvy jsou tenké a je to keramika, takže stačí málo a některé vrstvy rupnou. Tohle většinou vede k tvrdému zkratu, dost blbě se to hledá, ale většinou to vzniká u plošek, kde je třeba zapájenej molex konektor a na tom samým padu je blokovací kapacita.

Tantal je zase citlivej "elektricky" tím, že je na poměrně nízké napětí a snaší to stejně špatně, jako elektrolyt. Navíc proti keramice polarizovanej, ale mašina to neosadí obráceně. Pak trpí ještě jednou nectností, pokud dlouho odpočíval a spotřebič nebyl pod napětím, tak staré tantaly mají tendenci mít velkej svod a většinou explodujou. Tohle se ale děje řekněme u HW z 80 a 90. let, co nebyl pod napětím třeba 20 let.

Jinak na teplotu pak trpí všechny, co mají elektrolyt/dielektrikum "netuhé". Sice polymer má pevné dielektrikum, ale defakto je to "jen" vylepšenej elyt, o kterém víme, že má v sobě tekutý elektrolyt. Tam samozřejmě s rostoucí teplotou roste i únik dielektrika. Samozřejmě, všechny LESR jsou 105°C, jenže ta teplota je pro těch 1k hodin, slušnej výrobce u toho má tabulky a životnost logicky s klesající teplotou razantně roste. Teplo se tam přenáší jak z okolních součástek (třeba spínací THT FET), tak i parazitními vlivy a samotnou konstrukcí kodenzátoru (jo, i na něm se mrhá nějaká energie, která se neprojeví nijak jinak, než teplem).

A samozřejmě, všechny tyhle součástky se musí nějak zapájet, olovnatá se taví už kolem 200°C, současné moderní lepší bezolovnatky už jsou blízko, ale furt potřebují nějakých 240-250°C. Celé se to samozřejmě musí prohřát, nějakou dobu se to žhavit, takže ono to tam taky dostane lehce "na prdel", ale s tím se počítá. U keramiky se akorát při dlouhém žhavení ze součástky uvolní nějaká kapalina, která buď vysublimovala, nebo se vstřebala, dělají to hlavně ty staré velké ploché polštářky. Moderní "tlusté" kapičky na vývodech to nedělají a SMD keramiky snad taky ne (tam se to těžko určuje, kvůli tavidlu).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Moc hezky sepsano. Taky jsem se v tom chvili vrtal, kdyz jsem jistou dobu bastlil, ale tyhle detaily jsem neznal. Diky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže žádné nové informace (pro mě). 1000 hodin -20 % kapacity a pak rychlá smrt. Takže komu to teď na 2GHz nepadá, za rok už bude.
Keramice vadí i změny teploty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, keramika je taky citlivá na teplotu, ale "jinak". Je to spíš mechanicky křehké, takže ty změny. Jenže ty keramiky nejsou tolik namáhané, samy o sobě negenerujou teplo, ale jsou plošně ohřívané o DPS. Samozřejmě, jiná roztažnost materiálů hraje svoji roli a mohou tam vznikat mikrotrhliny, to jsem ostatně taky někde řešil, ale z toho portfolia co máme k dispozici, je to asi nejstabilnější a nejspolehlivější kapacita pro tento účel vhodná.

Ještě máme fóliáky, ale ty jsou obří a pro tento účel dost nevhodné, ale zase mají výbornou vlastnost - "regenerace". Pokud se napěťově přetíží, tak proražené místo se prostě "odpaří", v dielektriku vznikne díra a jede se dál. Akorát, když je těch děr už moc, tak mu logicky klesne kapacita.

Pak alternativou k malým keramikám máme slídový kapacity, super věc, ale pro tyto účely ultra nevhodné.

No a všechno ostatní (zanedbáme VN flašky) jsou více méně jen deriváty výše uvedeného. Ať jsou to papírové svitky (za totáče ony "slavné" hovňáky od tesly), nebo i ty polymery.

Ty keramiky jinak vydrží fakt dost, tam bych se spíš víc bál, že trochu ztratí kapacity ty polymery co jsou hned u zdrojů, nebo že roztažností zdegraduje pájka (včetně kuliček). Mě třeba HD6870, která v referenci běžně chodila na 80°C "umřela" při přepnutí okna hry do windows plochy a nazpět. Pravděpodobně nějaká kulička nebo paměť, stroj vytuhnul a po resetu už jen artefakty. Opravit se to dá, ale aby to nebyla fušeřina, tak víme, že. Sice by někdo mohl namítnout, že to nežralo 420W v loadu, ale jen 170, jenže zdroje měli horší parametry, FETy větší RdsON a podobně, takže to nemělo až tak velké rezervy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"hovňáky od tesly" palec hore :) https://danplatil.wbs.cz/ostatni/img_3792.jpg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Keramiky jsou teplotně velmi stálé, ale jsou velmi křehké z pohledu mechaniky

jeden z duvodu proc se nekdy paji do "patice", tam kde se ocekava ohybani desky

> Keramiky jsou teplotně velmi stálé...

tady by se sluselo zminit, ze je to dano materialem C0G(NP0) sou super, ale maji maly kapacity
na Y5V bych nesah ani klackem...
X5R se relativne da, ale tam kde je vic tepla ala grafika bych je nikdy nedal, doufam, ze na ten 3080 sou X7R

> Tohle většinou vede k tvrdému zkratu, dost blbě se to hledá...

hleda se to jednoduse, bud to vidis (USB "mikroskop"), ze zkusenosti cim "vic zluty MLCC" tim lip je to videt nebo do toho "tvrdyho zkratu" pustis omezenej proud(hodne omezenej, zadny ampery...) a vemes uplne tu obycejnou termo Flirku do mobilu a podivas se jak se jeden z te rady desitek kondiku zacne pekne zahrivat, kdyz mas ambient ~24 tak kondik co ma ~35 uz pekne sviti

> U keramiky se akorát při dlouhém žhavení ze součástky uvolní nějaká kapalina, která buď vysublimovala, nebo se vstřebala...

to byva, ale vetsinou problem skladovani, keramiky se maji drzet v "dry boxu" pripadne je nechat pred pajenim presusit a to plati i pro plosnak... jinak to pekne praska :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď jsem o něco chytřejší já. Technolog nejsem, tak jse mse v tom až tak do detailu nerejpal, potřeboval jsem kapacitu do méně náročného prostředí. O tom, že si můžu cokoliv "rozsvítit" vím, ale myslel jsem to vizuálně. Zkratovanej tantal jsem nikdy neviděl v celku, stejně jako vyschlý kapacity člověk taky pozná, mimo těch několik kousků, co si v klidu uschne, ale úplně, takže se pak nemá co roztahovat nebo vytékat.
To skladování znám taktéž, ale já to znám hlavně z těch starých plochých polštářků. Když to člověk pájel, tak na povrchu unikala nějaká kapalina, která ihned zmizela. Takové ty hnědé čtvercové nebo kulaté keramiky, THT samozřejmě. SMD jsou příliš malé, abych rozlišil, jestli se tam rozlilo tavidlo, nebo je kondík prostatickej :)

Jinak "zapájeno" do patice jsem neviděl. Profláklej je ten čínskej stepdown modul, kde to strčili na vývod vstupní šroubovací svorkovnice. Stačilo to dotáhnout a kondík se urval, pak to někdo připojil ke zdroji a hořela dráha. Vyřešili to tak, že i když je to blokovák, dali mu tam nějakou vzdálenější plošku, aby nebyl prakticky chycenej na vývodu té svorkovnice, což dává smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

keramikam teplo nevadi, u polymeru je to horsi, ale delaji se bezne na 150C takze tolik tam asi nebude takze s tim problem nebude. Jasne ze se pouzivaji polymery + keramiky, keramiky jsou o par řádů rychlejsi v predani naboje nez polymery a ty jsou zas o mnoho rychlejsi (a radove vyssi cap.) nez bezne elektrolyty a samozrejme maji velmi maly "seriovy odpor" ESR. Takze podle me hlavni rozdil v tomto obvodu je v poctu "fazi" a ve frekvenci spinani mosfetu techto fazi. Tohle uz si kazdej vyrobce dela podle sveho, Vyrobci GPU jim urcite dodaji doporucenou specifikaci. Takze karty ktere maji vyssi pocet fazi a vyssi frekvecne logicky budou mit stabilnejsi napeti pro GPU i kdyz pri tech proudech uz hraje roli i tlouska medene vrstvy na PCB, pocet vrstev medi ktere jsou prokovene a spojene paralelne a kazdej milimer vzdalenosti VRM obvodu od GPU. Za me se tady z komara dela velbloud, pouzite VRM jsou v pohode na vsech kartach u takto extremne zraveno cipu s 28mld tranzistoru se zadne OC nepredpoklada ani neni mozne protoze ten cip jede na max u z fabriky rezerva je minimalni pouze na jistotu stability nic vic tam neni. Problemy co byly jsou spise razu narychlo upeceneho biosu kde bylo mozne kartu dostat do stavu kdy boost byl vyssi nez napeti a dostala se na moment mimo stabilni pasmo vyrobila chyby a software to nedal a spadl.
Rada 3000 je evidentne hodne uspechana o tom neni sporu, uz mizerna / zadna dostupnost je toho jasnym dukazem. Ze by po nich byl az takovy hlad pochybuju, protoze hracu kteri daji 25k+ za grafiku a hraji ve 4k je pomerne malo a ostatni nepotrebuji 3080:) Na tezbu by mohla byt super, ovsem cena je nesmysl za tu cenu mam 2x 5700xt ktere daji 115-120Mh a 3080 da ~88 a bal bych se teplot Vram pri tezbe (uz 5700xt ma bezne SP procesory na 50C a mem ma 88 C na etereru) .. takze spis to vazne ve vyrobe GPU kde je u cipu 28mld trans. ocekavatelna velka zmetkovitost v tomhle si myslim ze Navi2 bude lepsi protoze tsmc toto ma lepe zvladnute nez kluci od samsungu. A mezi nama 10GB pameti na karte za 25k .. peknej ojeb a verze s 20GB bude stat 30+ .. Doufejme ze radeon bude za mirne rozumnejsi finance a nebude mit moc detskych nemoci s ovladaci prece jen to neni novinka ale evoluce RDNA1 takze toto snad bude oukej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím tak nějak i souhlasím. Ostatně, moje veka taky není stabilní, ale driverem se to dá umravnit. Viděl bych problém s nesouladem napětí jádra ku taktu, pak je to nestabilní a spadne to. Se starším driverem se to zřejmě dostalo do takového stavu, kdy to shodilo úplně celej systém (stroj se vyloženě vypnul), takže to možná sypalo i nesmysly do PCIe, kdo ví.

Uspěchanost je zřejmá, stejně jako použití "nouzového" procesu TSMC, byť na druhou stranu, věřím, že i ten hraje nemalou roli v celkem "příjemné" ceně na poměry posledních let nV karet (samozřejmě příjemná není, provozní vlastnosti karty taky docela nic moc a není to jen jedinej prvek, tvořící cenotvorbu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci dostali nějakou minimální specifikaci, nějaké referenční PCB a požadované součástky aby to jelo. NVIDIA si pak udělala custom PCB s lepším VRM a někteří výrobci následovali referenční návrh celkem doslovně. Ono starší GTX 6xx referenčnky a GTX 7xx měly ten návrh přímo od nvidie dost ořezaný a nebyl nějaký prostor pro nějaké přetaktování a ladění.

No a ty karty jsou často už v produkci, byť nemají ovladače aby to mohli pořádně otestovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to celé zvrácené, kdy se to žene do takové úrovně, že se HW testuje v podstatě až dodatečně. Samozřejmě, lze to otestovat na umělé zátěži, ale to není to samé, co obvod, který si ještě napětí mění co pár ns. Já si tady hraju s relativně pomalými obvody a někdy jen samotný kompenzační člen "hotového" řešení udělá slušnou paseku. A tady mění skorově napětí pomalu po ns krůčkách. Co jsem takhle přešel z HD7970 na veku, tak jsem fakt čučel, jak jemné a rychlé to je. Tohle už prostě není sranda a je na to potřeba čas, pokud to má opravdu fungovat spolehlivě.

Něco se dá i předimenzovat, takže to pak bude chodit, když se to vhodně navěští. Ale řekněme, že pokud máme velmi proměnlivou zátěž a ještě to lítá min-max a je to na velký výkony, to už jednoduché nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dovedu si i představit situaci, kdy NVIDIA udělala návrh "na papíře" a svoje custom karty pak udělali později, přičemž měli k dispozici ovladače, tak si to mohlo odladit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslim ze tam bylo spouste testovani toho GPU a pri tom se jiste snima "telemetrie" zvlneni vliv razovych zmen proudu na napeti, ubytky na tistaku a dalsi takze toto je jiste velmi dobre znamo, jak se obvod ma designovat a take v tom problem neni, spis v biosu a nejakem problemu pri prechodu do boostu kde dostalo gpu male napeti a mzikove moc vysokej takt a spadlo to, dost mozna se tento stav bezne nevyskytuje a bylo tudiz obtizne ho docilit v labu a vyresit, tohle jde resit biosem, mozna i jen ovladaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že někteří výrobci ten referenční design nedodrželi, ty velké kondíky tam měly být 4 a pak dvě podobně velké plochy osázené těmi malými. No a někteří tam rubli těch velkých, levnějších 5 nebo 6. A ty karty měly problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a na to jsi prisel jak ze vyrobci neobdrzeli doporuceny design VRM to je snad samozrejmost od vyrobce GPU :-D Ze si to pak nekteri pozmeni je kazdeho vec a jiste si velmi dobre otestuji vysledek, vetsi rozdily nez v kondikach jsou v poctu fazi a spinaci frekvenci, pripadne docela dulezita muze byt i predfiltrace tudiz kondiky na vstupu 12V do VRM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle třeba osobně nevím, jak funguje vztah nV/AMD ku výrobci, co všechno jim dodají. Určitě dostanou nějakej ref návrh, to ano, ale co dál? Dostanou průběhy napětí a proudu, nebo jenom nV stanoví nějaké body, při jakém kmitočtu a napětí to saje takovej a makovej proud (a má to takové a makové zvlnění). Případně jaké je maximální přípustné zvlnění atd.

Tohle nebrat jako rejp, jako spíš otázku, jestli to někdo náhodou nezahlédl nebo se k tomu nedostal, fakt by mně to i zajímalo. Neočekávám specifikaci ala typickej datašit k nějakému IC (vyjma FPGA, tam je to všeobecně velmi, velmi detailní, jak u intelu, tak u xilinxu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ať je návrh napájecího zdroje jakýkoliv, je třeba v návrhu napájecích rozvodů na desce digitálních obvodů (a často i analogových) vždy umisťovat blokovací kondenzátory. Ty se umisťují co nejblíže k napájecím pinům jednotlivých obvodů (u plošných spojů bez vnitřních vrstev je ale důležitá celková délka spoje k pinu s nulovým potenciálem), neboť při velkých proudových skocích hraje negativní roli i sériová indukčnost vlastního spoje (samozřejmě i vnitřní indukčnost použitého kondenzátoru). Jejich typická kapacita je 100nF a s ohledem k parametrům se nejlépe hodí keramika (pozor ale na jednu z jejich negativních vlastností, kdy některé typy výrazně zhoršují svoje vlastnosti s velikostí připojeného napětí), resp. s ohledem ke kapacitě více vrstevná (MLCC). Často se také osazuje jejich větší množství paralelně s ohledem k dalšímu snížení vnitřního sériového odporu (ESR). Náhrada takového bloku paralelně zapojených keramických kondenzátorů větší kapacitou je tedy NEžádoucí (ano, někdy to fungovat může, ale v mezních situacích pak bývá problém) !!
Větší kapacity (tantaly, speciální polymery nebo elektrolyty s nízkým vnitřním odporem a indukčností) se pak osazují k blokům obvodů s vyšším příkonem nebo jako vyhlazovací těsně ke zdroji (měniči). I v tomto případě je ale opět doplňují keramické kondenzátory umístěné těsně u integrovaného obvodu nebo výkonového spínacího prvku. Existují i keramické kondenzátory vyšších kapacit, ale ty jsou již rozměrnější, takže je u nich větší riziko mechanického poškození (především při nevhodném návrhu umístění na desce nebo jejím mechanickým namáháním při montáži) a také jsou již několik let hůře dostupné, neboť výrobci je nestíhají vyrábět (tedy razantně narostla jejich cena).
Svoji příležitost tedy opět dostaly tantaly, které jsou ale dosti náchylné na elektrický průraz (pak často i hoří plamenem !), takže by se měly používat již jen verze s osazenou teplotní ochranou.
Negativními vlastnostmi elektrolytů jsou únik (především při vyšších teplotách a nevhodné konstrukci, resp. nezvládnutého výrobního procesu) a rozklad (především při nekvalitním chemickém složení a napěťovém přetěžování) vlastního elektrolytu. Jejich náhradou (většinou ale dražší) jsou pak speciální polymerové kondenzátory (např. Sanyo OS-CON) často užívané ve zdrojích (měničích) pro napájení procesoru.

PS: Životnost elektrolytů (i při vyšších teplotách) není ekzaktně jen 1000 hodin, ale záleží na konstrukci a kvalitě elektrolytu, takže jsou k dispozici i verze s podstatně delší životností (ty jsou ale samozřejmě dražší a někteří výrobci je osazovat nechtějí, neboť tak řeší problematiku řízené životnosti daného zařízení).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem v podstatě rozepsal níže. Malá kapacita to blokuje a slouží jako malá zásobárna/snížení ESR, pak je "dlouhé vedení" a zdroj s hliníkáči a dalším keramickým smetím. Tak jsem to i navrhnul, jen jsem tam pro jistotu strčil tlumivku a udělal PI článek, byť i za cenu malého úbytku napětí na tlumivce. Zvlnění se zlepšilo a to hodně, ale na hodnoty ala lineár se prostě nedostanu, ani nepřiblížím, takže tam stejně bude, ale nepoteče přes něj už takovej výkon.

S těmi elektrolyty se přiznám, jsem línej se podívat do specky chemiconu, co mi tu válí, ale myslím že 50k jsou long life a je to maximum, ale třeba si to blbě pamatuju. Ale těch uvedených 105°C pro těch 50k hodin mám dojem není.

Nezmiňoval jsem tam i další věci, jako jsou proudové smyčky v regulační větvi, což umí nadělat taky velkou paseku, proudové smyčky na výstupu (proto tam jsou ty keramiky, i když tam člověk strčí polymer) atd atd. Ale myslím že už jsem to tady "zaspamoval" dost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A za ten spam ti dakujem! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta zivotnost velmi zavisi na teplote a take na rozkmitu napeti na tom kondu a proudu 1000h je pro max mozne zatizeni u obyc elytu. Polymery vydrzi nasobne vic i vyssi temp. jsou bezne na 150C. Polymery jsou take vyrazne drazsi nez obyc. elektrolyty, ale ve spinanych zdrojich maji mnohem vyssi zivotnost. Spise mel nekdo kdo ma vybaveni zmerit spinaci frekvenci VRM (v ruznych stavech zatizeni GPU klidne se muze snizovat kdyz je mensi odber !), jestli bezi v nizke zatezi GPU vsecky faze, zvlneni atd u ruznych karet to by bylo zajimave, handrkovat se o tom jestli 1 kondik navic zmeni max takt o par mhz je irelevatni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak co jsem zaslechl ja, tak to casto pada i pod 2GHz, staci tech 1750MHz boostu a spadne to. Nekdo rika, ze jsou na vine kondenzatory a nekdo ze ne. Kazdopadne vime, kdo to vosidil ze vsech nejvic: Gigabyte, Zotac a EVGA.
MSI se drzely designu od NVidie, ale pry jim to pada take.
Asus nepada a taky si to odladil sam a dal tam drazsi soucastky.

Akorat nevim, jak je na tom duo Palit/Gainward, nekdo snad rikal, ze maji taky referencni navrh 4+2, ale PCB jsem nikde na netu nevidel.

Colorful se u nas snad ani neprodava. Galaxy taky ne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud o tom víš úplné kulové Rede a ani si neumíš nastudovat pořádně informace o co se jedná, tak se nevyjadřuj. Je to zbytečné a jen snůška nesmyslných domněnek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle je mezi výrobcem karty a zákazníkem. Možná měla NV udělat podobné opatření, které jsem zažil u jednoho prográmku. Nevím už co to bylo, ale po instalaci modifikací jsem musel manuálně opsat text [jde o překlad]: "Vím co dělám a nebudu si stěžovat na podpoře, pokud to nebude fungovat." Case sensitive a s interpunkcí. Pak už to na podpoře probíhalo takto:
- Nefunguje mi to
+ Máte modifikace?
- Ano
+ Tak to máte smůlu a týdenní ban na fóru podpory

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice korektni, jenomze.... lide jsou hovada. Kdyz reknes zakaznikovi ze je idiot, je nemala sance ze s tim pojede nekde na socialni site a zacne pomlouvat firmu, pripadne nekam da spatny "review". Ano firma se muze branit, jenze... lez obehne svet driv, nez si pravda natahne boty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musí se to dělat Apple stylem, vybudovat kult a v uživatelích živit myšlenky, že když zařízení nějak selže, může si za to uživatel sám a Apple je ten hodný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak co jsem slyšel, nVidia už vydala nové ovladače, které problém řeší jednoduše tím, že drží takty pod ony 2GHz ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Frekvence vyšší než mají mnohá CPU nejsou pro GPU vhodná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze mnozi si mysli, ze chyba proste neni, ze proste nemaji vyrobci karet hnat takty nad 2GHz. Nicmene teda nevidim jedinou kartu, kde by vyrobce sel s boostem nad 2GHz. Pokud by to manualne pretaktovavali lidi, tak jako sorry, ale na to se zaruka nikdy nevztahovala, je to nejaky divny nemyslite?

Kazdopadne ikdyby si za to lidi mohli nakonec sami, tak se aspon ukazalo, jak Gigabyte, EVGA a Zotac ty grafiky ojebavaji a ja vim, ze si od nikoho z nich pristi grafiku nekoupim.

Jeste by to chtelo rozebrat RX 5700 XT, abychom zjistili, jestli i u AMD to vyrobci ojebavaji, kteri a jak moc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak u 5700 XT s tímhle problémy nebyly, tam je pak komplikovanější to malé GPU chladit na vyšších taktech, takže to chce full cover vodní blok, nebo pak LN2.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, myslel jsem to tak, ze pokud treba Asus dal na RTX 3080 lepsi kondenzatory nez Gigabyte, tak by me zajimalo, jaka situace je u jinych karet, jestli to treba na RX5700 ma taky Gigabyte vic osizene a potom by me zajimalo i srovnani se Sapphire, driv to byli taky sejdiri nejvetsi, ale to uz je tak 10 let zpatky, takze tam by me taky moc zajimala aktualni situace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ale není o šetření, ale o špatném výběru. Když vyhodíš jeden řekněme relativně velkej tantal a nacpeš tam mraky malých keramik, tak si cenou zásadně nepomůžeš, bude to zhruba na stejno. Celková kapacita keramik nemusí být tak velká, protože mají nižší ESR než ten tantal, takže součet jejich kapacity nemusí být stejný vůči tomu tantalu. Tantal potřebuje větší kapacitu aby fungoval podobně, protože má větší ESR. Ale jsou řekněme aplikace (a tahle je tím příkladem), kdy to prostě kapacitou nenaženeš a trápí tě hlavně to ESR.

Uvedu příklad, proč je to tak složité...
Máš obvod, třeba náhodou je to GPU velmi žravé karty. Ten obvod bude na 2000000% BGA, čili velkej čtverec/obdélník a vývody jsou kuličky ze spodu. K tomu BGA potřebuješ naroutovat hromadu pamětí, což je dle definice ukázkový příklad elektricky dlouhého vedení, PCIe (dlouhé vedení a ještě diferenciálně) a potřebuješ k tomu dotahat ještě napájení. V každém případě by jak ty elektricky dlouhé vedení k pamětem a pcie, mělo být vedeno co nejkratšími spoji, jenže to napájení taktéž. Ideálně aby ten výkonej tranzistor a kondík byl hned u GPU, ale to je technicky skoro nemožné. Takže se to dělá jinak...

Zdroj do GPU integrovat je nesmysl, ale můžeme plácnout z druhé strany DPS pod BGA hromadu keramik, sice malých, ale s nízkým ESR, které nám v podstatě "imaginárně" přesunou napájecí zdroj co nejblíže čipu, blíž už to nejde. To se tam nějak přes hromadu vrstev naroutuje, spoje nemusí být ultra tlusté, BGA pouzdro bude mít hromadu zemí už jen kvůli integritě signálu a dodržení impedancí všeho toho svinstva co povede do pamětí a pcie. Nějak se tam propletou ty elektricky dlouhé vedení k pamětem, občas se "narovná" zpoždění určitého spoje těmi krásnými "hady", co je možné vidět hlavně u pamětí. No a zdroje, které jsou na druhém konci DPS, se přivedou vnitřníma vrstvama a protože odpor mědi mezi GPU a zdrojem už bude relativně značný, tak nemá smysl se honit za desetinkama ohmu v ESR kapacitách, ale můžeme keramikám ve zdroji (resp. musíme) vypomoct třeba polymery. Celé se to chová tak, že pokud nám vznikne vyšší odběr, tak se prvně začnou vyprazdňovat ty keramiky, co to jsou schopné tomu GPU předat a mezitím dokaže zareagovat pomalejší vzdálená soustava zdrojů, co napětí na těch keramikách dorovná. Samozřejmě, kvůli poměrně velké proudové smyčce keramiky->soustava zdrojů vzniká slušné záření do prostoru, tak GK všeobecně patří mezi velké "rušitele" okolí.

Takhle nějak bych to popsal laikovi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je ESR?
Ty kondenzatory maji jinou krivku prubehu, teda ruzne napeti, kdy se to pri danem odporu chova jako kondenzator. Aspon tak jsem to z tech clanku o tom pochopil.
A jde tam o to, ze u tech levnejsich (tantalovych?) nedokazou proudy, ktere do kondenzatoru tecou, pokryt. Teda u 200W karty by to bylo bezproblemove, u 340W RTX3080 to proste nefunguje.
Proto se taky myslim, ze chyba je u NVidie, je to jejich cip, meli vyrobcum rict, co si muzou a nemuzou dovolit.
(Jestli jsem neco pospal spatne, tak budu rad, kdyz me nekdo opravite. Diky.)

Edit: OK dik, komentar jsem odeslal predtim nez jsi to doplnil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

me se libi jak soudruh RED ma potrebu nalezt vinika.. ano, ten gigabyte, ten je ten spatny! nikdo od nich uz nikdy nic nekupujte! zato ta nvidia je ta hodna... hazes tu metaforicky hownama po vsech vyrobcich, mudrujes tu o tematu o kterem nemas sajn a pritom ani nevis co to kapacitor je a nemas ani elementarni znalosti elektroniky.....
ps.: tantalove jsou bezne ty drazsi kondy ty chuju :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Placas.
Nikdo nezna vsechno, proto jsem tam dal taky otaznik, nemuzu vedet, ze ty tantalovy kondenzatory jsou ty drazsi, neni to muj denni chleba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

cituji: ´lepsi kondenzatory nez Gigabyte´, ´Gigabyte vic osizene´, ´Sapphire, šejdiri nejvetsi´, ´Gigabyte, EVGA a Zotac ty grafiky ojebavaji´, ´i u AMD to vyrobci ojebavaji´, ´kdo to vosidil ze vsech nejvic: Gigabyte, Zotac a EVGA.´ :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to blbost, ale přiznejme si, GA je takovej lowcost. Co se týče preciznosti, tak na tom byli vždycky hůře (otřepy plastů, potisk,...). Ale z elektrického hlediska v pořádku. Dokonce i ta moje 7970 od GA, ačkoliv je hnusná jak noc, má opravdu dobře udělanej chladič. Projížděl jsem testy, než jsem ji koupil :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no to uz davno neni pravda. driv, ala pentium prescott to byl opravdu low-cost ale dnes maji na AM4 lepsi desky jak asus.. a za to bych dal ´leve varle do ohne´ :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to nezpochybňuju, píšu že elektricky jsou na tom dobře, ale zpracování mi přijde takové... gigabajtovské. Divné plasty, občas vidím tu a tam nějakej otřep, i ten potisk a fonty jsou takové čínské, divné. Tohle má třeba asus prostě vymazlené. A všeobecně je GA vždycky levnější (neznamená špatné!).

A co mně na GA deskách vyloženě kakalo, byl bios/FW. Nevím jak teď, ale v těch dobách minulých to byl jeden z nejhorších FW vůbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uz tam na te diskuzi jsem rikal, ze na hloupe komentare nebudu reagovat. Omezim se teda na konstatovani, ze zamerne vytrhavas ulomky mych komentaru z kontextu, aby to vyznelo, ze placam ja.

---

Stojim si za tim, ze Gigabyte je odpad. Gigabyte grafiky, desky vsechno maji osizene, co to jde. Je to proste druhoradej vyrobce. Nazor na to muzes mit svuj, stejne jako ja, ale ja teda jsem s Gigabytem uz skoncil a nesmi mi od nich nic do kompu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) jenomze sve tvrzeni nemas cim podlozit, jen placas koniny. pro me jsi zase odpad ty, jsi druhorady diskuter a taky to sem nepisu do kazde diskuze :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tantaly jsou dražší absolutně, ale pokud nás zajímá cena/kapacita+napětí, tak je keramika logicky horší. Tantal jako prvek je poměrně vzácnej, proto je to drahé. Keramika je zase drahá kvůli vysoké kapacitě samotného kondíku, ale poměrně složitém procesu, kdy se vytváří ty tenké vrstvy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s 95% s tebou souhlasim az na detail, ty keramiky tam jsou jako filtr vf ruseni a ne jako zasoba k pokryti napetoveho propadu. ty keramiky (1ks) tezko presahnou 1uF coz je asi 200x mensi kapacita nez jeden tantal.
kdyz ctu ruzne na demamog forech o tom, ze ´jedine asus namontoval kvalitni, ty drahe kondenzatory´ tak musim reagovat, ze tohle reseni je 1. demagogie, 2. take spatne.. i kdyz by tam radoby stratos a podobni radi videli jen keramiky, tak faktem je, ze tim prijdou o veskerou kapacitu a pak to zase muze padat ne diky ruseni, ale diky nedostatku kapacity :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, právěže to kapacitu má, sice malou, ale dostatečnou na to, aby to zdroj ureguloval. Taky jsem si před rokem myslel, že je to jen kvůli blokaci, ale ono ty zdroje běhají s dost nízkou kapacitou a fakt hezky. Docela jsem si zalaboroval s kombinacemi filtrů a kapacit, protože s velkou kapacitou mi zase vzrostlo zvlnění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no ono hodne zalezi na frekvenci a proudu.. bezne maji vyrobci na vrm neco okolo 100khz ale videl jsem i 500. navic, kdyz se podivame na proud, tak jen kupeckymi pocty zijstime, ze ty gpu berou nejakych 200-300A? nwm nwm jestli tohle zachrani 20uF.. ale nebudu se hadat, nekdo ji kupte a dejte na osciloskop :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většinou ta VRM běží někde v rozpětí 250-350kHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kartu mate, vemte osciloskop a sup sup do dila :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už právě nemám :D

A nemám ani ten osciloskop :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mně to tady frčelo na 2MHz, takže ono se to stihne "doládovat", ale jsou i pomalejší. Na těch 5A jsem měl na výstupu asi 40uF. Samozřejmě, 400A čistě na keramice by asi nefrčelo, proto tam jsou i ty polymery, jenže i ty polymery nemají víc jak 470uF. Ano, je to více méně co fáze, to jeden polymer, čili ono se to rozmělní, ale pořád je to řekněme jen 4700uF pro 400A, což asi uznáš, že taky není "taková raketa".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ESR je Ekvivalentní Seriový Odpor, čili schopnost přenést náboj "ven". Tohle je už věc čistě materiálů a konstrukce součástky. Nejlepší příklad jsou třeba supercapy, čili kapacity 1F a více. Mám tu dva, vypadají podobně, stejná kapacita a napětí. Jenže jeden mi roztočí malej ventilátor s odběrem cca 20mA po dobu 20sec, druhej s ním ani nehne.

Každou součástku, i ten podělanej kondík, co se schematicky kreslí jako kondík, si totiž můžeš překreslit na směs kapacit a odporů. No a ESR je prostě do série vraženej odpor. Je malej, ale hraje podstatnou roli. Vyrobit ideální kondík, odpor, tlumivku, vedení, neumíme :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, ja tomu rozumim, jen uz se v oboru nepohybuju leta a uz si zkratky nepamatuju. Takze i moc dik za vysvetleni, urcite mi to pomohlo v predstave, jak to tam vlastne funguje. Diky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane jo, ty ani nevíš jak funguje auto boost u Nvidia. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak treba sapphire s jejich 5700 xt nitro deklaruje boost 2010MHz. A treba ja mam full-cover vodu a jedu na cca 2075 a bez problemu se stabilitou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ta karta tak boostí z výroby, udávaný boost je takové pod který by to nemělo klesat, precision boost přidá pokud se vejde do parametrů teploty a spotřeby.

Stačí na tu kartu hodit vodní blok, teploty půjdou dost dolů a boost samovolně nahoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD rozkopalo/rozkope vajca INTELU aj NV :)))) = matematika ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady bych nebyl tak nadšený. Ano, Intel pokulhává, ale Nvidia je v dobré formě a myslím, že nehrozí, že by jim AMD "rozbila vejice" :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím. Směju se Intelu, že vyrábí přímotopy (14 nm procesory) - co to ale vyrábí Nvidia? Vždyť je totéž: superžravá potvora, jedoucí na mezi svých možností.

Jestli ona si Nvidia neříká, že stačí, když to vydrží rok, pak těm hlupákům prodá další model...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak buď budeš mít efektivnější kartu s nižším výkonem nebo žravější kartu s vyšším výkonem. Aktuální technologie neumí magicky téměř zdvojnásobit výkon a zároveň snižovat spotřebu nebo ji zanechat. Pokud víš jak na to pošli CV firmám co ty čipy vyvíjí, zjevně víš něco co současní inženýři nikoli.

A po roce, pokud to umře leda pošle náhradu, to se rozhodně nevyplatí, záruka je typicky 3 roky, takže min. ty 3 roky to musí přežít, jinak jsou to náklady navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobré přečíst test RTX3090 na PCT cituji: "Ampere má při pevně dané spotřebě 240 W skutečně skoro 1,9x vyšší výkon. Já sice naměřil pouze 1,8x ale to je už detail. Turing má 0,183 fps/W a Ampere 0,329 fps/W. To odpovídá onomu tvrzení o 1,8x lepším výkonu na Watt."
Tedy zlepšení je solidní ale nakroutili to až za roh, což byla chyba ale zase obrovské lákadlo na lidi. Uvidíme s čím přijde AMD, pokud to vzhledem na COVID vůbec stihne do konce roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.