Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nereferenční chladiče Radeonů HD 7900 nejsou vždy výhrou

Je docela komedie videt ty geekovske "uberznacky" (asus, XFX) jak na tom jsou takze se nic nezmenilo od ty doby kdy jsem asus povazoval za marketingovou sracku ovencenou cinkrlatky pro geeky :D to pak neni divu ze ty karty tak chcipaji, predpokladam ze seriozni znacky uz davno krachly (obecne ne jen GK)...

Ja kupuju karty od saphire a tohle me docela prekvapilo protoze vetsinou panoval nazor u geeku ze saphire je smejd ale jak je videt tak aspon chlazeni umi udelat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i kdyz teda ta referencni saphire je horror... chtelo by to koupit termo kameru a delat takovy testy casteji :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj, souhlas. Většina "safírek" funguje dodnes. Narozdíl od gigabitek, aušusek a spol... :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pálíí pááálíííí pálííí !!! :) Tyjo to sou teploty ze je mi z toho az blivno.
Super clanek diky za nej!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesel by takovej clanek udelat s kartami NVIDIA? Jen by me zajimal zajimal rozdil ATI vs. NVIDIA co se teplot tyce...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem myslel, že to je Farenheit, ne Celsius...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejakou dobu desktopy nedelam, neb dnes skoro kazdy chce dnes do domacnosti notebook, ale proboha 80 stupnu? Ja pamatuji procesory provozovane pri 50 stupnich s beznym vzduchovym chlazenim, tohle mi pripada brutalni. Pritom ty chladice na tom nejsou zrovna nejmensi. O zivotnosti radsi ani nemluvim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U high-endu jsou to běžné teploty už řadu let - konkrétně 80 °C je ještě poměrně "chladná" hodnota, řada předešlých karet dosahovala s referenčním chlazením i vyšších teplot (přes 90 °C není žádná výjimka).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezne mobilni procesory maji maximalni teploty 90 a vice stupnu. Zivotnost je v poradku (vzhledem k zaruce samozrejme), protoze se s tou teplotou pocita a vse je na ni navrzeno. Pro kremik je likvidacni teplota kolem 130 stupnu. A vubec k te teplote - vzhledem ke ztratovym vykonum nad 200W a neefektivnimu chlazeni teplym vzduchem se neni co divit.

Skoda, ze neni standardem vodni chlazeni... Pripadne, kdyz uz nekdo vyrabi obludu na 3 sloty, mohl by na zadni panel vmestnat jak sani, tak vyfuk a rovnou to teplo hnat mimo bednu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No prave ta zivotnost vzhledem k zaruce me desi. Dneska maji lide doma mnoho let stare pocitace, protoze na internet to jeste staci. Pri techto teplotach nevim, zda jich vetsina prezije podobnou dobu.
Jinak uchladit 200W na rozumnou teplotu jinak nez vodou uz asi opravdu nejde. Spise se nabizi otazka, zda je nutne z herniho PC delat primotop.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Říká se tomu potřeba výkonu, někdo hold má na to hrát v Eyefinity (případně NV) a to stojí nemálo výkonu. Proto se dělají tak výkoné karty. Další věc jsou potom výpočty, kde výkonu není nikdy málo. Kde bychom byly, kdyby se takto uvažovalo i u CPU a řeklo se 15W a STOP....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To si asi pleteš s Germaniem, pro křemík je teplota (přechodu) 130 stupňů často celkem běžná provozní věc. Nevím jak procesorů, ale u výkonových tranzistorů podobných obvodů je bežné udávat funkční teplotu do nějakých 150 stupňů. Jako ukázku poskytnu běžný, populární a dnes již poměrně starý typ MOSFETu IRFZ24N, ten má maximální provozní teplotu přechodu 175 stupňů, viz datasheet: http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irfz24n.pdf Staré dobré bipolární Motoroly byly specifikovány až do 200 stupňů. Hotový křemík jako čip vydrží podstatně víc než běžné provozní teploty, akorát pak ty parametry už jsou trochu jinde než za studena a obvod musí být řádně navržen tak, aby to neujelo a neshořelo (http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_runaway#Electrical_engineering) :)

Navíc je třeba dodat, že tyhle maximální teploty se vyskutují pouze při plné zátěži typu benchmark a když je cpu či gpu v klidu, tak je v dnešní době běžného podtaktování vše vlažné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že těch karet či výrobců nebylo více. Až na pár kousků zbytek není běžně k vidění. Chybí mi tam Gigabyte, MSI a Asus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krasny clanok. Ocenil by som keby taketo termofotky boli sucastou kazdej recenzie. Kto vie ci tie ich referencne karty mali spravnu teplovodivu pastu alebo by po namazani neklesla teplota este nizsie? :P

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, a nemyslíš, že karta od HIS a ten jednovětrákový model od Sapphire je taky referenční design AMD? Spousta výrobců má něco podobného či přímo stejného v nabídce jako model na referenčních taktech (případně jen mírně OC) a řekl bych, že se liší jen plastovým krytem.
HD 7950 jsem naopak v té podobě, v jaké šla do recenzí (teda s výkonným chladičem z HD 7970) u nikoho v nabídce neregistroval.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no bodejť...

http://extrahardware.cnews.cz/files/images/novinky/2012/01leden/lf/Radeo...

http://www.hardwareheaven.com/reviewimages/his-radeon-7950/his-radeon-79...

no, takže se ti v podstatě povedlo v článku vychvalujícím referenční chladiče napsat, že jsou tak na pendrek :-P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych naopak spise rekl, ze jsou to chladice zavedene firmami, ktere AMD maximalne tak certifikovalo, ale jsou na trhu uz tak dlouho, ze treba ten design od Sapphire bereme jako "referencni". Podle me jsou referencni ty chladice, ktere maji "trubinu", nasavaji vzduch z case a vyfukuji ho ven.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jistý, jestli je to tak stále, ale referenční chladiče pro Radeony navrhoval coolermaster. A mimo těch referenčních (drahých) zpravidla navrhnul ještě pár dalších - levnějších, které si výrobci brali na levnější neref. modely. Takže i u starších karet bylo možné pozorovat, že se u pár výrobců na levnějích kartách sešel stejný chladič. Referenční návrh AMD nese chladič vyfukující ven, který dostali recenzenti na testy: http://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/2012/test-amd-radeon-hd-...

Proč ho nikdo z výrobců nepoužil je myslím zřejmé - je 1,5-2× dražší než ty základní modely neref. heatpipových, prakticky nikdo z recenzentů za vzduch vyfukovaný ven a kvalitně chlazené VRM pozitivní hodnocení nedává (řeší se prakticky jen hlučnost a teplota GPU), takže se to výrobcům nevyplácí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad Cooler Master – nedávno jsem narazil na tohle...

http://www.ntkltd.com/product.php?page=1&fid=1

A dělají minimálně i větráky pro HD 7900

Ad "referenční návrh nese chladič..." imho byly minimálně dva návrhy, jako u spousty jiných karet AMD, první, který kvůli ceně nikoho nezajímal (bojím se pomyslet, že by byl určený jen do recenzí, aby líp dopadly testy teplot a spotřeby), a druhý, který používají výrobci u levnějších modelů.

Úplně stejnou kartu jako HIS, jen s jinou nálepkou, má i Club3D a VXT3D. A ještě jedna drobnost, že by to tak mohlo být, mě v tom utvrzuje... tohle lítalo po netu coby fotky referenční karty před launchem. Někdo na to, že je zrovna tohle referenční karta, taky nějak musel přijít.

http://www.obr-hardware.com/2012/01/world-exclusive-radeon-hd-7950-by-am... 7950

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

do prkýnka :) omlouvám se, už odvykl tomu posílat vše na první dobrou kvůli tomu, že už to pak nemůžu editovat. Takhle:

http://www.obr-hardware.com/2012/01/world-exclusive-radeon-hd-7950-by-am...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně je ftipné, jak Sapphire nejspíš ne zcela náhodně pomršil HD 7950 aby se jím líp prodával OverClock model ... :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výborný článek. Takovéto testy chlazení by mohly být standardní součástí recenze grafiky :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jestli máte plonkovní termokameru, co byste mohl postrádat (od cca 30 000 Kč výš), tak to do metodiky milerád přidám. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.