Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nereferenční Radeony RX 5700 (XT) budou dostupné v srpnu

To kolem chladiče je hliníkový odlitek? Pokud ne, co chladí regulátory napětí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odliatok áno, ale skôr plastový. To by ale znamenalo že ani ramky nie sú pod chladičom.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měl být plastový, aby fungoval jako izolace a případně se roztavil? Plast bude možná ta horní část, spodek bude určitě kovový

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

staci trochu hledat ... vapor chamber ... ;-) chladi to i ram a vrm...

...
Underneath is an aluminium fin-channel heatsink with a vapor-chamber base-plate that pulls heat from the GPU, memory, and VRM.
...
AMD nepoužívá uvnitř chladiče úplně prachobyčejný hliníkový pasiv, v jeho základně je pro lepší odvod tepla z GPU vapor chamber. A AMD použilo ještě jednu specialitu. Mezi GPU a základnou se nenachází teplovodivá pasta, ale teplovodivá podložka z grafitových vláken. Jak si asi pamatujete, podobná či stejná měla premiéru v Radeonu VII.
...

https://www.hwcooling.net/amd-radeon-rx-5700-xt-provozne-vlastnosti-tdp-...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky to nekomu pripomina mix mezi uvedenim Polarisu a Vegy?
Polaris .. nereference se zpozdenim, cekalo se na ne jako na spasu
Vega .. o rok pozdeji nez konkurence
Vega+Polaris .. horsi efektivita nez konkurence
Navi = Polaris + Vega

Zatim presprilis optimisticky s uvedenim Navi nejsem a ceny tomu taky nepomohly
:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel se opakuje situace s nereferencemi. Do toho stihne Nvidia zřejmě dříve uvést řadu Super a na Navi si už nikdo nevzpomene. Reference si pořídí minimum lidí a za ty ceny nejsou už vůbec zajímavé. Tohle chtěli asi hodně uspěchat a nakonec z toho bude problém, jelikož Nvidia byla s odpovědí připravena. Podle mě mohli počkat na podzim a uvést až bude vše připravené, pak by zřejmě vyčkala i Nvidia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby sli trochu do rizika a hodili tomu cenovky ala 299(319) a 399 tak si myslim, ze by to aspon marketingove vyhrali.Uvedeni by se povedlo, svezli by se na vlne zklamanych hracu z cen NV. Fanousci AMD by jasali, plus body by ziskali i u lidi, co kupuji pomer vykon/cena :)
Takhle mozna 5700 nebude uplne seda myska a mohla by nabidnout lepsi alternativu k 2060. 5700XT je dle meho nazoru 'dead on arrival' uz ted, podobne jako byla Vega64..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak píšeš, buď měli být agresivní cenou, nebo nespouštět uvedení, když nejsou připraveni. Základ je mít solidní nereference, to chtějí lidi. Na blower se jim každý z vysoka. Mohli se už poučit u Polaris. Takhle jen uspíšili reakci Nvidia a ty je teď přejedou ještě dříve, než se jejich grafiky dostanou na stůl a zastíní tak celou jejich kampaň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hádám, že jim je to naprosto jedno a prioritou jsou pro něj jiné 7nm produkty a pokrytí závazných objednávek pro MS/SONY/GOOGLE atd. atd.

ale jsem osobně zvědav na reálné ceny i testy výkonu (těm best case scenario od AMD bych úplně nevěřil ..) a ani moc nevěřím tomu, že by se 5700 prodávala za obdobně "super" cenu jako RX 570 ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"hádám, že jim je to naprosto jedno a prioritou jsou pro něj jiné"
.. bohuzel to tak vypada. Hrac az na 'poslednim' miste.

Cenu RX570 to mit urcite nebude.. porad cekam, kdy AMD uvede nejakou opravdu mainstream kartu, protoze cena zacinajici nekde na 9,5-10k mi teda bezne mainstremova neprijde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja len cakam, aky hlucny bude ten blower, mam skusenost, ze nie je lepsia karta pre pc ako referencna

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se rozcházíte s názory většiny větších recenzentů a uživatelů. Stačí se podívat na testy dřívějších referencí, většinou problémy s hlučností, teplotami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja som mal doma referencnu vegu, a jedine co mi vadilo bol ten hluk. ten blower bol v tom dobry, ze vsetok teply vzduch tlacil vonku z pc, takze bez nejakeho chladenia som mal v skrinke 30stupnov. takze keby poriesili ten zvuk, nemal by som problem ist do referaku

Skor sa cudujem, ze neexistuje ziadna nereferencka s vapor chamber, s poriesenym ventilatorom, ktory by bol tichsi. len same 3 ventilatorove obludy, ktore tocia teply vzduch v pc. kde musis dat dalsie ventilatory na skrinku, aby si poriesil tie teploty

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AKorat ze ten hluk je pak No-Go pro vetsinu uzivatelu. Koncept muze byt zajimavy, ale pokud nevyresi hluk, je to zpatky na bode nula..tudiz nekupovat.
Kdysi jsem mel taky jednu 3850 referencku od Sapphire a byl to fen pred lety, jako ted...od te doby blower a referencky..nee
Mozna se da udelat slusne tichy blower u karet, ktere moc netopi, ale pak zase ten blower tak nejak trochu postrada smysl :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden blower bude vzdy hlucnejsi reseni, nez 2-3 mnohem vetsi a tissi ventilatory funici mezi zebra, co jsou natazeny pres celou kartu. Tissi to s turbinou proste nebude, i kdybys mel pod ni treba sado-maso chamber. Souhlas, ze pak teply vzduch jde pres prostor kolem cpu, ohrejva vsechno mozny a to neni idealni, ale kdyz nechces startujici letadlo, jiny reseni proste neni.
Ja mam momentalne vetrak vzadu ve skrini nastaveny tak, ze se spousti, az kdyz vrm u cpu dosahnou asi 50°C a svete div se, vetrak u her mene narocnych na cpu stoji, tzn. ze vzduch z 1080Ti VRM u cpu zas tak neprohreje. Imho neni ceho se bat a furt je to v zatezi tissi, nez blower.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skaven resi neco jineho a jasne zminuje i hluk :) a taky si myslim ze by nebyl problem udelat tissi verze radialniho chlazeni (i za cenu 3 slotu) a pokud 1080Ti neskrtis a chladis vzduchem tak musi topit jak prase a to ted v lete musi byt docela sranda i pro ostatni komponenty :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vim co řeší skaven, ale když se dívám do své skříně, tak chtít blower jen proto, že teplý vzduch hned vyhazuje zadem ze skříně, je díky tomu kraválu, jak se střelit do nohy. Ten horký vzduch, co jde okolo karty nahoru u axiálů, mi nasaje 140mm noctua, která sedí 3cm nad kartou a taky ho pošle ven. Ano není to tak elegantní, ale podle biosu se to VRM ani nedotkne. Btw moje 1080Ti má 2,5 slotový chladič a v zátěži nemá ani 70°C a doma mám klimu :) https://www.techpowerup.com/review/asus-gtx-1080-ti-strix-oc/28.html - nechci kecat kolik maj ventilátory rpm, ale v % se drží okolo 40-45% v zátěži.
Hell to bude přístí týden na lance v podkroví bez klimy, ale posledně to taky zvládla v pohodě. Je tam mrtě rezervy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nuda nuda nudaaaaaa
koho zaujima grafika s vykonom vegy56/64 a stale pod vykonom radeon VII? a este k tomu nejake 28-30 cm dlhe hovado

ja by som si zelal:
navi grafiku pre miniITX skrinky, teda malinku do 15-17 dlzky (hrubka moze byt samozrejme 2-slotova) a so 5120-6144 SP (alebo kolko bude treba) aby to dalo 2x vykon ako radeon VII ... do 200€ a do 150W ... dockame sa? kde je preboha ten uzasny potencial 7 nm? vyrobne procesy sa zmensuju 28-14/12-7 a akoze fakt od Fury/Fury X (3584/4096 SP a to prosim na 28 nm !!!) nie je vidno ziadne velke a krkolomne velke nasobky vykonu (aspon papieroveho nie, Fury X malo 8,5 TFLOPs v FP32 !!!!!!)

PREBOHA ZIVEHO: ked sa dala vyrobit grafika s 3584/4096 SP na 28 nm (!!!) tak na 14/12 nm by to malo byt prakticky 2-2,3x viac a na 7 nm zasa 1,8x viac, co nam dava sympatickych absolut high-end top grafiku s 16384 SP na 7 nm++++ EUV, som zvedavy kedy pride ... asi uz nie je v mode vyrabat 500 mm^2 (a viac) velke GPU

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

SP nejsou vse ;)
Navi nabidne levneji skoro 2x vetsi vykon a polovicni spotrebu a to ma mene SP a podobny pocet tranzistoru jako Fury X ...jestli to nevidis jako pozitivum tak uz nevim ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, levněji a proto takové ceny proti zastaralému procesu Nvidia a proto stále větší spotřeba.. Takže co má být to pozitivum pro kupujícího ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

reší se Fury/VEGA/NAVI ... ty tam nevidíš výrazný posun spotřeba/výkon ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme posuva sa pomer spotreba/vykon, ale ten je sposobeny minimalne kombinaciou vyrobneho procesu (znizenim spotreby na jednotku vykonu) ako aj zmenou architektury (zvysenim vykonu) a dalsimi faktormi ... preto v suhrne sa mohol pomer spotreba/vykon aj 2x vylepsit

pripadne pomer plocha/vykon ... atd dalsie pomery ... ale samotny VYKON !!?!?!?!?!?

kde sme sa preboha dostali? 8,5 TFLOPs Fury X a 10,14 TFLOPs Navi RX 5000 ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

FP32:
28 nm Fury ma 7,2 TFLOPS
28 nm Fury X ma 8,6 TFLOPS

14 nm RX 550X ma 1,65 TFLOPS
14 nm RX 560X ma 2,6 TFLOPS
14 nm RX 570X ma 5,1 TFLOPS
14 nm RX 580X ma 6,2 TFLOPS
12 nm RX 590X ma 7,1 TFLOPS

14 nm Vega64 ma 12,6 TFLOPS
14 nm Vega56 ma 10,6 TFLOPS

7 nm Radeon VII ma 13,45 TFLOPS (a FP64 1/4 mnam)
7 nm RX 5700 (XT) ma mat 9-10 TFLOPS (a FP64 1/16 fuuuj)

rozdiel medzi Fury X (1050 MHz) a Radeon VII (1400-1750 MHz) je podla papiera 56%, v reale 76%, ale clovek by cakal ze pri prechode od 28 nm an 7 nm to bude nieco ine
navyse vidiet ze graficke IPC od cias Fury v podstate nestupúlo nijako drasticky, možno o 10-15%, min 3/4 navysenia výkonu Radeon VII berie z ovela vyssich frekvencii ako Fury X

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"7 nm RX 5700 (XT) ma mat 9-10 TFLOPS (a FP64 1/16 fuuuj)"
neběží NV dokonce na 1/32 ? a tam píšeš fuuj ? ;) a ve výsledku má AMD IPC stejný nebo lepší než NV a stejně to o realitě nic nevypovídá a u GPU bych IPC neřešil/nekladl na něj takový důraz (přeci jen je to něco úplně jiného než CPU a u GPU se tak trochu zneužívá>> obzvlášť u herního nasazení)

takže celé roky se AMD kartám využívá vysoký univerzální výpočetní výkon a když konečně své jádra zjednoduší pro herní účely, ale stále ne tak drasticky jako NV tak je to zase "fuuuj" :) NAVI o proti FURY nabídlo mnoho vylepšení (i to stojí nějaký křemík navíc ) a mnohem lepší spotřebu i výkon s méně SP ... klidně si piš "fuuuj", ale pokrok tam je a dost slušný a teď už bude o úspěchu rozhodovat jen reálná cena a výkon :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak když už je zklamanej i tombomino, tak to už by se nad sebou mělo AMD fakt zamyslet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i9-9990KFC to zadupe do země.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď on to je systémový problém výroby/polovodičového priemyslu , čo má za následok spotrebu a nižšší rast výkonu--

Intel: 10 nm je konečná, 7 nm už nebude o křemíku
24. 2. 2015
https://diit.cz/clanek/7nm-proces-intel-nebude-kremikovy/diskuseHardware...

Intel o další rok odložil 10nm procesory
27. 9. 2018
Intel původně plánoval vydat 10nm produkty v roce 2015. Nedodržení tohoto plánu v témže roce stálo místo ředitelku Renee James (možná by ještě prošlo tehdy avizované jaro 2016, ale prosakující informace o roce 2017 už byly příliš). Vyhazov dlouholeté pracovnice kupodivu vývoj a řešení problémů kolem 10nm výroby nijak neurychlilo a nezdá se ani, že by situaci nějak prospěl odchod CEO Briana Krzanicha.
https://diit.cz/clanek/intel-o-dalsi-rok-odlozil-10nm-procesory

Výrobců křemíkových čipů ubývá, i těch schopných
1. 12. 2014 | no-X | Hardware, Novinky, Technologie
Proces je to ale tak pozvolný, že si jeho dopady průběžně neuvědomujeme. Za dekádu mezi lety 2002 a 2012 zanikly 2/3 výrobců, za poslední dekádu ještě více…Zatímco za zmíněný interval 2002-2012 zanikly asi dvě třetiny výrobců, za poslední dekádu jich zmizelo téměř 80 %. Je sice pravda, že v posledním 14-16nm sloupečku se s odstupem času mohou ještě některé značky objevit, ale mnoho jich nebude. Nebude to ani IBM, která s výrobou skončila a kapacity za zápornou částku prodala GlobalFoundries (osamostatnené továrne AMD)
https://diit.cz/sites/default/files/intel_chart_number_of_players_with_a...

z
https://diit.cz/clanek/vyrobcu-kremikovych-cipu-ubyva/diskuseHardwareNov...

IBM nabídla GlobalFoundries své továrny s miliardou dolarů navrch
7. 8. 2014
https://diit.cz/clanek/ibm-nabidka-tovaren-globalfoundries

Mezi slepými jednooký králem. Tak by se dala nejstručněji shrnout situace se 7nm výrobu a prvenstvím TSMC. GlobalFoundries vývoj 7nm procesu vzdala, Intel se s 10nm procesem stále potýká (a asi ještě potýkat bude, protože prý chystá další 14nm generaci) a Samsung od začátku vsází na EUV technologii, která sice zvyšuje šance na dosažení zajímavějších posunů charakteristik jeho procesu, ale na úkor nezanedbatelně pozdějšího spuštění sériové výroby.
https://diit.cz/clanek/7nm-proces-sliby-nenaplni-druha-generace-cili-spi...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.