Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nero 8 a Blu-ray

Nero 8 - krabice
Naposledy, když jsme vám popisovali novinky v osmé verzi programového balíku Nero Premium, nedošlo na bližší seznámení se schopnostmi souvisejícími s Blu-ray, takže nyní tuto část doplníme.

Nero Burning ROM

Podobně jako s CD nebo DVD, dá se na Blu-ray vypalovat i na jako „obyčejný“ datový disk, jen je tu dovoleno použít pouze UDF a to ve verzích 1.02, 1.50, 2.00, 2.01, 2.50 a 2.60 s tím, že si můžete ještě vybrat fyzický, virtuální nebo „Sparable“ oddíl (partition). Specifikace totiž nic jiného než UDF na Blu-ray nepovoluje, ISO9660, Joliet atp. prostě vůbec nehledejte. Virtual partition udělá z médií určených pouze pro jedno nahrání (CD-R, DVD±R, BD-R) média, která se budou tvářit jako přepisovatelná, prostě taková obrovská disketa, jejíž kapacita se ale každým dalším zápisem nebo smazáním zmenšuje. Sparable partition používá na médiích defect management, podobně jako třeba pevné disky a slouží k zápisu na přepisovatelná média (CD-RW, DVD±RW,BD-RW). Jakmile se na těchto médiích začnou časem vyskytovat méně kvalitní místa pro uložení záznamu, sparable partition je dovede označit a dále nepoužívat. Kapacita se sice zmenšuje, ale použitelnost by měla zůstávat. Tyto dvě různé partition se poprvé objevují s UDF 1.50 v roce 1997.

Nero Burning ROM 8 - BD-RE nastavení file systemu

Nero Vision

Nejvíce otázek ovšem směřovalo k masteringu Blu-ray. Někdo říkal, že to nejde, jiný zase, že ano a odpověď je asi někde uprostřed. Ano, jde to, ale žádná sláva to není. Na vylomeninky, které modrolaserové technologie umí, tedy třeba obraz v obraze, interaktivní menu atp., rovnou zapomeňte. Jednoduché menu k HD videu z vaší dovolené, to se ve Vision zvládnout dá (narozdíl od konkurenčního Easy Media Creatoru 9, kde to jde jen s DVD, ale už tu máme verzi 10 a tam by nějaké ty možnosti být měly, takže nepředbíhejme).

Nero Vision 5 - Editable Blu-ray Disc

V nastavení najdete přehršel možností. Můžete si vybrat video formát výstupu MPEG-2 nebo DV, datový tok, rozlišení až 1920×1080, kolik průchodů dáte kódování, poměr stran 4:3 nebo 16:9, ale i zvuk ve formátech LPCM, Dolby Digital (2.0 nebo 5.1, podle zdroje) nebo obyčejné stereo.

Nero Vision 5 - BD video settings

Jste-li pohodlní, můžete si, podobně jako u DVD videa, nechat automaticky vyhledat střih jednotlivých kapitol.

Nero Vision 5 - automatické vyhledání kapitol

Výsledek může vypadat třeba takto.

Nero Vision 5 - hotový střih

Práce s menu ovšem už není tak pestrá jako s DVD video, i když tu je navíc více vrstev (viz červené vyznačení).

Nero Vision 5 - BD menu

Pak už jen základní volby pro vypalování a je to.

Nero Vision 5 - BD write options

Program vás nezapomene upozornit, že Blu-ray filmy se vypalují v UDF 2.50, se kterým můžete a budete mít ve Windows XP i jinde problémy, nemáte-li ovšem potřebný softwarový přehrávač.

Nero Vision 5 - pozor UDF 2.50

No, a výsledek může vypadat třeba nějak takto (pozor, velký obrázek je trošku větší, aby aspoň trošku byla vidět kvalita, má 965 kB).

BD-RE capture menu z Nero Vision 5

Mnozí, kteří nedávali pozor, možná až nyní narazí na jednu nedokonalost. Nero Vision 5 sice umí vytvořit plnohodnotné HD video s rozlišením 1920×1080, ale pouze prokládaně. Nejen z důvodu možností střihu, bohatších efektů a tvorby menu, tak asi opravdoví fajnšmekři sáhnou po něčem profesionálnějším. Nám, co si děláme videa tak maximálně z dovolených, to myslím ale zcela postačí (no flame please!), ostatně drtivá většina kamer beztak víc jako 1080i neumí.

Diskuse ke článku Nero 8 a Blu-ray

Pátek, 21 Prosinec 2007 - 13:15 | pavelppppp | perfektní! Konečně první článek, jak udělat BR!...
Pondělí, 10 Prosinec 2007 - 15:24 | Anonym | to Jirka1> bavime se o HD, ne DV. Nicmene...
Pondělí, 10 Prosinec 2007 - 11:43 | Anonym | ak si chcete otestovat napalovanie filmov mozete...
Pondělí, 10 Prosinec 2007 - 11:22 | Anonym | Co mě na neru neskutečně vadí je jeho sr*ní se do...
Pondělí, 10 Prosinec 2007 - 09:08 | Anonym | Tak NERO 8 je fakt mrdka medialní.... ...
Pondělí, 10 Prosinec 2007 - 08:45 | Anonym | uplne mi to pripomina dobu kdyz se zacli testovat...
Pondělí, 10 Prosinec 2007 - 07:32 | Anonym | DV je standardně prokládané - 576i50. U některých...
Pondělí, 10 Prosinec 2007 - 06:48 | Anonym | My co máme doma 10 let starou vhs kameru tohle...

Zobrazit diskusi