Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NetBSD 4.0 zanedlouho

NetBSD logo

Na světě je druhý release candidate operačního systému NetBSD 4.0. Je tak pravý čas podívat se, co si na nás tvůrci tohoto unixového systému založeného před 14 lety a podporujícího momentálně více než 50 počítačových architektur (včetně běhu na toustovači ;-).

NetBSD 4.0 RC2 nově nabízí kupříkladu podporu pro jižní můstky Intel ICH9 nebo Enhanced Speedstep u procesorů VIA C7/Eden a rodinu AMD64. Proti dosavadní trojkové řadě je opravena řada chyb v IPFilteru (v4.1.23). Pro WiFi karty na bázi Intel PRO/Wireless 3945ABG PCI 802.11 byl převzat model osvědčený ovladačů z OpenBSD, dalších oprav se dočkaly třeba procfs (process file system, slouží pro přístup k informacím o procesech z kernelu) a msdosfs. Rozšířena byla podpora IPv6, přibyl NDIS-wrapper (pro použití binárních Windows ovladačů). Tvůrci přidali podporu UDF pro optické mechaniky a bloková zařízení, zvukový ovladač azalia konečně zvládá S/PDIF a nově jsou také podporovány AC97 modemy (:-). V nových verzí se nacházejí spousty dalších klíčových ovladačů zařízení, včetně třeba těch pro PATA a SATA zařízení, ať již obecné, nebo konkrétní (např. viaide pro VT8237A atd.). Mezi USB řadiči jsou podporovány nové čipy (Cypress, SL CP210x, TF5000PVR). i386 architektury se týká nový vesafb ovladač, podporující VBE 2.0. Z FreeBSD je importována lepší podpora FireWire rozhraní.

Tvůrci žádají co největší počet lidí o testování, na základě odezvy bude zanedlouho vydána další RC verze a půjde-li vše hladce, brzy se dočkáme finálního NetBSD 4.0. Tuto RC2 můžete stahovat přímo z českého mirroru.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NetBSD 4.0 zanedlouho

Žádné komentáře.