Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NetBSD 6.0 se spoustou novinek je tu, mimo jiné s podporou pro Raspberry Pi

NetBSD logo

Zdroj: DIIT

Jeff Rizzo oznámil vydání již šesté hlavní verze operačního systému NetBSD, které tak trochu díky souboru významných novinek vrací tuto nejstarší běžící variantu BSD zpět do hry. S ohledem na cílení systému samozřejmě nejde primárně o novinky pro desktop…

Oproti řadě 5.x se v 6.0 zapracovalo na vylepšení celkové stability systému na vícejádrových strojích, nových ovladačích pro různá zařízení, podpoře Xenu, vylepšeních portu na MIPS architekturu či třeba novém paketovém filtru.

Je zde podpora thread-local storage (TLS), Logical Volume Manager (LVM), přepsaný systém diskových kvót, zbrusu nový subsystém pro flashová zařízení, NAND řadiče a také experimentální souborový systém CHFS vyvíjený právě pro flashová zařízení. Dále tvůrci vyzdvihují Multiprotocol Label Switching (MPLS) a již zmíněný NPF (new packet filter).

Xen domU kernely podporují SMP, je zde počáteční podpora pro suspend/resume, PCI pass-through support a další věci. MIPS port nabízí nove SMP i 64bit, DSP v2 ASE, podporu procesorů NetLogic/RMI a Loongsona také nových SoC základních desek. U PowerPC zase v seznamu přibyla rodiny CPU Book E Freescale MPC85xx (e500 core), u ARMu pak Cortex-A8, řada nových SoC a počáteční podpora pro Raspberry Pi - plnou podporu tohoto oblíbeného kousíčku železa a křemíku plus další velká vylepšení pro ARMy obecně čekejme v budoucích vydáních NetBSD.

Byly také rozšířeny proměnné time_t/dev_t na 64bitů, takže pro NetBSD 6.0 již nenastane „konec světa“ v roce 2037 (všichni přece víme, že nastane 21.12.2012 - nezapomeňte si na tuto apokalypsu nachystat … třeba uzenáče :-). Mezi dalšími novinkami je vylepšená podpora kompatibility s linuxovými binárkami, nový ovladač pro zvukovky standardu Intel HD Audio (hdaudio, nahrazuje dosavadní azalia). USB subsystém by už neměl mrznout na platformách AMD s jižními můstky SB600/SB700.

Pro i386 platformu konečně přibyla podpora PAE, lépe také pracuje s CPU VIA C7. Krásným závanem minulosti pro amigisty je ovladač pro SCSI na akcelerační kartě BlizzardPPC 603e+. A je toho podstatně více.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NetBSD 6.0 se spoustou novinek je tu, mimo jiné s podporou pro Raspberry Pi

Neděle, 21 Říjen 2012 - 22:15 | TyNyT | 22.12.2012 se u nás pořádá "end of the world...

Zobrazit diskusi