Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NetBSD 6.1.1 - minoritní aktualizace

NetBSD logo
Nejnovější vydání nejmenšího z BSD systémů přináší několik drobných oprav chyb. Stále se pokračuje v šestkové řadě, která přišla na svět loni v říjnu...

Mezi opravami chyb oproti vydání 6.1 je zde záplata týkající se DoS v BINDu, zalepení možnosti skrze netstat -P zjistit obsah paměti kernelu, která není typu Protocol Control Blocks, spravení problémů s používáním protokolů klientských knihoven u X Window System a chyby v kontrole autorizace u KAUTH_REQ_NETWORK_SOCKET_DROP sysctl.

Jsou zde čtyři nové sysctl pro zabránění IPv6 DoS útokům, došlo na dvě menší opravy v síťových věcech, souborový systém NILFS (New Implementation of a Log-structured File System) dostal též jednu opravdu. Na Amigách s Deneb kartami již nebude k vidění otravný kernel panic, další korekce se týká platformy VAX. No a nakonec tu máme aktualizaci tzdata (tz = timezone, pro správné nastavení časové zóny, pravidelně aktualizovaný) na verzi 2013d.

NetBSD stahujte skrze domovský web:

  • NetBSD 6.1.1 pro platformy Acorn (Archimedes, A-series a R-series, RiscPC/A7000, VLSI RC7500), Algorithmics, Ltd. MIPS evaluation boards, Digital/Compaq Alpha (64-bit), AMD64, Commodore Amiga a MacroSystem DraCo, PowerPC Amiga, MIPS, Atari (TT030, Falcon, Hades), Be Inc BeBox, CATS a Intel's EBSA-285 evaluation boards, CES FIC8234 VME processor board, Cobalt Networks' MIPS-based Microservers, Sega Dreamcast, Microsoft Extensible MIPS architecture, Hitachi Super-H SH3 a SH4, NEC MIPS-based EWS4800 workstation, Hewlett-Packard (9000/300, 400 a 700 workstations, StrongARM Windows CE PDA, MIPS Windows CE PDA), Hitachi Super-H Windows CE PDA, i386, IBM Network Station 1000, Castle Technology Iyonix ARM PC, SH4-based NASy, OMRON Tateisi Electric LUNA, Apple Macintosh s Motorola 68k, Apple PowerPC Macintosh a klony, MIPS Computer Systems, Brains mmEye multimedia server, Motorola MVME 68k Single Board Computers, Motorola PowerPC VME Single Board Computers, StrongARM-based NetWinder, Sony 68k-based “NET WORK STATION” a MIPS-based “NET WORK STATION”, NeXT 68k, OpenFirmware PowerPC, Digital MIPS DEC, PReP (PowerPC Reference Platform) a CHRP, IBM RS/6000 MCA PowerPC, Motorola Sandpoint (vč. mnoha PPC NASů), Broadcom SiByte, Silicon Graphics MIPS, Digital DNARD (“shark”), Sun (SPARC, UltraSPARC), Sun Microsystems Sun 2 s CPU Motorola 68010, Sun 3 a 3x s Motorola 68020 a 030, Digital VAX, Sharp X680x0, Xen virtual machine monitor a Sharp ARM PDA (Zaurus).

Mimochodem, jelikož jsme vydání 6.1 minuli, tak jen připomeňme, že přidalo podporu ethernetu a USB na Raspberry Pi Model B, podporu Thunderbolt to Gigabit adaptéru Apple a naportovalo příkaz flock z Linuxu.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NetBSD 6.1.1 - minoritní aktualizace

Čtvrtek, 22 Srpen 2013 - 16:45 | JP01 | Možná je NetBSD nejmenší, ale je jedno z...

Zobrazit diskusi