Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k NetBSD 7.0 přináší velkou várku významných novinek

Tak malý, zcela povrchní postřeh ne sice přímo k NetBSD, ale PC-BSD. Zkusil jsem ho už před pár lety, ale nedokázal jsem ho uvést do provozu, umíněně padal na rutině dělení disku na oddíly. No, teď se mi PC-BSD 10.2 podařilo instalovat, ale doteď jsem mu nedokázal vnutit nativní českou klávesnici qwertz, i když jich tam je k výběru požehnaně. Tohle sice píšu z něj, ale české znaky píšu "jak v opičárně". Firefox má tendenci na některých stránkách bez varování padat jak meteor. Na druhou stranu má přes AppCafe velmi pohodovou instalaci programǔ a i jinak pǔsobí přívětivým dojmem. No vida, "u" s kroužkem jsem taky ještě nenašel :-D Výsledek: připadám si tak trochu jako před dávnými lety v Mandraku. A to je škoda. Takže heslo "PC-BSD - ideal for desktop or server" bych coby laik nepodepsal.
Chápu, že mǔj postřeh je hanebně laický, vǔbec neřeším co je "pod kapotou", ale takoví jsme my - zcela všední uživatelé. Nakonec prostě stejně rozhoduje vzhled, použitelnost a přívětivost rozhraní :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To je zvlastni, nekolikrat jsem na notasy instaloval prave PCBSD, sice (pre)verzi 11, ale bez uvedenych problemu. Stabilita bezchybna.
Co me trochu pozlobilo byla detekce GPU nVidia NVS3100 a tim padem i rozliseni a pak jeste wifi.
Jinak zcela v poho, nemuzu rict zadna zasadni negativa.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ESS ES1869 (na ISA sběrnici) jsem měl v PC cca před 20 lety. Zaráží mě, že se dnes ještě někdo z nějakého důvodu věnuje vývoji SW pro takovéto HW vykopávky, navíc nevalné kvality...
Ale jo, jinak jim fandím, jen s tou ESS to zabili. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivate a nebo znate nekoho kdo pouziva NetBSD nebo OpenBSD a pripadne k cemu? Naposledy jsem videl OpenBSD na starodavnem booku s Pentiem 133, tak pred 10 lety. Vim o ruznych embedded zarizenich, ktere kvuli licenci a specializaci pouzivaji FreeBSD misto Linuxu, ale o ostatnich BSD moc nevim. Ukazkou za vsechny budiz PlayStation 3 a 4 ;).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To me muselo nejak minout. Podivam se na to.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OpenBSD mi prijde trochu hardcore, zejmena ve vztahu k binarnim ovladacum GPU.
Nicmene FreeBSD a PCBSD ano, proc ne... Vcelku siroka uzivtelska zakladna a na webu najdes i dost navodu. Sice ne zdaleka tolik jako na Ubuntu, ale rekl bych ze vic nez na Gentoo, nebo Slackware xD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétně NetBSD bylo tradičně vyvíjeno s cílem, aby "běželo úplně na všem" = na velmi různých instrukčních sadách.
http://www.netbsd.org/ports/

Naproti tomu OpenBSD vždy podporovalo procesorových rodin jenom několik málo, ale pedantsky se snaží o maximální bezpečnost síťovin. Používali ho tradičně admini, kteří měli zájem na maximální odolnosti proti hackerům.

No a FreeBSD je takové BSDčko pro všechny - jako chleba s máslem. Takový free UNIX pro lidi, kteří třeba historicky poznali ostré BSDi a GNU/Linux jim nikdy k srdci nepřirostl. Nebo jako takové monolitické a precizně vyrobené kladivo pro lidi, kterým Linux připadá příliš "vlasatý"/zbastlený/anarchistický/provařený/přeplácaný. I na FreeBSD běželo (běží?) spousta serverů v internetu, kde admin nevolil linux kvůli jeho přílišné popularitě mezi hackery-průnikáři.

Všechna open-source BSDčka tradičně maličko váznou za Linuxem co do přidávání ovladačů pro nové a nové periferie - a taky jejich komunita je zřejmě menší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.