Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Netflix začal používat otevřený formát Google VP9

Ja si pro sebe enkoduju do HEVC s usporou 50% oproti H264. Pricemz cim vyssi rozliseni obrazu, tim vyssi uspora, ale da se to cca. drzet i u 720p.
Takze uspora 36% u VP9 oproti H264 neni nic fantastickeho. Uvidime co prinese VP10 alias AV1, jestli se jim podari se na ten HEVC dotahnout nebo ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste druha vec co se tyka videa, tak u HEVC musite razantne navysovat bitrate, pokud chcete zachovat kvalitu v nocnich (temnych) scenach. Jednoduse nejake nataceni nocni oblohy, tak se dostanete na temer velikost H264, ale to se typicky v nejakych serialech Netflixu vyskytovat nebude. Zajimalo by me, jak si s timto poradi VP9, mozna nekdy vyzkousim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

taktez, ale s free X265

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To on nejspíš taky, protože jiná dobrá možnost ani není. x265 = enkodér, HEVC = formát, který používá.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Berte ale na vedomie že HEVC je optimalizované pre FullHD a vyššie. Akonáhle by ste ho skúsili pre 480p alebo dokonca 360p tak sa dostanete pod 36% a to je to prečo Netflix enkóduje videá v nižšom rozlíšení práve do VP9.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U VP9 je to úplně stejný problém. Oba kodeky čerpají z transformací o velkých velikostech (mají 32x32 a 64x64 bloky, ale je to samozřejmě adaptivní), takže v tomhle se neliší. On VP9 je v podstatě jen o něco osekaný HEVC a s malými změnami, aby to nebylo tak nebezpečné.
Edit: kecám, macrobloky (CU) jsou až 64x64, ale transformace jsou jen do 32x32. I tak velkej rozdíl proti H.264 (4x4 + 8x8 v high profile) a VP8 (jen 4x4)

A teda ještě je hlavně rozdíl v tom, že googlův enkodér libvpx má o hodně horší rate control než x265 pro HEVC a je o dost horší v zachovávání vitzuální kvality. Ale je určitá šance/náznaky, že Netflix používá enkodér Eve a ne libvpx.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"že Netflix používá enkodér Eve a ne libvpx"

O tomhle by tu nekdo mohl napsat clanecek, to by me hodne zajimalo, podivat se na zoubek jednotlivym enkoderum.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten enkodér Eve není veřejně dostupný, dostanou se k němu jenom velké firmy (jako Netflix, Vimeo a podobně) pod NDA a tak. V malém měřítku pro normální lidi to vůbec v žádné formě nenabízí. Autor sice pracuje na ffmpegu a open sourcu, ale prostě na rovinu říká, že jinak než tímhle stylem si na sebe ten software nevydělá.

V podstatě veřejně toho o něm není známo víc, než jeden blogpost a přednáška na VDD 16.
https://blogs.gnome.org/rbultje/2016/05/02/the-worlds-best-vp9-encoder-e...
https://www.youtube.com/watch?v=t_z52-CBut0

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, díky za odkazy. Ti maníci s kužely na hlavách jsou prudce roztomilí :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně tohle vymýšlení truckodeků připadá jako znovuvynalézání kola, které nesmí být kulaté.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejvyšší čas zrušit patenty...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Znovuvynalezani kola je naprosto pochopitelne, kdyz u puvodniho provedeni platite za kazde otoceni. Kdyby si puvodni vynalezce kola uctoval rozumnejsi sazby, nemelo by ekonomicky smysl vymyslet alternativy. Tolik k analogiim.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"a jehož účelem je zničit závislost na patentových subjektech i patentových trollech, kteří si z formátů MPEG nárokují v případě H.265 obrovské licenční poplatky"

Oni spíš zase založí nějaký ten "patentový fond". https://www.wired.com/2011/02/mpeg-la-starts-the-search-for-vp8-patents/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.