Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Neúspěch iPhone X může více poškodit Samsung než Apple

Z důvodu nižšího než očekávaného zájmu o iPhone X snížil Apple objemy výroby téměř na polovinu a připravuje její ukončení. Snížení objednávek bude mít ale velký dopad na Samsung…

Společnost Samsung už řadu let drží pozici leadera v zobrazovacích technologiích. I proto Apple zvolil její ohebný OLED displej pro iPhone X. Zaplácl jím totiž dvě mouchy jednou ranou - vyřešil specifické požadavky na tvar i minimalizaci okrajů. Samsung nicméně nedodával pouze displeje pro iPhone X, zásoboval i výrobní linky osmé generace. Jenže ani jedna z těchto řad nedosáhla objemu prodejů, které Apple předpokládal.

To se samozřejmě odrazilo i u Samsungu, který tak dodal jen zhruba polovinu objemů, se kterými počítal. Zvlášť u iPhone X je to citelné, protože OLED displej byl nejdražší komponentou tohoto modelu. Podle Nikkei se Samsung ocitl v obtížné situaci a to hned z několika důvodů. Objednávky ze stany Applu nenaplnily očekávání, vznikající čínská konkurence vytváří cenový tlak na levnější typy panelů a naopak v high-endu není poptávka tak silná, aby společnost mohla zúročit své know-how.

Samsung to prý nemá jisté ani s letošní generací iPhonů. Apple si je sice vědom, že pouze Samsung má výrobní kapacity schopné pokrýt celé jeho objednávky a že zároveň dokáže zaručit vysokou úroveň kvality, ale druhou stranou mince je cena. Apple proto o dodávkách OLED displejů jedná s LG. Pokud by poptávka po letošních variacích na iPhone X nestoupla oproti stávajícímu modelu, mohla by LG pokrýt většinu objednávek a na Samsung by již nezbylo. Pro úplnost připomínám, že je řeč o OLED iPhonech; u modelu s LCD má být již prakticky jisté, že objednávky pokryje společnost Japan Display.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Neúspěch iPhone X může více poškodit Samsung než Apple

Středa, 21 Únor 2018 - 09:59 | no-X | Tohle by už neměla být generace, která se při...
Středa, 21 Únor 2018 - 09:21 | uni | Ten displej není ohebný, ale ohnutý.
Středa, 21 Únor 2018 - 08:57 | Pjetro de | out of topic: jeeeeeeeeeeeej DIITko preslo na...

Zobrazit diskusi