Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nintendo o NX nemluví, prý bude pomalejší než Playstation 4

V posledních dnech se objevila řada zpráv na téma nové konzole Nintendo NX. Některé jsou zajímavé, některé úsměvné, jiné překvapivé. Pojďme si je v krátkosti zrekapitulovat.

O tom, že Nintendo pracuje na nějaké konzoli, která se (pracovně?) nazývá NX, se už nějaký ten pátek mluví. K oficiálnímu potvrzení ale došlo teprve před pár dny v následujícím vyjádření.

Nintendo: O NX nebudeme mluvit, Sony a Microsoft by ji zkopírovali

„O NX nemůžeme mluvit. Pokud bychom tak učinili, naši konkurenti by nás mohli připravit o nápady a zákazníci by nebyli překvapení. Nebylo by to přínosné ani pro společnost nebo akcionáře. NX je nový hardware navržený od nuly. [Jsme si vědomi, že] 3DS a Wii U mají své uživatelské základny. Okamžité odstřižení softwarového vývoje pro předešlý hardware v okamžiku vydání nového by nebylo efektivní. Budeme pokračovat s vývojem softwaru pro 3DS a Wii [i] během příprav NX. [Současnou] prioritou je spokojenost zákazníků, kteří si koupili Wii U.“

Jak se vlastně prodává Wii U? Mnozí kritici v předešlých letech poukazovali na slabé prodeje, které vysvětlovali nízkým hardwarovým výkonem (oproti konzolím Xbox One a Playstation 4). Jak ukázalo vydání hry Mario Kart 8 před rokem, hardwarová konfigurace ve skutečnosti problémem nebyla, neboť nová hra zvýšila prodej konzole za loňské léto na čtyřnásobek. Nyní už jsou prodeje opět o něco níž, ale žádná katastrofa to není. Podle dostupných informací se celosvětově prodalo celkem:

  •  23,2 milionu Playstation 4
  • 12,8 milionu Xboxů One
  • 9,7 milionu Wii U

Je pravdou, že Wii U je na trhu déle než aktuální Xbox a Playstation, ale v rozumném množství se prodávala teprve loni v létě. Letošní prodeje Wii U jsou trochu slabší, ale na téměř tři roky starý produkt to špatné není. Za květen se prodalo:

  • 618 tisíc Playstation 4
  • 273 tisíc Xboxů One
  • 141 tisíc Wii U

Zdá se, že ve srovnání s Playstation 4 ztrácí tentokrát nejvíc Xbox One. Na přelomu roku 2013 / 2014 se zdálo, že Microsoft Sony dohání a s trochou štěstí její prodejní čísla dotáhne, ale to je již nereálné, Sony mu opět utíká mílovými kroky.

Základní deska Wii U

Vraťme se k Nintendo NX. Podle informací od dodavatelů komponent plánuje Nintendo zahájení pilotní výroby v říjnu s tím, že půjde-li vše dobře, najede na masovou výrobu v květnu nebo červnu 2016, aby mohla být v červenci na trhu. Podle téhož zdroje chce Nintendo za první rok prodat 20 milionů kusů (zda je tato vize reálná, můžete posoudit sami srovnáním s výše uvedeným přehledem aktuálních konzolí). Pro letošní rok předpokládá výrobce prodej 2 milionů Wii U.

Nintendo NX bude „pomalejší“ než Playstation 4

Pro ty, kteří věřili, že prvotní nízké prodeje Wii U dorážejí nízký hardwarový výkon, patrně bude velmi překvapující informace, že NX ponese hardware nižšího výkonu než Playstation 4. Tuto informaci zveřejnil Liam Robertson z Unseen64, který už několikrát přišel s věrohodnými informacemi ze světa konzolí. Zásadní otázkou v tomto ohledu je, zda NX nese 28nm nebo 14/16nm FinFET čip. Zahájení výroby již na jaře 2016 by mohlo indikovat použití 28nm technologie, což by ale nedávalo příliš dobrý smysl. Následné přepracování na FinFET (na které by došlo tak jako tak) by totiž znamenalo další investici. Na druhou stranu pokud má být čip méně výkonný než Playstation 4, pak by na 14/16nm procesu musel být i výrazně menší než jádro Playstation 4 a dalo by se připustit, že by jeho výroba mohla začátkem roku 2016 dosahovat smysluplné výtěžnosti.

Na jakém procesu jádro vznikne a kdo jej vyrobí, není z dostupných zpráv jasné. Existuje sice seznam dodavatelů, kteří se na výrobě konzole budou podílet, ale ten neobsahuje značky výrobců čipů, z nichž by bylo možné cokoli odvodit: Foxconn Technology, Macronix, PixArt Imaging, Coxon Precise Industrial, Nishoku Technology, Delta Electronics, Lingsen Precision Industries a Jentech. O montáž se postará v úvodu seznamu zmíněný Foxconn, ale je možné, že jej později doplní také Pegatron, který se Nintendo snaží přesvědčit, aby mu přenechala alespoň část zakázek.

Předpokládá se, že Nintendo předvede NX veřejně poprvé na výstavě E3 2016 (14.-16. června).

Zdroje: 

DigiTimes, Ubergizmo, Liam Robertson @Twitter , KitGuru (1, 2), TweakTown (1, 2)

Diskuse ke článku Nintendo o NX nemluví, prý bude pomalejší než Playstation 4

Pátek, 10 Červenec 2015 - 19:53 | asta | Iste ze nie. Ale prave tie hry ... WiiU si ludia...
Pátek, 10 Červenec 2015 - 10:25 | trodas | Výkon konzole není všechno. Množství cena a...

Zobrazit diskusi