Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Notebook, nebo stolní počítač: Čemu dát přednost?

PR článek
Rozhodujete se mezi notebookem a stolním počítačem? Přečtěte si, jaké jsou hlavní výhody i nevýhody obou zařízení. Věříme, že vám následující článek pomůže přiklonit se buď na jednu, nebo na druhou stranu.

Notebook, nebo stolní počítač?

Na otázku, zda je lepší notebook, nebo stolní počítač, neexistuje jednoznačná odpověď. V první řadě záleží na tom, k čemu chcete dané zařízení používat. Pokud vám jde pouze o psaní e-mailů, sledování seriálů, surfování po internetu či občasné hraní her, vystačíte si s kvalitním notebookem. Jestliže upřednostňujete vysoký výkon a dlouhou životnost, je pro vás správnou volbou stolní počítač.

Práce odkudkoliv je výhodou i rizikem

Hlavním důvodem, proč si většina lidí pořizuje notebook, jsou jeho úsporné rozměry, nízká hmotnost a dostatečná výdrž baterie. Práci na něm tak vyřídíte snadno a odkudkoliv. To s sebou však nese určitá rizika. Zvlášť pokud pracujete s citlivými daty, je třeba mít se na pozoru a nepřipojovat se k nezabezpečené síti.

Dokovací stanice rozšiřuje možnosti notebooku

To, že se rozhodnete pořídit si notebook, ještě neznamená, že se vzdáte monitoru a dalších výhod počítače. Dokovací stanice vám umožní připojit notebook pomocí USB portu k externímu monitoru, klávesnici a myši, ale také k reproduktoru nebo k tiskárně. Zároveň váš notebook nabíjí, a tak ho nemusíte neustále připojovat do elektrické sítě přes kabel.

Výkon a kapacita na úkor mobility

Na rozdíl od notebooku není stolní počítač určen k přenášení z místa na místo. O tom ostatně svědčí jeho rozměry, hmotnost a nutnost neustálého zapojení do elektrické sítě. Na druhou stranu vám vždy nabídne vyšší výkon a také kapacitu.

Samotný počítač ve smyslu základní desky a procesoru vám samozřejmě nestačí. Potřebujete k němu monitor, klávesnici a myš, případně také reproduktory. Kromě toho máte možnost přidat grafickou kartu, HDD nebo navýšit paměť RAM.

Jak se rozhodnout?

Opět se vracíme k otázce, co je pro vás podstatnější: Mobilita a menší rozměry, nebo vysoký výkon a kapacita? Jestliže používáte složitější grafické programy nebo patříte k milovníkům počítačových her, kvalitní stolní počítač je pro vás ideální volbou. Notebook zase ocení ti, kteří jsou permanentně na cestách, chtějí mít svá data neustále u sebe či neradi pracují pouze na jednom místě.

Nový, nebo repasovaný?

Už víte, zda vám bude vyhovovat notebook, či stolní počítač? V tom případě vám zbývá učinit poslední rozhodnutí – jestli si pořídíte nové, nebo repasované zařízení. Výhodou nového zboží je vysoká výdrž baterie, dlouhá životnost a standardní dvouletá záruka. Oproti tomu repasované notebooky a počítače vás potěší vysokým výkonem za příznivou cenu.

Pokud se rozhodnete pro nový stolní počítač, navštivte Heureku a inspirujte se těmi nejlépe hodnocenými modely. Porovnejte mezi sebou nabídky několika e-shopů a vyberte si zařízení, které přesně splňuje vaše požadavky.

TIP: S rozvody PC sítí doma nebo v kanceláři vám může pomoci zkušený elektrikář.