Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Notebookový palivový článek na měsíc provozu

Uz se tesim na debaty o zakonu na kolkovani alkoholu pro palivove clanky :-)
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslim si, ze je to nezmysel, resp. vyuzitie bude minimalne. Ta dokovacia stanica sa bude dat vyuzita asi iba niekde na expediciach, kde nie je elektrika. No a cele palivove clanky maju jednu zasadnu nevyhodu v porovnani s bateriami. Nedaju sa dobit. Len doplnit. Otazne je kde sa bude dat kupit vhodne palivo, a kolko bude stat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kolik bude poplatek autorským svazům? Pohání to přece počítač, který by mohl kopírovat autorská díla, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas to má tu výhodu, že si můžu zvolit, zda pracovat a napájet notebook, nebo napájet sebe. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VanJ: No, s tím doplňováním vs. dobíjením. Ona eletrika taky něco stojí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hneď by som si taký palivový článok (ujme sa názov "palivák"?) kúpil, jeho ekonomické výhody sú zrejmé - môžem do toho naliať metanol, ktorý mi vždy zostane ako "odpad" po páleni slivovice. Takže to mám zadarmo! Fantastické!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ja nejsu chemik ale metam a metanol ve mne vzbuzuje pocit pribuznosti a ze metan je jednim ze sklenikovych plynu je mi znamo takze jestli je to stejny sajrajt doufam ze se to nechytne ve velkem.

Ale jinak Alkoholu min 120%nimu 3x zdar :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může mi autor tohoto příspěvku prozradit, jak přišel na to, že se jedná o methanolový článek? Viz. zdroj: "Fuel cells use state-of-the-art energy-generating technology that sparks a reaction between hydrogen and oxygen won through the electrolyzation of water to produce electricity, according to the reports."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: Jenomze ten metanol ti po paleni nikdo neda, nebo aspon nesmi.. U novych paliren k nemu dokonce nemas ani pristup.. Odpousti se do nadrze kterou pote specializovana firma vyprazdnuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Honza748: Aha, tak já si odpovím sám. Skutečně se do toho leje metanol, ovšem za účelem produkce vodíku. Ve finále z toho leze CO2, H20 a nějaké ty elektrony. No už vidím ty obstrukce na letišti, až to budu mít co by zdroj energie v noťasu :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to vikimaus : Skleníkový plyn metan a alkohol methanol jsou zcela odlišné chemické sloučeniny! Metan CH4 je nejjednodušší uhlovodík, zatímco methanol CH3OH je nejjednodušší alkohol - na rozdíl od metanu má místo jednoho vodíku navázanou alkoholovou skupinu -OH. Pokud moc kecám, tak případní chcemic mě hnedka prosím necupujte, ale pouze uveďte věci na pravou míru. Čerpám jen ze svých vzpomínek na chemii na gymplu. Sice mě tenkrát bavila, ale přece jen, už je to 15 járů co jsem náš jakostní ústav opustil. :-))
Mě by ale zajímala jiná záležitost. Pokud si vzpomínám, tak metanol je docela prudký a nebezpečný jed (nebezpečný v tom, že může dojít k záměně s nám všem jistě dobře známým etanolem (C2H5OH) a neštěstí je hnedka hotový.... :--), který podléhá poměrně přísné evidenci, co se nakládání s touto chemikálií týče...... Nějak si tedy nedovedu představit, že by se v běžných obchodech mezi kártridžema pro inkoustovky povalovaly také doplňovací metanolové patrony pro doplňování baterií notebooků.... :-) Docela by mě zajímalo jak si tedy případní výrobci představují celkovou logistiku okolo těchto jakýchsi doplňovacích patron....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No kolik bude stát vzhledem k chemické stavbě by mohl být levnější než ethanol ( denaturovany ) při velkovýrobě.
No a bezpečnost, asi taková že by to nemělo být v lahvích v hypermarketu vedle akloholu , ale proti blbosti není nikdy obranu , kolik šílenců vypije hydroxidy omylem , proste zabezpečení stylem baleni ( napríklad napadlo vás - zkusil jste si loknout z patrony do tiskárny ? )
I kdyby jste se snažil prostě to neteče ... to je jen technický problém a vzhledem k potřebě nemusí téct , stačí aby odkapával a kdo bude sát několik hodin jednoho panáka tímto způsobem svou případnou smrtí maximálně ochrání lidský genofond :))
Spíš větší problém bude v tom že výrobci zas budou mít každý svoje naprosto nekompatibilní patrony jistě snaha bude , protože škoda zákazníka nevysosávat několik let, když ta moznost je .........

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Methanol nevzniká při kvašení, resp. jeho množství je na hranici měřitelnosti. Žádné speciální zařízení na jeho oddělení při destilaci neexistuje. Tyto fámy vycházejí z toho, že občas někdo někde ukradne kanystr methanolu a snaží se to vypít (nebo s tím něco pančovat), protože to smrdí jako líh. Methanol je relativně běžně používaná chemická látka, i když prudce jedovatá. Též pověsti o oslepnutí jsou liché, protože buď neoslepnete nebo bude dávka tak vysoká, že stejně rovnou umřete. Trefit se do dávky nutné jen na oslepnutí je dost obtížné :-) Výroba methanolu není triviální a v domácích podmínkách ji nezvládnete (tj. v procesu složitostí obdobném, jako je kvašení pro výrobu alkoholu).

Pověsti o methylu v doma páleném alkoholu jsou dobré leda pro správce státních daní, který je využije pro to, abyste si koupili chlast v krámě, kde je z každého litru lihu spotřební daň cca přes 140 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Methanol je asi nejvýhodnějším "palivem" pro palivové články, obzvláště pracující při nízkých teplotách. Vlastní reakce na elektrodách jsou:
 
Anoda: CH3OH + H2O → CO2 + 6H+ + 6e-
Katoda: 1.5O2 + 6H+ + 6e- → 3H2O
 
Samozřejmě  anodická oxidace MeOH kyslíkem při nízké teplotě neprobíhá "jen tak", ale pomocí sofistikovaného katalytického systému. Energetická výtěžnost není nijak ohromující díky problémům s difůzí MeOH skrze membránu oddělující elektrody. Přesto jde zatím asi o nejpropracovanější a hlavně nejlevnější řešení. Ideální by byl vodík, ale jeho skladování je velký "safety" problém... MeOH je výrobně velmi levný, vyrábí se synteticky z methanu přes oxid uhelnatý, je levnější než ethanol (EtOH) a hlavně není zatížen spotřební alkoholovou daní. Tou by jakýkoliv čistý (denaturovaný by otrávil katalyzátor) EtOH yatížen byl a pak by se vše podražilo. Kromě toho není katalytická oxidace EtOH tak jednochá a energeticky výtěžná jako oxidace MeOH... Toť zhruba vše z pohledu chemika...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj tak je to o nicom, kym to nie je na vodu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, že bych výrobu nechal stranou... Pokud to bude v prodeji v podobě např. podobné jako jsou bombičky s CO2, cena bude 2,3USD a výdrž aspon týden, budou dostatečně rozšířené (jako bombičky s CO2)... Nebudu si stěžovat:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mylan: eh takze podle vas v palence zadny methanol neni? co potom ma byt toto??

Methanol
Není vedlejší produkt metabolismu kvasinek. Vzniká z pektinových látek obsažených v ovoci. Proto je ho nejvíce v destilátech z ovocných výtlačků, matolin a z každé suroviny, která obsahuje větší množství dřeně. Pektiny jsou látky, které způsobují tvrdost ovoce, čím je ovoce tvrdší, tím více pektinů obsahuje. U pravých ovocných destilátů bývá poměr metanolu k etanolu (8 ? 42) : 1000. Protože má bod varu nižší než etanol, odchází jeho převážná část při vlastní destilaci dříve než vlastní líh. První část destilátu se proto odděluje (úkap) a likviduje. (mmchodem udajne to lejou do kanalu, chudaci potkani)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem s jedovatosti neni ani tak v piti, ale ze se methanol velmi lehce odparuje a jeho pary jsou opet i v malem mnozstvi smrtelne jedovate.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.