Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová generace notebooků může být hůř dostupná a dočasně dražší

"výpadek v důsledku Čínského nového roku je obvykle kompenzován před a po oslavách, což za stávající situace není možné"

obvykle se to skutečně nahánělo před a po přesčasy. Nyní to jde ale taky, nebo to dokonce není potřeba protože montáž nejede naplno z důvodu nedostatku komponent.

Třeba zprávy z Apple byly přesně v tom duchu že jim to ušetřilo peníze protože normálně by museli nahánět přesčasy aby stíhali to, co díky svátkům zameškají, ale teď i za běžného provozu nejedou fabriky na plný výkon protože pořád na něco čekají.Takže i kdyby sebevíc chtěli dohánět, nemají z čeho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já v tom vidím spíš problém v té jejich politice nulového covidu, co zbytečně odstavuje spoustu pracovníků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Politika nulového covidu je úplná kravina teď s omikronem který je x-krat nakažlivější než původní COVID ale také skoro 10x slabší a víceméně teď už na úrovni chřipky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vydržte už jen 14 dní !!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Olympiáda tomu taky úplně moc nepomohla. Aby sportovce nemuseli hledat ve smogu, tak politbyro rozhodlo zavřít spoustu fabrik a uhelných elektráren aby měli politické body. Což samozřejmě bude taky mít vliv na nějaké komponenty vyrobené v Číne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaký smysl má mít regulace napětí v každém DDR5 modulu, místo společného na desce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On nebyl až tak společný, pro každý slot musela být regulace nezávislá (ať už implementovaná v podobě regulátoru pro každý slot, nebo jednoho regulátoru, který zvládat regulovat napětí pro každý slot nezávisle). Což znamenalo, že zákazník platil regulátory pro čtyři sloty i když osadil jediný modul. Nevím, jestli to byl hlavní důvod změny. Ještě připadá v úvahu, že regulátor na modulu dává výrobci pamětí větší možnosti sladění regulátoru a čipů (není limitován tím, co zvolil a osadil výrobce desky).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

menší napájecí napětí u DDR5 společně s potřebou větší variability napájecího napětí konkrétních paměťových čipů (třeba i při nestandardním taktování), vedlo k přesunu napájecího regulátoru na paměťový modul

PS: u napájecího regulátoru na desce jsou delší cesty, a tedy vyšší úbytky na spojích (včetně přechodu v konektoru navíc), a také vyšší sériové indukčnosti, tedy i delší a méně přesná odezva regulátoru na změnu zátěže

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Smysl je, aby to neběželo dýl jak dva roky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čip, který vydrží maximálně 2 roky, by pro zákazníka byl úplně dokonalý.
Něco jako doživotní upgrade zdarma.

Koupím si RAM, do 2 let chcípne → reklamace.
Oprava RAM asi není reálná. Takže buď dostanu zpátky peníze, nebo nový kus (ideálně lepší, protože ten starý se už přestal vyrábět), který opět do 2 let chcípne a následuje další kolečko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ideální situace pro všechny, krom prodejce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatim je k dostani radoby high end s 12700h za silene ceny 65000+, a jeste mnohdy priserny pekace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A to kde? Já nemůžu najít nikde tak jsem měl za to že notebooky s novou generací přijdou asi až na začátku března do normálního prodeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Alze jsou minimálně 4 různé laptopy s 12700H skladem, několik dalších modelů ohlášených, jeden "do 4 dní"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co k tomu dodat... Notes s Intelem nebrat a počkat na Rembrand. Až budou lépe vybavené kousky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No neřekl bych - https://www.youtube.com/watch?v=pNSnSkNGI3g

tady třeba 12700H podává při stejném příkonu stejné nebo i poměrně o dost vyšší výkon než 6900HS. Nejen že je efektivnější, ale pokud člověk bude chtít může být o dost výkonnější.

A třeba pro editaci videa v Premiere Pro je to vyloženě bída. Intel je víc jak 2x výkonnější, M1 Pro je 3x výkonnější.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem celý ten test, a aby si někdo nemyslel, že tento příklad nastiňuje obecný rozdíl ve výkonu, je také nutné dodat i to, že takovýto rozdíl je pouze v jednom jediném dílčím testu (Live Playback). Ve všem ostatním si Rembrandt vede vzhledem ke stejnému IPC jako u předchozí generace a jen odladěné efektivitě, více než zdatně. Takže pokud někoho například vůbec nezajímá práce s softem od Adobe, může být naprosto, ale naprosto v klidu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

klasickej JirkaK.. ze vsech vysledku na webu vybrat jeden co vychazi dobre / blbe, udelat z toho univerzalni vlastnost produktu a vychvalit / pohanet ten produkt podle toho jesli je od oblibenyho / neoblibenyho vyrobce.. dlouholeta skola marketingu od intelu.. ((:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...s těmi napájecími regulátory to tak jednoduché není (popsaná úvaha je nesprávná):
TPS53830 obsahuje 4 snižující (buck, step-down) měniče, kdy dva z nich pracují paralelně do společné zátěže (zvýšení výstupního proudu) a 2 lineární regulátory (LDO); celkem tedy generuje 5 výstupních napájecích napětí, z čehož 3 jsou výkonové (Vdd 1,1V; Vddq 1,1V; Vpp 1,8V)
TPS62869 pak obsahuje jen 1 snižující měnič, což pro napájení LPDDR5 NEstačí (jsou potřeba také 3 napájecí napětí - Vdd 1,05/0,9V; Vddq 0,5/0,3V; Vpp 1,8V, jen méně výkonné)

PS: Vdd...core; Vddq...I/O; Vpp...DRAM array

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tato napětí ale u mobilních zařízení negeneruje samostatný regulátor pro paměti, ale základní regulátor - proto stačí použít jen levnější TPS62869, ne? Nějak nechápu, proč by u mobilů, kde jsou minimalizovány rozměry a vše zjednodušováno, měla být regulace napětí pro paměti řešena složitějším a na počet čipů náročnějším způsobem než v desktopu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Paměti DDR5 i LPDDR5 potřebují minimálně 3 hladiny napájecího napětí (prakticky se liší jen potřebnými napětími a příkonem). Ty mohou být generovány vícenásobnými regulátory (několik regulátorů na čip) nebo individuálními (jeden regulátor na čip), ale pak musí být zajištěna správná sekvence jejich náběhu.

PS: u moderních mobilních telefonů bývají splněny podmínky (nepříliš velká vzdálenost regulátoru od zátěže a nepříliš vysoký celkový příkon) pro sdílení regulátorů některých hladin napájecího napětí, ale přesto ne vždy je tam pro danou hladinu jen jeden, neboť rozvod všech potřebných hladin napájení do všech modulů by byl nepraktický a narůstalo by i celkové rušení
...aha, už asi tuším, jak to vzniklo - https://www.ti.com/power-management/ddr-memory/products.html
je třeba se dívat do sloupce "Output", kde jsou uvedeny daným obvodem generované hladiny napájecích napětí (u TPS62869 není uvedeno nic, ale v manuálu je "LPDDR5 VDDQ rail supply"; další potřebné hladiny je třeba generovat jinými obvody... tedy podle podporovaných rozsahů výstupních napětí mohou být generovány obvodem shodného typu, ale je třeba osadit min. 3)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Čínan napadne Taiwan tak už si žádný Ryzen či Apple dlouho nekoupíme a myslím že když ted Rus napadl Ukrajinu tak se to může stát hodně brzo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se vztahem Číny a Tchaj-wanu bych to nesrovnával. Čína je zákazníkem TSMC a pokud by mělo dojít k vyřazení TSMC z provozu, mělo by to negativní dopady i pro ní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.