Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podíl AMD v Chromeboocích stoupl na čtyřnásobek, rozšíří proto nabídku modelů

Proč se ty technicky nejhorší OS rozšiřují tak rychle....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasické Chromebooky mají být poměrně oblíbené u amerických studentů jako nástroj na poznámky a konzumaci online obsahu. Pokud těmto účelům OS dostačuje, pak to nijak nebrání šíření platformy.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

O chrome OS nic moc nevim, ale podle toho co ctu, je to na bazi Gentoo akorat UI je Chromium. Spis nez technicky nejhorsi OS, bych rekl ze je to uzivatelsky nejhorsi OS. Stejne ako Android.

Proc se to rozsiruje tak rychle ? Protoze pro vyrobce je to zdarma (krom Google, pro ktereho jsou to drobaky) a navic maji totalni kontrolu. Uzivatel ma hovno. Ve Woknech ma clovek alespon moznost bez problemu pustit neco jako root, a ma tuny nastroju na vsechno. V Androidu se dnes uz ani nepodivas na vyuziti CPU*, a pokud chces roota, stahni si a nainstaluj firmware z nejake pofiderny stranky, totalne bezpecne, zarucene malware-free...

</rant>

[*] https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dp.sysmonitor.app&hl=e...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Práve nemožnosť byť adminom/rootom je extrémna bezpečnostná výhoda tých OS

Most Windows security flaws mitigated by 'removing admin rights'
Almost nine-out-of-ten vulnerabilities targeting Windows last year could have been prevented by removing accounts with administrative rights.

February 4, 2016

The report, released on Thursday by security firm Avecto said a total of 85 percent of critical flaws affecting the operating system could've been stopped at the gate, and prevented from spreading deep into system files.

The report said that removing admin rights could've mitigated more than 99 percent of flaws affecting Internet Explorer, which had a critical-rated flaw almost every month; and mitigated 82 percent of all vulnerabilities affecting Office.
https://www.zdnet.com/article/most-windows-flaws-mitigated-by-removing-a...

Removing User Admin Rights Mitigates 94% of All Critical Microsoft Vulnerabilities
By Catalin Cimpanu

February 24, 2017
Just by preventing access to admin accounts, a system administrator could safeguard all the computers under his watch and prevent attackers from exploiting 94% of all the critical vulnerabilities Microsoft patched during the past year.

Even more interesting is that the Avecto 2016 report highlights that if sysadmins had forced users to utilize a low-privileged account instead of an admin-level profile, they would have mitigated 100% of all critical Internet Explorer and Microsoft Edge browser vulnerabilities patched during the past year.

The simple conclusion of the Avecto report is that most companies and users would be able to avoid malware infections and network compromises if they'd only follow the example of Linux users and avoid using admin accounts as their primary profiles.
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/removing-user-admin-righ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sice hezke a muze byt i pravda, nicmene jsem zastancem nemoderniho nazoru, ze pokud si neco *koupim* tak jsem vlastnikem a mel bych k tomu vyrobku mit plne prava, vcetne prava vysr*t se na "bezpecnost" a delat si co chci, se vsemi dusledky. Kdezto dnes si telefon s androidem radoby "koupis" ale ve skutecnosti si ho jenom pronajimas, plne prava ma jedine Google a vyrobce telefonu.

Jo a rad bych vedel jake desive nebezpeci predstavuje CPU monitor.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že si produkt nekupujete, nýbrž licencujete. Tzn. Neplatíte za produkt, ale za licenci (právo) k jeho užívání. Takže nic nevlastníte (v případě telefonu vlastníte HW). Jestli je cena 0 v tom nehraje roli.
No a vzhledem k tomu, že ta práva k užívání jsou poměrně přesně definovaná, můžete jako spotřebitel s popsaným přístupem udělat jediné - nekoupit si to. Dobře nám tak :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyhoda je v pomerne kompatibilite s linuxem a proto ho tam nekteri rovnou davaji (forma nejake overlay vrstvy).
https://www.youtube.com/watch?v=_eiEfteNYak

Mam na podobnem HW "windejs", sra..ka neuveritalna.
Pres linux si tedy slibuji aspon, ze se mi podari nastavit prijatelne parametry pro uzivani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, hardware chromebooků se dá koupit i s Windows. O nějakém "rootu" a možnosti spouštět libovolný software tam nemůže být řeč. I když cracknete ten Windows 10 S (S jako Shit), tak vám za týden Windows zaplní celý disk aktualizacemi (užijte si čistou instalaci z USB flash nebo SD karty a vypněte včas aktualizace).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a budete to tvrdiť aj po zavedení objektívnej zodpovednosti majiteľa počítača. T.j. ak Vám niekto nabúra počítač(vrátane počítača s funkciou prenosu hlasu - tzv. smartphone) a uskutoční útok na niekpho cez Váš počítač tak budete za útok tresne zodpovedný Vy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chapu kam tim mirite, ale on je v takove situaci za to nyni zodpovedny vyrobce ci prodejce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V Androidu... a pokud chces roota, stahni si a nainstaluj firmware z nejake pofiderny stranky, totalne bezpecne, zarucene malware-free..."
Napísali ste hlúposť. Vôbec neviete ako to funguje. A je to úplne naopak. Sám mám Magisk, čo nie je žiadny pofidérny firmware.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On je technicky jeden z najlepších, čo sa týka bezpečnosti vid. môj príspevok nižšie

Mimochodom zaujímavé info o "VanGoghovi" vyšlo včera

AMD Dimgrey Cavefish and VanGogh Support Lands In Radeon Linux OpenGL Driver
on 22 September 2020 at 02:53 AM EDT

VanGogh and Dimgrey Cavefish are both GFX10.3 (Navi 2) parts. Van Gogh has been rumored for a while as a next-gen mobile APU with Zen 2 CPU cores and RDNA2 graphics in the 7.5~18 Watt TDP space.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Dimgrey-Cavefish...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ještě ke všemu se to kompletně celé zálohuje do cloudu. Takové počítačové BlackBerry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé. sice nevím, k čemu je potřeba vydávat Cčkové procesory když jsou parametrově stejné jako klasické U..... ani TDP se nezměnilo.... mohli rovnou nahradit původní U za novou revizi, takhle nechápu na co to vlastně vzniklo. Nebo je tam pro chromebooky nějaký spešl požadavek který mi uniká?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.