Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová SSD Transcend SSD360S využívají 15nm MLC čipy a firemní řadič

Uvažuji o koupi právě transcend SSD 370S (https://www.alfa.cz/product.php?eid=10514000000000031ZR). Vím že pan Ježek vlastní SSD Patriot Blaze tuším..
1) Má někdo zkušenosti s provozováním těchto SSD pod linuxem? např. arch nebo *buntu?
2) Software SSD scope je pouze pro windows pokud se nemýlím, jakým způsobem pak updatovat firmware?
3) Zmiňovaný Patriot je na tom v tomto ohledu lépe?
4) Co se týče životnosti bude asi na tom Trascend SSD 370S lépe než nová řada uvedena v článku... mýlím se?

děkuji

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

SSD pripojte na PC s windowsom a upgrade urobte tam. Co sa tyka zivotnosti, obecne plati, ze starsi vyrobny proces na tom byva s zivotnostou lepsie. Takze Vasa uvaha je na mieste.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) To ne, ale...
2) v tom případě bych vybíral spíše model od výrobců, co firmware nabízí i s podporou pro Linux (což moc nebude) a nebo ke stažení jako ISO image pro nabootování v DOSu. Pak Windows nejsou pro update firmware třeba. Tuhle jsem nějakou takovou možnost zahlédl u Crucialu a snad i Samsungu, jinde nevím, nepátral jsem.
3) Kouknul jsem teď na stránky Patriot a podporu k SSD tam nenacházím, tak nevím nevím. Moc valné to asi nebude.
4) Já myslím, že při normálním způsobu použití (systémový disk) toto není třeba vůbec brát v úvahu. Jestli na Linuxu tak dvojnásob. Jám mám na SSD za asi 3 roky sjeto tuším 1 % životnosti, jestli to letos poskočí na 2 %, tak mám jistotu, že ta krabička určitě umře dříve na něco jiného než unavené paměti. A ani jej moc nešetřím. To bych uvažoval jen v případě těžké zátěže, jako neustálé prokopírovávání velkých souborů, videí nebo něčeho co produkuje denní zápis v desítkách či spíše stovkách GB.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Před cca 3 týdny jsem koupil SSD 370S 256GB. OS je Windows 8.1. S diskem jsem spokojený. Je rychlý a zatím bezproblémový. FW měl od výrobce aktuální.
http://www.czc.cz/transcend-ssd370s-256gb/170761/produkt
CrystalDiskMark naměřil 500MB/s čtení a 466MB/s zápis. Systém W8.1 jsem klonoval pomocí Macrium Reflect a vzhledem k tomu, že mám UEFI desku, tak to nechtělo bootovat. Ale nechalo se to opravit instalačním diskem a příkazovým řádkem.

Starý SSD 60GB (Kingstone V300) jsem dal na stanici, kde byl před tím 2,5" 320GB magnetickej disk. Xubuntu 14.04 tam pomalu běželo. Chtěl jsem klonovat CloneZilla SW. Ale nakonec jsem to zrušil a provedl čistou install na SSD (Xubuntu 15.10). Xubuntu bootuje tak do 15sekund. A to je tam pouze starší dvoujádro Intel Atom a 3GB RAM. TRIM běží.Spouští jej CRON jednou týdně příkazem fstrim. Bylo to defaultně nastavené po instalaci.

Ještě doplním, že po webu SSD370S sbírá plno ocenění PC magazínů. Proto jsem jej volil.
Bohužel prý nová revize SSD370S obsahuje 16nm paměti oproti 20nm před cca rokem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linuxový kernel umí prakticky vše ohledně SSD. Nic extra se neinstaluje, takže v *buntu zcela bez uživatelského zásahu (kromě přetažení dat či instalace čehokoli na SSD), v Archu je k SSD skvělá Wiki, stačí se jí prohrabat. Pro linuxové stroje je SSD zcela jasným zrychlením a tyhle MLC jsou prostě trvanlivější než TLC, takže celkem jasná volba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.