Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová technologie holografického 3D bez brýlí

Po dlouhé době vidím vědecký objev, který mě vážně překvapil ve své převratnosti, i když je to "v plenkách".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je nějaký objev převratný se obvykle ukáže až zpětně a zdravá skepse tě ochrání před překvapením a zklamáním :).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, zobrazit statický 3D objekt pomocí interference laserových paprsků už zvládli někdy před 30 lety (nebo kdy jsem to vlastně chodil na výšku). A nepotřebovali na to něakou zelenou světélkující hmotu.
Bohužel si nepamatuju, kdo to v Praze bylo, dodneška si ale pamatuju tu velkou svini - helium-neonový laser, dlouho jsem měl při slově laser před sebou vícemetrákové pětimetrové monstrum :-) s tajemně svítící výbojkou. He-Ne laser byl použit, protože to byl v té době jeden z mála s kontinuálním paprskem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta zpráva je napsaná nějak chaoticky. Buď se výsledný obraz skutečně vytváří pomocí přímé interference laserových paprsků, řízených nějakou elektronikou (ale pak je tam zbytečný ten materiál, a taky nedává smysl, proč by se na obraz mělo čekat 2 sekundy, když to musí vykreslovat neustále v reálném čase), anebo laser "programuje" ten materiál a ten se pak nasvicuje standardně jako statické hologramy na fotografických deskách, tj. jedním laserovým paprskem rozděleným polopropustným zrcadlem, nebo dokonce obyčejným (nekoherentním) světlem.

Jinak v Rusku v 70. letech předváděli i animované hologramy (střídání statických desek bylo myslím po 1 sekundě)
"After extensive research and development the world's first true-public two-minute holographic film with a monochromatic image was produced by Komar's team in 1976 and it was shown in October 1976 at the XII congress of the International Cinematographic Associations Union (UNIATEC) in Moscow. The participants were amazed: the three-dimensional moving images could go out of a screen into any direction and even go around the screen."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten materiál zbytečný není, přímá interference paprsků ve vzduchu přece není vidět. Laserový paprsek je z úhlu vidět jen díky prachu v ovzduší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Díky Swičrovi za link na dokument, z něj je vidět, že ten princip je skutečně ta druhá varianta, kterou jsem popisoval, tj. programování toho fotorefrakčního materiálu, a pak jen zobrazování jako kterýkoliv jiný statický hologram. Tj. takto "naprogramovaný" materiál je možno stabilně pozorovat třeba několik hodin (viz dokument), a jen to jeho přepisování jim v současnosti i s maximální rychlostí zabírá ty 2 sekundy.

Vůbec tedy nejde o přímou interferenci paprsků pro tvorbu obrazů (to je až vedlejší efekt způsobený tím holografickým materiálem jako u všech hologramů). Ale i kdyby šlo, tak ve vzduchu jsou paprsky silných laserů normálně vidět (právě proto, že to není vakuum), takže nepotřebují nějaké dalším médium pro rekonstrukci 3D obrazu.

Ta destička je tam prostě jako zdroj, ne nějaké stínítko, na které se to promítá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No prave problem laserom generovaneho 3D obrazu je samotny luc. To co treba je aby svietil iba samotny 3D pixel (priesecnik 2 alebo 3 lucov). AK vsak bude vidiet aj ten luc samotny, tak je to nanic.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

John Logie Baird (ten, který r. 1924 jako první sestrojil televizní řetězec mechanické televize) v roce 1944 v Londýně veřejně předváděl barevnou plastickou televizi ve vysokém rozlišení. Vysoké rozlišení tehdy znamenalo 800 řádků, obrazovka (nazval ji Telechrome) měla úhlopříčku 28" a k jejímu sledování nebylo potřeba brýlí. Aby měl co vysílat, vyvinul také barevnou kameru s odpovídajícími vlastnostmi. A to vše ještě za války, kdy jeho společnost musela pracovat na zakázkách pro armádu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) Je to pravda? Proč jeho technologii tedy dnes nikdo nezná - nebo nezdokonalí a nepoužije?

2) Je to báje? Proč a jak vznikla?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.