Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová V-cache pro Zen 4 je nejhustší kousek křemíku ve světě PC hardwaru

Jenom tam pro srovnání mě napadlo, čistě jádro Zen má tedy 500 milionů tranzistorů.
Core 2 Duo (e8400) mělo 200 milionů tranzistorů na jádro. Core 2 Duo celkem 3 MB cache na jádro, Zen 4 MB na jádro. Takže to jádro slušně narostlo. IO mají oba dedikované jinam, tak to můžeme (snad) zanedbat.
Výpočetní výkon na jádro určitě taky vzrostl násobně, nevím kolikrát. Třikrát? Pětkrát?
Za těch ~15 let to slušně narostlo.

A pro celkový obraz Pentium Pro mělo 5 milionů tranzistorů.

Je to krásná věc, k práci a na základní multimédia si vystačím se 4 jádrovým pasivně uchladitelným Ryzenem s integrovanou grafikou, a když chci fakt super výkon, můžu si pořídit mnohonásobně výkonnější systém do 2U racku.
To za C2D nebývalo. Tam jste si domů na hraní pořídili C2D a do serveru běžně tak maximálně 2x C2Q (ekvivalent). Takže 4x více jader. Dneska mi AMD nabízí 16x více jader v pitomém Threadripperu, a kdybych chtěl jo utrácet, u Intelu jich můžu mít (jen) 56x více, jestli se nepletu.
To je panečku koncentrace výkonu.

A máme vidinu, že tenhle (můj subjektivní) výkonový stupeň dožene i (levný, ne Apple) ARM.

A ještě mě napadá, jak moc nám narostl výkon v "běžných" aplikacích, konkrétně šifrování, AES-NI. Veracrypt, SSH nebo HTTPS... C2D e6700 mi dávalo ve Veracryptu 60 MB/s AES. Dnešní Ryzen dosáhne snad na desítky Gb/s (díky akceleraci, samozřejmě). Ale to je něco, co používáme dneska neustále všichni, a přesně to místo, kde C2D padne při dnešním použití na hubu. Ideál je mít dost výkonu na to, abych mohl zašifrovat všechno ke všemu, klidně několikanásobně (HTTPS ve VPN tunelu, to celé přes šifrovanou wifi a podobně), a nemusel to vůbec řešit. To C2D nezvládne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A to Core 2 Duo E8xxx wolfdale na 45nm zvládalo na 2 GHz napětí 0,85 V, zatímco na 7 nm je obvyklých 0,9 V jako minimum. Snad se na 5 nm aspoň vyrovnají starým dobrým 45 nm.

U těch 200 milionů tranzistorů na jádro něco nesedí.
https://www.techpowerup.com/cpu-specs/core-2-duo-e8400.c467
https://www.techpowerup.com/cpu-specs/athlon-ii-x2-270.c1526
Wolfdale musí mít více tranzistorů než ve všech ohledech osekanější Regor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Transistor count tam nikde nevidím, ale bral jsem to jen z CCX čipletu. IO čiplet mělo C2D v severním můstku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jako technologické cvičení super, ale v praxi jen pro úzký okruh kde ta cache hodně pomáhá. Už 5800X3D ukázal že mnohdy stačí i ta základní. A pak faktor ceny. Pokud osmijádro s V-cache stojí stejně jako dvanáctijádro s vyšší frekvencí na stejné arch. tak to moc nadšení nevzbudí. Navíc zhoršené provozní vlastnosti - plně aktivní čiplet se umí rozpálit a ještě k tomu další kousek křemíku takže i výkonný vodník má co dělat.
Chvíli jsem o 5800X3D uvažoval do druhého PC, ale jednak cena kdy ta 4 jádra budou do budoucna větší výhoda a pak taky nutnost koupě nového chladiče či rovnou vodníka. A s vodníkem už se tyto X3D čipy hodně prodraží.
Je jasné že dost lidí si to dá do strojů kde to vzduchové chlazení bude dávat jen tak tak a pak vyvstává otázka životnosti pokud se ten cpu bude pěkně několik let "propékat". Aby to nedopadlo tak že i cpu budou chcípat krátce po záruce. A to neříkám jen tak. Na umrtvený cpu Intel se narazí vzácně, ovšem K.O AMD nebo s nestabilní frekvencí zas taková vzácnost není už teď - no a copak s tím asi udělá další vrstva která ještě víc kumuluje teplo.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pomluvy na AMD šíříš protože ti intel platí?
Nebo jsi chatovací robot?
Tak dlouhý příspěvek a ani jedna pravdivá věta.
Ani nevím kde začít. Vezmu to postupně.
1) Hráči her jsou už pár let tahounem retailu.
A ty je nazveš úzkým okruhem.
2) Cena 5800X3D = 5900X je naprosto v pořádku.
3) Provozní vlastnosti 5800X3D jsou díky menšímu napětí naprosto nepřekonatelný.
4) chladič stačí bohatě Fera 5 za 750Kč
5) spekulace o životnosti si nech pro ohnutý intel.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

klídek, ty emoce když se někdo odváží zpochybnit ty "super duper" čipy :))
zkušenost mám s plně aktivním čipletem v 3800X a bylo to peklo - pokud máš rozpálený bod velikosti hlavičky hřebíku tak se teplo špatně odvádí, to je prostá fyzika. Dalo se to nějak vyladit, ale ty teplotní skoky byly i tak hodně velké. Co jsem četl komentáře k 5800X3D tak si stěžují že se to rozpálí hned po zapnutí a dle svých zkušeností to nebude pomlouvání. Takže chladič může postačit levnější a poladit křivka otáčet, nicméně ten cpu se reálně stejně peče, zvlášť vysoké teplotní skoky nedělají materiálu dobře. Procík pak nemusí přímo "chcípnout" ale přestane držet frekvence. Takové pokud to všímavější uživatel včas podchytí se vrací obchodníkovi jako použité a prodávají se dál jako bez vad s několika stokorunovou slevou doufajíc že si toho nový kupující nevšimne.
I přímých konců cpu je u AMD podstatně víc což je zvlášť divné když pořád mají a hlavně měli menší podíl na trhu. O umrtveném Intelu jsem neslyšel jak je rok dlouhý ale o cca 3 od AMD ano (do toho nepočítám fyzické poškození).
Co se týče herního výkonu, tam kde by to dávalo desítky procent zase tolik není, proto píši že je to pro speciální využití kde kupující přesně ví že tu cache využije víc než další 4 jádra a vyšší frekvenci. Trochu mi to připomíná kauzu s GCN která mohla krom zpracování obrazu ještě počítat a dělal se z toho důkaz jak jsou soudobé GeForce slabé, ale vyšlo pár her a víceméně se potom slehla zem či se to používá v hodně odlehčené podobě. Tehdy byl pro toto Ashes of Singularity přímo modlou pro amdčkáře. Cache využije o něco víc aplikací, ale rozhodně to neopravňuje k nacenění na úroveň podstatně výkonnějšího dvanáctijádra.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"zkušenost mám s plně aktivním čipletem v 3800X a bylo to peklo - pokud máš rozpálený bod velikosti hlavičky hřebíku tak se teplo špatně odvádí, to je prostá fyzika"
..ja mam 3800XT, coz je jeste vice 'rozpaleny' chip, jedu na nem Xhodinove konverze, ktere plne vytezuji CPU, mam defaultne povolene PBO (byt bez nejakych konkretni nastaveni), pouzivam 12'' Noctua chladic a nic z toho co tady placas neni pravda.
Naprosto v pohode uchladitelne. Klidne ti tady muzu (az prijdu domu z prace) napsat teploty, jake ten chip ma v plne zatezi, atd.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

předpokládám že na default napětí bez ruční regulace ventilátoru...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano vsechno je na defaultech, tak jak to ma bios of MSI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé, já to měl na Asus X470-Prime a chladič Arctic Freezer 33 a ty skoky byly i o 20 stupňů a podle toho kolísaly velice rušivě otáčky chladiče dokud jsem nedal vyšší toleranci.
Nynější 3900X zvládá pohodlně ARCTIC Freezer A35 A-RGB. Stejnak nebyly problémy s výše zmíněným chladičem Freezer 33 u Ryzen 3600X na stejné desce. Proto už bych procesor s plně aktivním čipletem nechtěl. Nejlepší to u té 3800X bylo když jsem o něco snížil napětí, tedy si s tím trochu pohrál. Proto něříkám že se to nedá, ale chce to docela laborování vychytat napětí vs frekvence/stabilita. A to už rozhodně není pro n00b. Možná jsem trochu perfekcionista a hluk i vyšší teploty pokud se nesnižují takty jdou mimo valnou část uživatelů která je napůl hluchá či nosí sluchátka...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam 'letni' 2020 bios pro MSI B450 Mortar. Po 10 minutach 4k konverze v H265 10b a CPU Package power 116W, je teplota CPU 74,8C, otacky ventilatoru 1408. Vsechno priumerne hodnoty vycetene z HWInfo. V biosu navoleny nejaky otackovy profil pro CPU Fan, ale nevim uz jaky. Nabeh ventilatoru je pozvolny podle dlohodobejsi zateze, takze nejake nahoru dolu vubec nehrozi.
Takze pohoda jahoda.
ps: sice tech 1400 otacek s Noctua vetrakem samozrjeme jde z toho case uz slyset a prehluci ostatni ventilatory, ale je to porad na pohodu i presto, ze je mam 60 cm od hlavy. Sluchatka opravdu nejsou potreba.
Asi jsi mel smulu na desku/bios, inak si to neumim vysvetlit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je to možné, AMD upravuje biosy opravdu dlouze a je to běh na dlouhou trať. Pochopitelně nehodlám čekat další dvě generace než to upraví tak jak to má být. Dnes mě už 3800X nezajímá, 3900X mám jako druhý stroj s 3733Mhz RAM a tam si nemohu stěžovat. Takže mě napadá jedno "sw AMD zraje jak víno" jenže ostatní co je v pořádku je už dávno vypité a málokoho už dnes to že 3800X dali do plného provozu jak to bylo zamýšleno zajímá...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fajn že umíš psát i rozumně.
"Bod velikosti hlavičky hřebíku"
Naprosto stejně to má intel.
Jen intel reportuje průměrnou teplotu z více čidel. AMD reportuje vždy největší teplotu.
Výrobci desek nastavili otáčky pro AMD podle intelu. Proto ty skoky v rychlosti otáček.
Dáváš za vinu AMD že výrobci desek mají bug v BIOSu. Navíc dávno opravený.

Jo s frekvencemi jsem taky chvíli laboroval.
A vyladit jsem to. Jen se to moc nevyplatilo.
Ztratil jsem hodiny času s laděním a získal jsem 1% výkonu. V plné zátěži mám 4000MHz.
Před tím to jelo na 3950MHz což byl psychický problém protože jak to padlo pod 4GHz tak se mi to nelíbilo.
Ale s tou reklamací to přeháníš. Specifikace říkají 3,6GHz ale i s hliníkovým Wraith Stealth a pastou šedivkou dával 3,9GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

J, OC + binning nech na testu v Ryzen Master, za půl hodiny koukání na YT v mobilu hotovo ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejná MB, 5700X PBO + OC (100Mhz), Ferra single fan a to co píšeš je se absolutně neděje. Nekonzistentní zátěž (čistě herní rig).
Opravdu, nešiř bludy. Prostě neumíš nanést teplovodivou pastu, to je celé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"AMD má menší podíl na trhu"
Další kravina. V Retailu má až 80%. Hlavně v mainstreamu a high-endu.
Kdo bude taktovat? Úředníci v kanceláři co mají OEM intela nebo nadšenci co si skládají PC sami? Nejprodávanější inteli (v ČR) jsou ty bez K. Tedy se taktovat nedají. Ano to jsou nezničitelný CPU. Protože intel dělá segmentaci trhu a běží o 20% pomaleji než by mohli.
První Ryzeny tu jsou už 6 let a stále fungují. Nebo tedy byli nahrazeny novým.
AMD Ryzen 5 3600 stojí 2159Kč, má 3 roky záruku a pasuje do všech MB AM4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to se nebavíme o server trhu, kde podíl AMD na trhu strmě stoupá, Intel se dost možná vůbec ani neprodává nebo jen minimálně.

Jediný trh, kde Intel dominuje je OEM, a víme, za co Intel (+nVidie) dostávají pokuty, žaloby apod. že...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"plně aktivní čiplet se umí rozpálit"
A tohle je kravina, která umí rozpálit mě.
Si pust CB23 a porovnej teploty jader a cache.
Já tam mám 20°C rozdíl.
Křemík vede teplo podobně jako železo.
Že tam místo jedné tlusté vrstvi jsou dvě poloviční je jedno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

len spresnenie:
Logika je na stenšenom kremíku = hrúbka 5% normálneho
a cache je na normálnom kremíku
https://www.youtube.com/watch?v=Uh3WobaaP70&t=240s

Takže hrúbka s 3D V-cache je 105% hrúbky bez- keďže CPU bez V-cache má normálnu hrúbku.

Takže ide o jednu 100% a druhú 5% vrstvu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A spotreba je aku si ju nastaviš.
170W
120W chyba merania
105W chyba merania
95W chyba merania
65W o 9% menej ako 170W

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Chvíli jsem o 5800X3D uvažoval do druhého PC, ale jednak cena kdy ta 4 jádra budou do budoucna větší výhoda a pak taky nutnost koupě nového chladiče či rovnou vodníka. "
.. ano vodnik na 5800X :))
Kdyz ctu po ranu tvuj komentar, aspon se pobavim.

https://www.computerbase.de/2022-04/amd-ryzen-7-5800x3d-test/3/#abschnit...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tu výhodnost CPU s 3D Cache vztahujete pouze k Windows... Pamatuji na tehdejší testy pod Linuxem. Mám silný dojem, že Windows zamrzly určitým způsobem v čase a jen pomalu umožňují procesorům ukázat skutečný potenciál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm...

As of 2022, the highest transistor count in flash memory was Micron's 2 terabyte (3D-stacked) 16-die, 232-layer V-NAND flash memory chip, with 5.3 trillion floating-gate MOSFETs (3 bits per transistor).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jeden 232 vrstevný čip má 70mm2.
Na ty 2TB je jich použito 16.

Podtrženo, sečteno ... 20.4 MT/mm2

Ono Adam trochu přehlídnul pár maličkostí ... ".. Micron can now also produce 2TB chip packages by stacking 16 of their 232L dies .."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jakože hustotu tranzistorů na plochu čipu spočítáme tak, že vezmeme jen jednu vrstvu a podělíme to plochou? Hm.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a) Chceš sna počítat plošnou hustotu z objemu?
b) Jako by nemohli navrstvit i tu V-cahce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a není třeba při takové hustotě navrstvená?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakože Nvidia dokáže s podobnou hustotou vyrobit celé GPU, ale AMD to musí vrstvit, aby toho dosáhla? AMD toho dosáhla prostě vylepšením předchozí generace, což je běžný postup.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím ne.
Ale připraveno na stohování to je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do budoucna ano, i když spíš jen u serverů. Toto dlouho bude hodně drahé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by hezké, kdyby 3D V-cache nebyla 2D. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak jste přišel na to že není 3D. Ona není navrstvena na CPU chipletu pomocí vertikálních spojů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi tam nesedí jednotky....mld/mm2 - nemá to být mil/mm2
Jinak by ta cache byla hodně malá co se rozměrů týče..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trh s low-end GPU je tak mizerný že tu integrovanou GPU měli zvětšit na 4xCU.
Křemíku by to moc nestálo a výkon by byl 2× větší.
Kdyby AMD měla v nabídce GPU v ceně pod 2500Kč tak OK. Ale zbytečně nechali prostor pro 1030.
Proto statistiky prodeje dopadli tragicky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, kolik místa tam zabírají ty "piksle šejdrem", tak by nevadilo ani 8 CU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 CU zaberaju 4.32 mm2. 8 CU by zobralo 17.28 mm2. Vykon by nestupol 4-nasobne, to by si musel pridat tranzistory i pre shader procesor, cache, atd. Takze to zaokruhlime na 20 mm2, co je 16.4% plochy IOD, ktore stoji 20$. Zvysilo by to naklady na vyrobu u TSMC o 3.3$. Pri predaji 100mil CPU by vznikla strata $330mil + by to kanibalizovalo predaje vacsich a drahsich APU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Kdo chce velký výkon integrované grafiky, koupí APU. Tahle hračka je deklarovaná jako kancelářské zobrazovadlo, případně nouzovka, když není nebo nefunguje grafická karta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně takto je definovaná 1030 a je výkonější.
8CU už by bylo moc.
4 považuji za optimum.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kanibalizace asi těžko, když nejlevnější grafika od AMD je Radeon RX 6400 za 3700Kč.
Dá se sehnat RX550 za 3000Kč ale minulou generaci kanibalizuje už ta nová.

Bottleneck jsou právě dvě CU. Předpoklad o dvojnásobné rychlosti je oprávněný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim grafiky, ale ze by to kanibalizovalo predaje Ryzen 7040H APU ktore zacinaju od 8 CU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak produkt určený pro desktop retail může kanibalizovat notebook OEM?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Notebookovy Ryzen 7045HX je preznaceny desktopovy Ryzen 7000 s 2 CU. Ak by mal 8 CU, tak by bol konkurenciou pre Ryzen 7040H ktory ma 8-12 CU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výrobce ví nejlépe, co zákazník potřebuje .. aneb .. Zatracená segmentace.

2 CU - Ryzen 7000
8 CU - APU
12CU - Radeon 6400
16CU - Radeon 6500
28CU - Radeon 6600

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za tu istu cenu mozes mat 20MB L3 cache navyse, alebo 2 a pol jadra navyse (bez L3).
Pre tych 10% zakaznikov, ktori preferuju 8 CU je tu Ryzen 7040 APU, ktory casom pride i do desktopu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To pro změnu nemůže mít
- 12/16 jader
- V-cache (alespoň zatím o tom není info)

BTW .. 2.5 jádra nebo 20MB cache .. na IOD?
Jádra na IOD jsou off-limit.
A více SLC by se tam vešlo, kdy tam nebyly ty ostatní obvody zpracování obrazu.
Pokud vemu 2CU~20MB .. tak odhadem 80~96 MB.

PS: S 8 CU v APU trochu zaniká smysl věcí jako Radeon 6400/6500 (12/16 CU).

PPS: Až budouo IOD vyrábět ještě menším procesem, tak se možná najde místo pro další CU. Protože PHY rozhraní moc zmenšovat nejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cache i jadra som prepocital na procesorovy ciplet. Vsetko vam treba vysvetlovat ako malym detom. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako uznávám že ta grafika by mohla existovat, ale holt mají jinou firemní politiku. Za 2500kč si pořídíš 4600G která ti odvede stejný kus práce, a na rovinu radši tohle než nějakého atoma či dvoujadernou i3 a 1030 :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OK. AMD Ryzen 5 4600G je dobrý CPU/APU za super cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je hustý :D.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by zaviest pojem "viskozita kremika" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý vtip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.