Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak to bude s licencemi na Windows 8?

Licence Windows 8 Pro Retail (ukázka)
Microsoft přichystal pár zajímavých změn v licencích, které se budou týkat již hotového a na trh 26. října dorazivšího systému Windows 8. Až do února 2013 bude možné Windows 8 pořídit levněji…

Informaci přinesl na ZDNetu veterán mezi novináři Ed Bott a my jsme si k tomu vyžádali nějaké informace přímo od Microsoftu a obdrželi jsme jich dokonce víc, než jsme potřebovali. Základem je, že stávající tři základní licence se změní takto:

OEM - žádná změna. Stejně jako dnes, i v případě Windows 8 bude systém předinstalován na hotovém značkovém počítači a licence se bude vázat na tento konkrétní počítač, tzn. je nepřenosná.

Retail - opět beze změny. Jde o tzv. „krabicovou verzi“, kterou si koupíte zcela samostatně za plnou cenu a kterou si nainstalujete na svůj počítač. Licence je přenosná, to znamená, že z jednoho počítače můžete systém odinstalovat a nainstalovat jej na jiný. To v případě OEM nejde: pokud se počítač rozbije a nejde opravit, nárok na licenci zaniká.

System Builder ⇒ Personal Use License. Jde o lehce pozměněný typ licence, který tak trochu zjednodušuje situaci. Stávající System Builder licence je použitelná i koncovým uživatelem. Ten si ji může pořídit za předpokladu, že si spolu s ní koupí počítač, nebo pět základních komponent počítače (základní deska, procesor, paměť, pevný disk, skříň). Takový uživatel se pak stal zároveň systém builderem a souhlasil se smlouvou, která je na OEM balení pro Systém buildery.

Personal Use License tento model lehce mění a značně zjednodušuje. Už není nutné kupovat operační systém spolu s počítačem či pěti základními komponentami. Personal Use License je možné koupit samostatně a nainstalovat si na počítač, který jste si postavili pro své osobní využití, nebo si můžete tento systém nainstalovat jako druhý operační systém na další diskový oddíl, nebo do virtuálního stroje. Stejně jako u OEM jde o licenci nepřenosnou, je tedy svázána s instalací na první hardware a není ji možné po této instalaci přenést jinam, ani když se původní hardware neopravitelně rozbije. Zajímavostí je, že tuto licenci nesmíte použít jako „legalizační balíček“ pro legalizaci nelegální instalace systému. Na to bude mít Microsoft speciální licenci Get-Genuine.

Aktualizováno (2013): Podle tohoto odkazu, kde je Personal Use License k přečtení, jde o licenci přenositelnou. Get-Genuine licence naopak přenositelná nebude (tedy bude, ale jen s tím počítačem, kde ji použijete).

Připomínáme, že již nyní běží zvýhodněná nabídka upgradu z Windows 7 na Windows 8 Pro na webu windowsupgradeoffer.com, na kterou mají nárok ti, kteří si v období od letošního 2. července do 31. ledna 2013 zakoupí počítač s OEM verzí Windows 7. Po registraci je možné získat upgrade na Windows 8 za bez centíku rovných €15.

V době uvedení Windows 8 na trh, tedy od 26. října poběží další zvýhodněná nabídka nazývaná Windows Upgrade Promo. Uživatel bude moci zakoupit přes web www.windows.com upgrade na plnou (retail) verzi Windows 8 Pro za pouhých bez centíku €30 (v přepočtu zhruba 750 Kč). Půjde o tzv. „elektronickou licenci“, která vám přijde mailem, zatímco ISO Windows 8 si stáhnete přímo od Microsoftu. Pokud budete chtít fyzické balení (DVD, krabice), vyjde to dvakrát tak draho. Od února 2013 pak dojde k navýšení ceny, takže se ta elektronická licence svým způsobem docela vyplatí, pokud máte tedy o Windows 8 zájem.

Mimochodem pokud se pokusíte na uniklé verzi Windows 8 zakoupit klíč nyní, chce to po vás bez centíku €60 (plus případně dalších €15 za fyzické instalační médium). Podle obrázku jde právě o onu „Get-Genuine“ licenci, tedy v podstatě „legalizační balíček“.

Windows 8 - Buy a product key online
Windows 8 - Buy a product key online
Tagy: 
Zdroje: 

ZDNet, komunikace s Microsoftem

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak to bude s licencemi na Windows 8?

Pátek, 24 Srpen 2012 - 17:17 | George eLzyx | zapomínáš na WebOS.
Pátek, 24 Srpen 2012 - 16:38 | Filip Marvan | Symbian byl něco jako Linux?
Pátek, 24 Srpen 2012 - 14:28 | gurulix | No vidíte, bylo by to na dlouhou filosofickou...
Pátek, 24 Srpen 2012 - 11:40 | Rudolf Dvořáček | Pokud se podívám na Heureka.cz, tak tam je rozdíl...
Pátek, 24 Srpen 2012 - 11:39 | Damel | Víte s dichotomií dobra a zla (navíc ve spojení s...
Pátek, 24 Srpen 2012 - 11:03 | gurulix | I vy brebto, dokažte jak GNU/Linux nepatří na...
Pátek, 24 Srpen 2012 - 10:56 | gurulix | Jediný trošku Linuxový telefon se dá v současné...
Pátek, 24 Srpen 2012 - 10:56 | George eLzyx | cenový rozdíl mezi Ultimate a Profi je asi 100Kč
Pátek, 24 Srpen 2012 - 10:50 | gurulix | Z pohledu spotřebitele nebude moc velký rozdíl...
Pátek, 24 Srpen 2012 - 10:46 | gurulix | Vím, ale mluvil jsem obecně. Pro ty co ví co...

Zobrazit diskusi