Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nové mobilní AMD procesory a plány do budoucna

Obr: AMD i Intel mají problémy s přechodem na 0.13 mikronů
AMD nyní postupně uvedlo několik nových mobilních AMD procesorů: Athlon 4 1500+, Duron 1,1 GHz a Duron 1,2 GHz. Při té příležitosti byly i poupraveny (rozuměj zlevněny) ostatní mobilní Durony. Všechno to zní moc hezky, ale s novým mobilním Athlonem je něco v nepořádku, přesněji s jeho označením 1500+. Pokud se chcete dozvědět co a také vás zajímá výhled mobilních procesorů od AMD do budoucna, je tento článek právě pro vás.

Nejprve začneme tím jednodušším a jasnějším. AMD představilo dva mobilní Durony: 1,1 GHz a 1,2 GHz. Stejně jako jejich starší bráškové, i tyto jsou postaveny na jádru Morgan a běží na 200 MHz sběrnici a obsahují 64 kB L2 cache. Pro šetření baterií je implementována PowerNow! technologie. Oficiální ceny za tyto dva procesory jsou stanoveny na 160, respektive 130 dolarů.

Společně s uvedením těchto nových mobilních Duronů AMD zlevnilo ostatní procesory z této řady. 1,0 GHz zlevnil ze 160 na 100 dolarů, 950 MHz nyní stojí jen 90 namísto 130 dolarů. Mobilního Durona 900 MHz a 950 MHz už v oficiálním ceníku budete hledat jen marně.

A nyní přichází na řadu ten problémový mobilní Athlon 4 1500+. Jeho problém krásně vypluje napovrch, pokud srovnáte Athlon XP 1500+ s tímto mobilním Athlonem 4 1500+. Oba dva mají jádro Palomino, takže základ pro stejný výkon tu je. Jenže Athlon XP 1500+ běží na 1,33 GHz s 266 MHz sběrnicí, kdežto mobilní Athlon 4 1500+ jen na 1,3 GHz s 200 MHz sběrnicí. Už při uvedení performance ratingu (PR) si spousta lidí myslelo, že je to cesta do pekel, ale to co nyní s tímto přepočtem AMD tvoří už je opravdu moc. Má tu totiž dva procesory, které se výkonově dosti liší a oba dva mají stejný PR. Prostě AMD se rozhodlo si trochu poupravit vzoreček pro výpočet PR tak, aby se mu to více hodilo do krámu. Je to opravdu v pořádku?

A proč něco takového vůbec AMD udělalo? To je přeci velmi jednoduché. Jelikož se mají 4. března světu představit mobilní Intel Pentia 4-M na frekvencích 1,6 GHz a 1,7 GHz, již nyní se AMD připravuje na jejich příchod. Je dosti pravděpodobné, že onoho 4. března se dočkáme i uvedení mobilního Athlonu 4 1600+ a 1700+. Ale je nutné to dělat takto za každou cenu? Já osobně bych řekl, že v současné době se AMD podařilo uhájit performance rating u Athlon XP procesorů jako něco rozumného. Nebude náhodou vedlejším efektem uvedení těchto mobilních procesorů fakt, že lidé zase přestanou věřit PR?

Teď se podíváme trochu do budoucna. Nepůjde o žádné věštění z křišťálové koule, ale jsou to informace pocházející z úst lidí od AMD na Platform Conference v San Jose. V současné době AMD připravuje Ahlon 4 procesor (stále tu mluvím o mobilních procesorech, takže to už ani nebudu zmiňovat) s 0,13 mikronovým Thoroughbred jádrem. Poměrně překvapením je hnedle několik balení těchto procesorů, které se objeví.

Nyní všechny mobilní AMD Athlon 4 procesory používají běžný Socket462, který všichni dobře známe ze stolních počítačů. Jenže tato patice má značný problém: velikost. Jak plochu na tišťáku, tak i výšku, o kterou vystupuje patice se vsunutým procesorem. To působí problémy výrobcům notebooků, protože chtějí-li vměstnat co nejvíce součástek na co nejmenší místo, hodilo by se jim nějaké menší balení. AMD se rozhodlo přijít hnedle s třemi variantami, aby vyhovělo opravdu všem:

  • Nízkoprofilový Socket462 je oproti Socketu462 nižší (4,2 milimetru namísto 5,5 milimetru), jinak zůstává těměř stejný. Ještě bylo nutné obětovat ZIF mechanismus upevňování procesoru, takže pro vyndání procesoru bude nutný šroubovák či speciální kleštičky, jaké si můžete pamatovat z dob 386 a 486 procesorů. Také nebude možné použít standardní chladiče.
  • MicroPGA Socket563 je celkově menší nežli Socket462. Jeho rozměry jsou 33×33 mm (namísto 49"49 mm u Socketu462) a výška i s instalovaným procesorem pouze 4,74 mm (namísto 6,44 mm). Ani u MicroPGA Socketu563 nenajdete ZIF mechanismus, ale podobný, kde se místo páčky používá plochý šroubovák (klikněte si na název, objeví se vám obrázek a snad pochopíte).
  • Pro ty nejmenší notebooky AMD nabídne MicroBGA balení pro Athlony 4.

A nyní něco přímo o procesorech - kdy jaké můžeme čekat:

  • Na konci tohoto čtvrtletí AMD uvede Athlona 4 s 0,13 mikronovým jádrem Thoroughbred. Tyto procesory budou mít 256 kB L2 cache a poběží na 200 i 266 MHz sběrnici. Samozřejmostí je PowerNow! technologie na úsporu baterií. A i u těchto procesorů se připravte na performance rating, namísto oznamování skutečné frekvence.
  • V třetím čtvrtletí i mobilní Durony přejdou na 0,13 mikronů. U nich však půjde o jádro Appaloosa. L2 cache u nich bude jen 64 kB a podporovat budou také jen 200 MHz sběrnici. PowerNow! i performance rating však chybět nebudou.
  • V druhé polovině tohoto roku přejde Athlon 4 na nové jádro Barton, které také bude postaveno na 0,13 mikronové technologii. Velikost L2 cache ani rychlost externí sběrnice se nezmění.
  • A spíše ke konci druhé poloviny roku AMD představí mobilní Hammer procesor. Stane se tak až po uvedení Hammeru v pro pracovní stanice a servery, protože v noteboocích se začne používat až AMD přejde na 0,09 mikronovou výrobu. Vzhledem k potížím s uvedením 0,13 mikronové výroby a výhledu UMC, které očekává 0,10 mikronovou výrobu až v roce 2003 a to je v současné době proti AMD napřed, se mi zdá, že uvedení mobilního Hammeru letos je lehká utopie, ale možná se mýlím.
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nové mobilní AMD procesory a plány do budoucna

Žádné komentáře.