Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nové SSD s řadiči SandForce budou mít o trošku větší kapacitu. Proč?

(tedy kromě věčných rejpalů ;-) ... snad ste nemysleli mna :)

Ale vazne ... ked ma BFU strasny problem u HDD, kde ma vsetko na svedomi jeden jediny faktor (binarne vs. dekadicke prefixy), tak si myslim ze BFU nema absolutne ziadnu sancu ani vediet a ani chapat aku skutocnu kapacitu bude mat jeho SSD (ked si ho raz BFU kupi) a aka cast sa pouziva na wear-leveling, kedze pri SSD su v hre faktory dva: samotny wear-leveling a binarno-dekadicky gulas.

Uz ma ozaj mrle zeru, ked vidim "32 GB" USB kluc, ktory ma kapacitu 31 400 000 000 B. To ze to nie je 32 GiB (34 359 738 368 B) pochopi kazdy kto chape problem pre HDD, ale tu to nie je ani 32 GB !!! Dokonca mam dva darovane "4 GB" USB kluce s kapacitou cca 3 700 000 000 B !!! Co samozrejme nie je 4 GiB (4 294 967 296 B), ale bohuzail ani 4 GB !!! User sa v pridape USB klucov moze OZAJ a PRAVOM zbesnit, nakolko OZAJ nemaju ani len tu kapacitu, ktoru deklaruju na uzivatelske data. Co ma je co potom ze 600 MB z toho 4 "GB" USB kluca je vyuzitych na wear-leevelig, resp. takmer 3 GB v pripade toho "32" GB modelu ... Tu ano ... tu je to na zalobu, nie v pripade HDD !!!!!!!!!!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Tuhle jsem se známým porovnával různé flash paměti (SD, CF, USB Flash disky) a žádný nGB flash cokoli neměl stejnou kapacitu, jako jiný se stejnou nominální kapacitou. Prostě totální bordel, kde se nelze spolehnout na nic. A samozřejmě, taky jsme objevili pár kousků, které měly menší kapacitu i v násobcích 1000, natož v 1024. Ale fakt je, že to není problém poslední doby, první rozdíly jsme našli i u 32MB MMC karet. Stačí se v Linuxu podívat cat /proc/partition a porovnat čísla ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tomhle je sranda, že výrobci HDD udávají kapacitu korektně - v GB a TB. Tedy ×1000. Kdo udává kapacitu třeba flešek blbe je ten, kdo píše 32 GB, zatímco fleška má víc - 32 GiB ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas, pamatove cipy a cele puzdra indikuju binarne kapacity. Ale flesky sledovali binarnu liniu pred 10 a viac rokmi ked svetu vladli 32, 64, 128, 256 a mozno 512 M(i)B USB kluce a kapacity mohli byt vtedy skutocne binarne (t.j. velke a v OS sa ozaj ukazovali tak ako by BFU cakal).

Pocnuc kapacitou 1 GB sa "zhybridnilo", kedze takych 1 031 000 000 nie je ani 1 GB (je to o 31 MB viac) a ani jeden 1 GiB (je to o 42 MB menej). S vyrazne vascimi kapacitami sa to ozaj "odbinarnilo" a "zdecimovalo" ked taky 8 GB kluc ma 8 003 000 000 tak kazdemu je jasne, ze vyrobca to myslel dekadicky a nie binarne.

Dnes sme sa posunuli o dalsi krok dalej a "decimacia" sa dotiahla do absurdity ked USB kluce ci vseob. flash pamate nemaju ani len tu kapacitu myslenu dokonca ani len dedadicky, ktoru vyrobca deklaruje ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona ta kapacita flash cipu je zavisla kus od kusu :)

Treba 64Gi bit cip se kterym ted delam ma kapacitu stranky 8640 B (muze se pouzit jako 8192 data + 448 ecc ) a techto stranek je v bloku 256 (tj. pri mazani se maze 2048KiB+112KiB). V cipu je pak bloku 4096, coz dava vyslednou kapacitu 8GiB + 448MiB.

Zatim to +- sedi binarne. Ale.. vyrobce cipu garantuje ze bude opravdu funkcnich jen 3996 bloku ze 4096. Coz znamena ze napr. vyrobce fleshky muze priznat jen tuto mensi kapacitu.. tj. zde 7992 MiB (7.8GiB) = 8380 MB (8.38GB).

Pokud se ale rezervuje jeste dalsi misto pro bad-block management, tak bude kapacita mensi.

Vysledkem je tedy - pokud mate malou flashku, tak se pouzili nekvalitni cipy.. a pokud ji mate velikou - tak to bude jen marketing protoze vase data v bezpeci nebudou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych přímy dotaz na autora:

Když si řadič vyhradí určitou část obsahu SSD pro over-provisioning nedochází v tom případe v téhle konkrétní části k rychlejší degradaci buňek flash-čipu nebo sa ten prostor dokáže inteligentněji vždy přemístit tak aby zabral novou a novou skupinu pamětových buněk něco jako nebo rovná TRIM? Protože co vím právé technologie TRIM by měla zaručovat rovnomerné zapisování dat tým zvýšeni životnosti(výdrže) paměťových buněk teda automaticky TRIM=over-provisioning? Myslím že právě s wear-leveling/en byl problém u první generace SSD disku které technologii TRIM neměly...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TRIM a OVP nemaji toho moc spolecneho.

U SSD jsou dva stavy - misto je pouzivano (problehl tam zapis) a misto je volne (probehl tam trim).

Pokud nebudete trimovat, casem se vam cely disk se oznaci za zaplneny a na wear leveling zbude jen vyrobcem vyhrazeny prostor pro hratky (ktery se nyni zmensuje - viz clanek). A ten se pak opravdu rychle opotrebuje.

Reseni je tedy pouzivat TRIM a tam kde to nejde, vyhradit slusne misto ktere se nikdy nepouzije (uzivatelskym OVP)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem sice expert přes SSD, ale řekl bych, že by byl vyložený nerozum, aby pro over-provisioning bylo někde konstantně vyhrazeno jedno neměnné místo. Pak by totiž bylo zřejmé, že to SSDčko odejde na "zničený over-provisioning" dřív než na přepisy datama. Podle mě se i místo pro OP "stěhuje" podobně jako logické bloky (jakože když zapíšeš data na blok 12345678, pak ho smažeš a zase zapíšeš data na ten samý blok, tak ta data podruhé nebudou fyzicky umístěna na tomtéž místě).

TRIM není ani tak "technologie" jako "příkaz". Jak zmínil danieel, systém tímto příkazem říká SSDčku, které bloky má považovat za volné. XPčka TRIM neznají, takže SSDčko umí "jen zaplňovat". Když XPčka nějaký soubor smažou, neřeknou SSDčku přes TRIM, které bloky se uvolnily. SSD je stále považuje za obsazené. Windows 7 přes TRIM SSDčku řekne, jaké bloky může považovat za volné, takže SSDčko je skutečně uvolní (i pro své vlastní potřeby).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si koupil Kingston HyperX... rádoby třetí generaci. Ale beztak jsem se nechal napálit :-D
- Firmware očekávám, že vydají. 16GB navíc je na SSD celkem příjemných :-)
- Případně by se mohl objevit nějaký návod na cross-flash.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zároveň by taky mohli přidat fix od Intelu pro opravu BSOD a stability.

Jestli to bude tak, že SandForce bude prodávat řadič... a ostatní si budou ladit firmware, tak to bude pěkně smutné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by. Ten řadič není nic jiného, než rychlý procesor s NAND řadičem, SATA MAC a pár specializovanýmy výpočetními bloky. Firmware je v podstatě to hlavní. Alespoň bude větší konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SandForce (nyni koupen firmou LSI) nedodava jen radic jako cip, ale dodava i uzavreny firmware. Vyrobci SSD nemaji moznost tento firmware upravovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.