Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Novinky u ASMedia: USB 3.0 a 6Gbit/s SATA

ASMedia Redriver aneb „Zesilovač USB 3.0“
Redakce VR-Zone měla tu čest popovídat si na Computexu s lidmi od ASMedia, společnosti známé především USB 3.0 řadičem a také PCI Express ⇒ PCI převodním můstkem. ASMedia dělá hodně USB 3.0, NAND flash řadičů a dalších drobností, právě z těchto oblastí jsou představené novinky. Kromě toho byla prezentována přenosová rychlost přes USB 3.0 pomocí protokolu UAS, velmi zajímavý je pak obrázek zapojení UAS ve správci zařízení, který koresponduje s naším nedávným zjištěním o tom, že UASP na trhu momentálně neexistuje…

Jistě víte, že ASMedia má momentálně na trhu USB 3.0 řadič ASM1042 (dvouportový), vedle něj má také levnější jednoportový ASM1041. Chtěli udělat i čtyřportový, ale nakonec to vzdali, protože by příliš dlouho trvalo, než by na něj dostali od USB-IF certifikaci, přičemž by se mezitím objevily již čipsety od AMD, které by už v sobě čtyři USB 3.0 porty měly, takže by se tomu těžko konkurovalo. A pak je tu prý problém s propustností, protože PCI Express ×1 je na čtyři porty málo a PCI Express ×4 je při počtu PCI Express linek, které může čipset nabídnout, zbytečný luxus. Zajímavé je, že je nenapadlo zkusit to přes PCI Express ×2, což sice není až tak docela schválený standard, ale Marvellu to s 6Gbit/s SATA řadičem 88SE9182 nijak nevadilo ;-).

Externí USB 3.0 box ASM1051, konektory USB3: ASM1051 - PCB USB3: ASM1051 - čip ASMedia ASM1051
Přečtěte si také
USB3, 6Gbit/s SATA: ASUS U3S6: NEC D720200F1, PLX PEX8613, Marvell 88SE9123 Test USB 3.0 řadiče NEC a 6Gbit SATA řadiče Marvell

A tak se v ASMedia vydali druhým směrem a chystají čtyřportový USB 3.0 hub ASM1074. Ten zatím odmítli ukázat (přesněji nechat vyfotit, protože je spíše ve stádiu prototypu a plošný spoj je velikosti zhruba µATX desky.

Co je o něco zajímavější, je chystaný produkt ASM1465, což má být jakýsi „zesilovač USB 3.0“ umožňující připojení delších kabelů. USB 3.0 sice nemá stanovenou maximální délku kabelu, ale obecně se hovoří o tom, že by neměly být delší než 3 metry. ASM1465 může být jednak součástí samotného prodlužovacího kabelu (delšího než právě ty tři metry), ASMedia však spíše zkouší přesvědčit výrobce základních desek, aby tento čip rovnou integrovali hned vedle řadiče a nabídli tak uživateli rovnou možnost použití delších kabelů a spolehlivějšího přenosu dat.

Pokud jde o SATA, pak jistě víte, že ASMedia má ve své nabídce čip ASM1051, který byl součástí námi na konci roku 2009 testovaného externího pouzdra na 3,5” disky (tenkrát jsme se vlastně s ASMedia potkali poprvé). Tento čip už má svého nástupce, ASM1051E, jehož hlavní devizou je podpora rychlost 6 Gbit/s na straně SATA, zbytek zůstal stejný, tedy co se týče specifikace. Čip má tak podstatně větší propustnost a stejně jako jeho předchůdce podporuje i UASP. Problém je, že pro podporu UASP se také musí rozhodnout výrobce koncového řešení, což zatím z komerčně prodávaných produktů není k nalezení nikde.

Firma na Computexu předvedla úctyhodné rychlosti přenosu dat přesahujících 300 MB/s, totéž úložiště za použití BOT (Bulk Only Transfer) protokolu udělalo v porovnání s UAS zhruba o 100 MB/s nižší propustnost, což už je rozhodně znát. Na obrázku si také všimněte správce zařízení v pravém horním rohu. Na čipu Renesas je „zavěšeno“ UAS Mass Storage zařízení přímo, zatímco ovladač od ASMedia na jejich vlastním USB 3.0 řadiči nejprve skrze MCCI USB UAS Storage Driver vytváří virtuální SCSI řadič a na něj je pak pověšeno koncové úložiště tvářící se už tradičně jako čistokrevný SCSI disk (toto softwarové řešení pochází od firmy MCCI a jde o ExpressDisk Host Driver, náhradu tradičního přístupu k USB Mass Storage, dokáže dokonce významně urychlit i přenos přes BOT protokol).

ASMedia USB 3.0 UASP a 6Gbit/s SATA - přenosové rychlosti

Na stejném obrázku je také ve „třetím sloupci aplikací CrystalDiskMark“ ukázka přenosové rychlosti nového 6Gbit/s SATA řadiče ASM1061. Ten komunikuje na jedné straně s PCI Express (umí i druhou generaci, tedy 5 GT/s), na straně druhé jsou pak dva 6Gbit/s SATA porty, samozřejmě nechybí podpora RAID 0 a 1. Zde však nejsou dosahované přenosové rychlosti tak vysoké, protože k řadiči byly připojeny klasické pevné disky. S SSD už pak rychlost vyskočila nad 300 MB/s.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Novinky u ASMedia: USB 3.0 a 6Gbit/s SATA

Středa, 8 Červen 2011 - 13:45 | Hkr ptr | Levém horním x pravém horním rohu. Šotek dneska...

Zobrazit diskusi