Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový 4MLinux 21.0 pro vaše mechem obrostlé PC

"Nová verze lehoučké distribuce 4MLinux pro staré počítače"

Mozna by nebylo od veci nekdy do blogisku napsat jak stary "sockoidni" PC realne pouzivas, ostatni mohou do diskuze prispet co pouzivaji oni.

Ten muj namet ma realny kontext v tom, ze jsem se na notasu s Celeronem II 400MHz 128MB RAM Ubuntu 10.04 fluxbox snazil rozjet webovy prohlizec (libovolny) a nechat zobrazit vyhledavac od Googlu a nepodarilo se mi to, vzdycky vyprsel timeout driv nez se stranka cela nacetla. Tim chci rict, jaky tohle ma smysl? Vzdyt ty stare pocitace stejne k nicemu nejsou.

Ano, mam doma Pentium 233 MMX podtaktovane na 200MHz, protoze deska vic neumi, ma to 96MB RAM s Windows Millenium a mam tam nejake hoodne stare hry a jednou za rok to spustim a zkusim, jestli to porad zije a neumrelo to. Stale je to zive, ale realne vyuziti uz to nema, je to jen sberatelska trofej a muj prvni vlastni puvodne z Pentium 133 upgradovany pocitac.

Pak tam mam hned vedle odlozene Windows XP na Pentiu 4 3,2GHz Prescott 1GB RAM a ani tenhle PC uz nema zadne realne vyuziti, web se na tom nacita nechutne dlouho.

Jenze je to jeste horsi i notas s Core2Duo T7250 ma problem netrhane prehrat 1080p video, takze ho musim konvertovat na nizsi rozliseni kdyz jedu na chalupu, kde nic jineho nemam k dispozici.

K cemu se teda da realne pouzivat takovy mini-linux pro stare PC, kdyz jeste vetsi problem nez rozchodit system je rozchodit nejakou aplikaci v nem?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten noťas s Core2Duo by som používal ako druhý stroj na chat, hudobný prehrávač, púšťanie filmov/seriálov popri práci/hraní (nenáročný BD rip 1080p by mohol rozbehať, odporúčam niečo založené na mplayery napr. smplayer, podstane menej žerie CPU ako VLC). Ja som jednú dobu používal jeden z prvých netbookov čo som dostal na opravu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To zvládne RaspPI za 25€...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten starý notebook nebude dražší a má i display a klávesnici, kromě toho v tom RaspPi bude taky něco odlechčeného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RaspPI za 25€ je o 25€ dražší než využít starý notebook, který by jinak vyhodil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pi bude mať 1/10 spotrebu a zaberie 1/10 priestor :) Ale veď okej, ja tiež nerád vyhadzujem staré ale funkčné veci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já například našel využití pro starý notebook s Pentiem M a pro netbook s Atomem.

Obojí webovky celkem zvládá, jen je nutné se vrátit ke stylu práce „jako za starých časů“, mít spuštěný jen prohlížeč a maximálně pár otevřených stránek současně.

Ten notebook je pomalu už historický kousek, ale jelikož má Windows XP a 1,5 GB RAM, je paradoxně svižnější, než ten Atom (s 1 GB RAM a Windows 7 Starter).

Samozřejmě to moc není na běžné používání, přesto někdo může takové počítače ještě provozovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad: "je paradoxně svižnější, než ten Atom (s 1 GB RAM a Windows 7 Starter)."

Myslím, že to moc paradoxní není. Původní Atomy jsou příšerné in-order srágory, těžko hledat horší CPU, zatímco Pentium M je "moderní" architektura ze které se vyvinula platforma Core. Stačí mu cca poloviční frekvence na stejný výkon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Atom a 1GB a Windows 7? kdyz misto toho das GNU/Linux klidne plnotucne Xubuntu tak to bude litat ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vlhky sen

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mozna ty o tom snis, ostatni to ale realizujou ;)

mam nekolik stroju s Atomem, v jednom 1GB RAM, v dalsich 2GB a v posledim 4GB RAM, ve vsech system (Xubuntu) zabere 150-250MB RAM, pustim WWW prohlizec v kterem otevru 5 tabu a stale mam (i se systemem) zabrano mene nez 750MB a vse se chova svizne a neswapuje...

mam Xubuntu i na ARM netbooku co ma CPU 1GHz a 512MB RAM, tam je to uz trochu omezujici, ale stale je to sviznejsi nez Windows7 na Atomu s 1GB ;)

no a nezapomenout na Raspberry Pi, uz Pi2 je dost svizne s Xubuntu, Pi3 je pak jeste o dost sviznejsi, oboje ma take jen 1GB RAM...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Pak tam mam hned vedle odlozene Windows XP na Pentiu 4 3,2GHz Prescott 1GB RAM a ani tenhle PC uz nema zadne realne vyuziti, web se na tom nacita nechutne dlouho."

Mám prskota na 3GHz a je to celkem v pohodě. Jen některé hodně přeplácané cool weby drhnou hodně. U XP to brzdí hlavně můj HDD 120GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A do jaké míry je počeštěn?
Chystám se dát mámě do PC SSD a nahradit Mint 13 něčím novějším. Bez češtiny to ale v jejím případě nepůjde (i když používá pouze Firefox a Thunderbird).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Namiesto takmer zbytocneho vycislovania verzii programov, by bolo uzitocnejsie napisat aky balickovaci system distribucia pouziva.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pak by se ozvala jina fnukna s "misto zbytecneho popisu balickovaciho systemu, by bylo uzitecnejsi napsat co je tam za verze ten zakladnich/nejpouzivanejsich programu" ;)

jasne mohlo by byt oboje, ale pak se ozve nekdo treti ze tam neni neco co zas on povazuje za uzitecnejsi ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejjednodušší je nepsat nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš než distribuce Linuxu pro obstarožní počítače by mě zajímala taková distribuce, která by byla aktuální a měla pěkné UI (třeba i KDE 5), ale zároveň by byla minimalistická ve smyslu, že by měla všechny další aplikace jen volitelně instalovatelné. To by se hodilo třeba na "sandbox" prostředí pro bezpečné použití elektronického bankovnictví ve virtuálním stroji, kdy mě zajímá pouze moderní prohlížeč s podporou prohlížení PDF, kalkulačka, Keepass a případně GnuCash. Zatím i pro tyto účely musím používat přeplácaný a potenciálně nebezpečný (flash, atd.) Zorin, protože na rozdíl od Mintu nepadá a má pohodlné UI. Ty minimalistické distribuce typu 4M linux nebo Puppy Linux byly velmi nepohodlné a nevzhledné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U virtuálu na elektronické bankovnictví je předpokládám z GUI vidět leda tak lišta prohlížeče. To je tak podstatné jak přesně vypadá?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky by mě zajímala taková distribuce, ideálně postavená na Debianu, se základními nástroji pro chod systému a jeho normální používání a bez aplikací na přehrávání (videa, hudby), prohlížení (webu, obrázků,...), editaci (čehokoliv) ... Takové věci si nainstaluju sám a nepotřebují aby tam po instalaci byly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jiste, Debian netinstall ;) https://www.debian.org/CD/netinst/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo o tom vím, celkem dobrá věc, ale nejsem zas tak hardcore a trochu toho komfortu si rád dopřeju. Takže se zeptám ještě doplňující otázkou. Nějaké rozumně vypadající desktopové prostředí - rozumněj např Gnome / xfce / mate osekané o různé aplikace (viz výše), ale se zachovanou základní funkcionalitou (network manager, login manager. ...) - prostě aby se s tím dalo pracovat a nebylo tam toho spousta navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, napada me leda LMDE2 / Mate.
Dost dlouho jem pouzival na 3 strojich LMDE, jinde LM17. Zlenivel jsem ale a narval jsem tam LM18 a pak zpatky LM17.3. Vse s Mate.
LM17.3 mi pripada jako temer idealni OS. LM18 ma systemd a to mi proste nesedi, nemam chut a cas se ve vecech co mam najete jednoduse babrat sloziteji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ač to není řešení pro zcela úplné začátečnky, tak přesně tohle lze dosílit s Archlinuxem, nainstalujete základ (pouze textová konzole s nutným minimem pro spuštění systému) a pak balíčky plasma-desktop a nějaký display manager (pro KDE asi nejspíš SDDM). Dostanete čistý systém s KDE, bez jediné aplikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pokud je pro nej Debian netinstall (ktery by mu poskytnul znamej spravce balicku a ekosystem) hardcore, tak komplikovanejsi instalace neznameho Archu bude povazovat za totalbrutalcore ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ArchLinux?

Ale přiznávám se, že pro instalaci používám Arch-Anywhere, jinak bych tím strávil mládí :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem z toho Ježek, neměla by být u onanie na lehoučkou distribucí napsána minimální konfigurace?
Chci tak moc?
Já mám schovanou sestavu 486SX25, 4 MB RAM, cirkus logik 1MB, 210 MB HDD.
Poběží to na tom? Protože tohle je podle mě mechem obrostlé PC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to neni obrostle mechem, ale chorosema, to uz se nepocita ;)

jnak pro neschopne co nedokazou tuknout na homepage a download to zkopiruju:
The minimum requirements are:
- 1024 MB of RAM (when 4MLinux is run as a live CD/USB),
- 128 MB of RAM and 1 GB of free disk space (when 4MLinux is installed to a HDD).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.