Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový BIOS pro Ryzeny 3000 může zvýšit boost o 25-50 MHz

Asus B450 F Gaming STRIX + RyZen 3700X maximalne 4180MHz, takze v nejlepsim pripade 4230MHz, to je stale pod hranici, co by melo byt. Pritom teploty v zatezi 80 stupnu rozhodne nejsou u topivych RyZenu moc velke.

Jinak stale plati, ze RyZen + X570 je drazsi nez Intel + levna deska. V opacnem pripade se RyZen na singlcore frekvenci Intelu absolutne necape.

A opet prosim, chapu, ze znacna cast uzivatelu dava prednost poctu vlaken pred frekvenci singlcore, jen pisu, ze pokud pouziva clovek odlisnym zpusobem, nemusi byt AMD vubec vyhodna koupe.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

blbost.. dve generace starej lacinej asrock nema problem.. ((.
https://diit.cz/clanek/nektere-desky-pro-ryzen-3000-nedosahuji-plneho-bo...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Topivé Ryzeny?
https://diit.cz/clanek/test-amd-fx-8350-45ghz-vs-amd-ryzen-7-3700x/provo...
A vaše preferované Intely nazýváte jak? Kávovary? :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

AMD CPU hoří a zapaluje domy... Tyhle prasárny Inteláků už tady byly a zkouší to zase hovada!
Za to P4 nebo dnesni nektery verze jezerních pokusu o refresh (opravy chyb v designu) ty vyslovene chladily :-DD

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tak Intel nehori… samozrejme když to je Intel; arogantni blbecci jenom lepi prusery, NetCAT je aktualni "vtipek":
https://www.root.cz/clanky/chyba-netcat-v-cpu-intel-umoznuje-na-dalku-ci...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji si školeníčko od Intelu, kdy se objevil první Ryzen, když už argumenty dochazeli řekl školitel.... AMD TOPÍ!(jsem slyšel) ... Výborně, opět vytažený 15 let starý hlen... A Core 2 Quad vůbec netopil, ten vyloženě vytopil :D (extreme, ten byl) a Pentium Prescott, tý vole, tam u toho dozrávalo Kiwi a Mango . Problém byl kdysi jinde a to byla ochrana proti odpalu. Intel ji měl a AMD bohužel ne, už si bohužel nepamatuji jestli ta ochrana byla na deskách nebo na prociku :/. Každopádně to neberu jako normální odpověď zástupce prestižní firmy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Právě dříve byla ochrana na deskách, která byla pomalá a nespolehlivá. Tak ji Intel zabudoval jako první do CPU, což bylo fajn. No AMD s tím přišlo o generaci později. Ale i tak to byla technologie, která reálně neměla žádný valný význam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

teplota 2600X atakující hodnotu 93°C mě nepříjde oproti mé teplotě 44°C jako adekvátní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus trochu premyslet. To co popisujes neni obecna vlastnost, takze tezko muzes svadet na Ryzen.

Druha vec, levna deska Intelu nemuze konkurovat deskam s X570. Je to jako by jsi tu levnou Intel desku porovnaval s deskou s Intel X299, ty taky nejsou levne, ale jejich vybava a zpracovani je s X570 porovnatelne.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jenze na desce od Intelu i za 3.000 toho boostu na jednom jadre dosahnu, na B450 u AMD ne, na to potrebuju X570 a ty stoji 6.000, teda dvojnasobek.

Ono svadet na RyZen ..., to nechci, spis obvinovat AMD, ze nedokazalo v rozumnem case po vydani procesoru prijit i s mainstreamovymi deskami, ktere by dokazaly vic nez B450 puvodne urcene pro Zen+.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Měl ses ozvat na email případně na TS... Stavěl jsem 3 sestavy a všechny jedou jak mají a to mám i 3700X jinak existuje super tabulka, ketrá ukazuje jakou desku nejlépe vzít viz https://bit.ly/2GA02uv .
jinak nezaměňuješ SC boost a MC boost?

PS: koukám do té tabulky a vzal si hodně hodně špatnou desku... podívej se sám ta deska je v pohodě jen pro Ryzen 3600...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

super tabulka, thx
vypada to, ze v tom cenovem low-endu kolem 2k je Asrock B450 Pro4 jasna volba...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z recenzí vychází ještě o kousek lépe MSI B450M Mortar, což odpovídá i tabulce. Je dražší jen o pár set, takže se dá mezi ním a Pro4 rozhodovat třeba podle výbavy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bud mas vylozene echtovni smulu a pak bych klidne to CPU+desku sel vratit a nebo je to lidsky faktor. Blbe poskladane, nebo blbe zmerene. Osobne se klanim spis k variante dve.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To neni moje, to je toho kamose a navic on je s tim paradoxne spokojeny. Ja k nemu vzdycky prijdu a rikam, ukaz boost, tak tam hodi benchmark, spusti RyZen Master a ja na to, hm to je dost slaby, zlatej Intel, jeho to nastve, nicmene proste ja nemuzu za to, ze mu procak nedokaze dat to co ma ve specifikaci.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Hele tak to schvalne natoc na mobil, jak to merite a hod to tady. Nech u toho spusteny spravce uloh s aktivni 6tou zalozkou a tridenou podle vytizeni CPU, tak at je videt, co tam zere CPU vykon. V anglickych win10 je to zalozka "Details" a trideno podle sloupecku "CPU".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že Redmarxův kamarád s Ryzenem nejspíše neexistuje :)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

A jaky benchmark ze tam hodi? Mam ted fakt dojem ze si pletes pojmy s dojmy. Pripadne at se ozve primo ten kamarad at vime ze to co pises je realita a taky at vime co vlastne testuje. Takhle je to jedna pani povidala...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hmm mozna kdyby Vam dal pres drzku, pomohlo by mu to uvolnit nahromadenou frustraci :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

přijde mi, že testujete MT a ne ST. Max Boost u Ryzenu je jen tak pro 1-2 vlákna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem to zrovna četl na stránkách AMD. Je to jedno-vlákno stejně jako to má Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna ho stve, ze ma za kamarada takove hovado.

"Ukaz boost" :D

To ze se treba drzi 25Mhz pod maximem napsanym AMD je asi uplne totalne zasadni parametr, ktery by nekomu mohl diktovat kvalitu zivota...

Nehlede na to, ze AMD nikde nepsala, ze Max Boost je za vsech kombinaci garantovany. Krom teplot do toho vypoctu leze spousta dalsich kvalitativnich parametru. Ze na levne desce nebude mit vse na stropu, nebo presahujicim speficikace je prece naprosto jasny. Kdyby si chtel honit e-pindika jako ty, tak by vyplazl vice penez za tech par Mhz co mu chybeji do maxima.

Mimochodem, nevidel jsem te tu nijak radit o tom, jak Intel definuje TDP. Coz je o to vetsi pruvar, protoze podle jeho smernic by se tak melo dimenzovat chlazeni. A pritom je to prumerna (ne max) teplota pri temer nulove zatezi (max jednojaderny boost) a kdyz se objevi neco narocnejsiho, papka (a tedy i produkuje) Intel mnohem vic.

Zdroj: Anandtech

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si pripomenout, ze to je ten slavny pocitac co skladal redmarx. Ten pocitac na kterem se ukazalo ze tomu vubec nerozumi. Ten pocitac u ktereho si stezoval, ze ma AMD spatne navrzene uchyceni chladice a chladic vyzaduje 2x usb. Ten pocitac, co u nej tyden resil proc nefunguje a marne ho hypnotizoval aby se rozjel. Ten pocitac u ktereho po tydnu zjistil, ze ma na desce bios bez podpory ryzenu 3000...
Takze asi nikoho neprekvapi, kdyby ten pocitac opravdu nefungoval tak jak bylo ocekavano :o)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Úspěch je, že se to rozsvítilo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A neudelalo blackout v 1/2 CR :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, když vezmeš takovou GIGABYTE X570 AORUS XTREME za 20 634Kč a proti ní postavíš třeba GIGABYTE H110-D3A mining pro Intel za 616Kč, tak kde je pak výhodnost platformy AMD, ha?

(To je fakt argument jak noha.) :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

1. Už jsem se v jedné diskuzi ptal: Jaké frekvence mají ostatní jádra ve chvíli, kdo "to jedno" jede na 4180MHz?
2. Nejdřív počkejte na ten nový bios a teprve pak říkejte, jak se to změnilo. Odhadovat budoucnost je dosti problematická záležitost a to třeba i u počasí, a v tom ma lidstvo už sakra nějaké zkušenosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaké divné, co jsem zatím desky testoval, tak nejnižší boost jsem zatím viděl asi 4316, na některých deskách je to spíš 4366, ale většinou to víceméně těch 4,4GHz dá. Zajímavější je spíš chování boostu více jader, u některých desek se to mění v rozpětí 4,1-4,2GHz, což má pak zajímavý dopad na výkon, byť celkem malý.

Nové Ryzeny lze používat s levnýma deskama naprosto bez problémů, jen to chce vybrat desku co není totální střep a nemá starý BIOS. Případně se hodí mít aktuální drivery chipsetu od AMD a používat ten Ryzen balanced profil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

80 stupnov pre dosiahnutie max jednojadroveho turba vysoka teplota JE. Nema nahodou zapnute PBO alebo privysoke napatie pre CPU? (AUTO je na vela dosiek zbytocne vysoke - casto pomaha zvysit multicore frekvenciu, ale kvoli vyssiemu zahrievaniu naopak znizi dosahovane max frekvencie na jednom jadre). Vysledne znizenie spotreby a teda teploty casto riesi problem s Max Turbom.
Edit: pripadne logovat frekvencie na zaciatku, ked ma CPU po dlhsom idle nizku teplotu. Ale stale plati vyssie uvedene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš má blbě nasazenej chladič. On je Marx celkem odborník. (viz.komentář od PPK)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejmne, vzdycky platilo, ze nejaky CPU je pro nejake ulohy vyhodnejsi nez jiny, a to nejen od ruznych vyrobcu ale i z portfolia jednoho vyrobce.
Je to pravdive tvrzeni, ale nic zvlastniho.

Vyhodne pro uziovatele vsech znacek ale je, ze je konecne konkurence jina, nez cenova, protoze i pri pouziti cistych 1-2 kjadrovych aplikaci uz Intel neodskajuke o tolik, jako drive.

A multithreading je proste budoucnost a vsichni programatori se tam musi vydat, pac stavajici CPU narazeji na fyzikalni zakony a lepsi to uz moc nebude (pokud nekdo neprijde s revolucni technologii).

Paralelizace je proste budoucnost a nutnost - jinak uz vykon moc nestoupne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Pritom teploty v zatezi 80 stupnu rozhodne nejsou u topivych RyZenu moc velke.“

Jsou moc velké. Co jsem četl, Ryzeny od 80°C snižují frekvenci (s některými BIOSy údajně od 75°C).
Takže jestli procesor má 80°C a nedosahuje plný boost, bude nejspíš problém teplota a potažmo chlazení.

Akorát moc nechápu jednak proč vysokou teplotu procesoru řešit nákupem drahé desky (spíš bych zkusil lepší chladič nebo skříň), jednak proč investovat tisíce navíc (ať už v podobě desky nebo procesoru Intel) do řešení něčeho, co se projevuje snížením výkonu o 0,x %.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Máte tam špatný obrázek. K verzi 1.0.0.3ABBA patří tento:

https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/whats-behind-abbas-staying-p...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V klidu ma muj procesor (3700x) ma 4300 a v zatezi 4250. To mam vse aktualni a chlazeni mam Noctua nh-D15.teplota v zatezi tezko rict skace to mezi 65-75 stupni. Pro jistotu jsem zkousel dat znova pastu grizzly a stale to same. Desku mam Gigabyte x570 Ultra

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč má Váš počítač v klidu frekvence kolem 4300MHz? Předehříváte CPU?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To bych taky rad vedel. Bez zateze mam 45-50 stupnu. Mam nastavene otacky od 40 stupnu - diky velikosti chladice jej dost chladi svou velikosti. Pokud si sahnu na tak je temer studeny

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aky pouzivate Power management profil vo Windows? Mate nainstalovany posledny BIOS a posledny AMD chipset driver? Aka verzia WIN?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte nainstalovanou nějakou taktovací utilitu pro mobo od Gigabytu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno aktualni. Win 10 pro a nastavene na max vykon. Taktovaci utility nepouzivam protoze co jsem cetl tak to stejne nic neprinese

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MAX výkon je k ničemu, akorát si tim blokujete ten single-thread boost. Dejte tam Ryzen Balanced. A při čem že Vám to ukazuje maximálně 4250? Při jaké zátěži? Encode videa? Cinebench? Komprimace 7zip? No pak je všechno v pořádku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem se divil, stačí v power profilu ve Windows nastavit minimální stav CPU. Zkusil jsem nulu i 5% a opravdu - padne to níž v případě, kdy je bez zátěže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8-O No shit Sherlock!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pěkné, ale musel jsem to upravit snad ve všech profilech(pro jistotu). Samsung, ryzen balanced a ještě ten Windows. Všude byl minimální stav CPU na 100. Nechápal jsem proč, a hlavně jsem nechápal proč neklesne frekvence, když mám v AISuite nastavené power saving a nic se nezměnilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co rikas nedava moc smysl a vypada na nejakou rozdrbanou instalaci vidli...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung? Ty tam mas nejakou mezivrstvu od Samsungu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung Magician si přidává taky svůj power plan. Tuším je to pro režim "High performance".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LOL, tak se mozna blizime k jadru pudla.

Neprijde ti, ze nastavovat napeti/takt procesoru kvuli SSD je krapet mimo? Takova ulitla utilita nema co delat v systemu. Bloatware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktivní není, updatoval jsem přes to FW u 840evo a 850evo co tam mám.
Nevím proč zrovna LOL, proč to je i u ryzen balanced profilu nastaveno na 100% taky netuším. Ale psal jsem to tu, jelikož má dotyčný evidentně stejný problém, já se třeba divil, proč je TDC(tuším, teda pokud to nebylo EDC) na 99%. Prostě v power profilu to bylo na 100 nastavené u minimálního stavu CPU.
2700x a Crosshair VI Hero.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych dotaz na místní odborníky zda nemáte někdo stále potíže také s WHEA PCI-E a tím pádem nestabilitou celého systému? "Provozuji" Ryzen 3800X na Gigabyte X470 a testováno na dvou grafikách Asus 1070 a Gigabyte 1080Ti a v obou případech výskyty WHEA chyb ve Windows. Vše aktuální drivery, win, reinstalace win, bios, Agesa 1.0.0.3ABB, zdroj 750W Corsair, vyzkoušeno všelijaké nastavení, undervoltage, underclock, ale nic nepomáhá. Našel jsem několik diskusí na toto téma a není to vůbec hezké čtení a trpělivost s čekáním už pomalu dochází. Jakákoli věcná rada vítána…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WHEA hlášky na starších čipsetech jsou standard, ale nikdy jsme nečetl, že by kvůli tomu byl systém nestabilní. Měly by to řešit update BIOSU, i když je divné, že to je ještě v ABB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se zaptat kde ty WHEA čtete? Třeba v HWINFO v senzorech úplně na posledním místě?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, HW info na posledním místě a pro více detailů pravý klik na start => prohlížeč událostí => Protokoly systému Windows => Systém a pak už jen např. WHEA-Logger ID události 17
Došlo k opravené chybě hardwaru.

Součást: PCI Express Endpoint
Zdroj chyby: Advanced Error Reporting (PCI Express)

Primární sběrnice:Zařízení:Funkce: 0x1:0x0:0x0
Sekundární sběrnice:Zařízení:Funkce: 0x0:0x0:0x0
Název primárního zařízení: PCI\VEN_1CC1&DEV_8201&SUBSYS_82011CC1&REV_03
Název sekundárního zařízení:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 3600 + Radeon RX 580 = žiadne WHEA chyby
Nie je to len Nvidia špecialita?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám 3900X + 1070, žiadne WHEA ani raz

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gigabyte X470 Gaming 7

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 3600X(na X370) + Vega64 = taky bez chyb WHEA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

---

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 3800x, x570 doska , Vega 64 žiaden problém, whea, nedaj bože blue screen, pri práci v psd z 1.6G psdčkom to beží ako vietor,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nikde, ale např. zde na Diitu je generovaly všechny desky v recenzích Ryzenů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přišlo mi, že to bylo hlavně v kombinaci s tou RTX 2080 Ti a staršími drivery. Nějak od 1.0.0.3 ABB to prakticky zmizelo, ale semtam se nějaký objevil. Nicméně na stabilitu to nijak vliv nemá, tak jsem to víceméně ignoroval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě tedy doplním, že recenze dalších dvou X570 desek jsou na cestě a s NVIDIA 436.15 ovladači a BIOSy, které mají AGESA 1.0.0.03 a 1.0.0.3 ABB žádné WHEA chyby ani nestabilitu nepozoruji. A ano, bude to opět s Ryzenem 7 3700X, protože R9 3900X je pořád špatně dostupný a ještě mi prostě nedorazil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě tohoto standardu se chci vyvarovat :-) Někteří mají potíže rovnou s BSOD a ti "šťastnější" včetně mě, pády jen aplikací či her např. 3D Mark, PUBG...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BSOD a pády s tímto problémy nesouvisí, zde jsou nějaké hlubší problémy na HW, či SW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gigabyte X470, ale konkrétně jaký typ? Jaký používáte chladič pro 3800X?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GIGABYTE X470 AORUS ULTRA GAMING (rev. 1.0) + RYZEN 3800X + stock chladič Wraith Prism RGB, nevím k čemu to pomůže, ale když se ptáte :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro úplnost dodávám, že Gigabyte včera vydal nový BIOS F42d for X470 AORUS ULTRA GAMING s AGESA 1.0.0.3 ABBA a konečně všechny WHEA chyby jsou minulostí i na X470, že to ale trvalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo no..porodni bolesti nove platformy, potazmo prizpusobeni te stare te nove...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si také něco přihodit do mlýna.
Než začnu byl bych moc rád pokud můžete dát prosím adminům na https://www.cnews.cz/hardware/ dát vědět v nějaké diskuzi že jim nefunguje registrace. Měl jsem kdysi registraci na jméno Rapier na extrahardware.cz ale nepozná to ani mou emailovou adresu a nelze se tam žádným způsobem zaregistrovat ať zkouším různé nicky.

Prosím dejte to na vědomí. Předem moc děkuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi to nejde. Už delší dobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, v jakém browseru (případně platformě, nebo pokud je to s nějakými nestandardními rozšířeními) to nejde?

Já to teď zkoušel ve Firefoxu/W10 a podařilo se mi to. Ten dialog je teda dost hrozně vyřešený.
Dostanete se tam když pod nějakým člákem v diskusi kliknete na "přihlásit se a zanechat komentář", kde vyskočí šedé okno, v kterém se dá kliknout registrovat. Po zadání emailu a jména je ještě třeba vyplnit google captcha, takže počítám, že může nastat problém, pokud je zakázaný javascript nebo tak něco - nemám adblock, tak jsem nevyzkoušel, jestli s ním třeba ta funkce není rozbitá.
Po poražení toho captcha by se pak mělo dát kliknout na tlačítko registrovat (nad nápisem "Heslo vám pošleme na e-mail"). To zaslání na mail mi taky fungovalo, přijde odkaz, na který je třeba kliknout. Akorát třeba u mě v mailu schránka za tu url přidávala zobáček >, kterej se musel ručně umazat :(

Kdyžtak můžete napsat na mail, mám kontakt vždycky pod článkem, ať tu neděláme bordel... (pardon...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji. Napíši Vám email.

Zkoušel jsem to jak z Opery, IE nebo Edge. Výsledek je vždy stejný. A ano, ten dialog je hrozný. Pokaždé mě to napíše (po zadání emailu a nicku + google captcha), že zadané jméno existuje v databázi a to mi přijde hodně divné. Zkoušel jsem různé kombinace na Rapier jako RapierCZ, RapierOV, apod. Je fakt že v Opeře mám zapnuto blokování reklam. Zkusím to.

Omlouvám se za spam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zde mé postřehy a tak trochu návod jak na Ryzeny 3000.

Opravdu by mě zajímalo kde je s tím turbo boostem skutečně zakopaný pes. Jestli to je v sillicon lottery (a já měl jen štěstí) nebo je to tak trochu mezi klávesnicí a židlí. No offence.
To, že AMD našlo v mikrokódu chybu a opraví ji, považuji za vstřícný přístup a známku toho že si zákazníků váží . Abych byl úplně přesný, že si váží si jejich zpětné vazby a reaguje na ní nejen slovně ale něco skutečně dělá pro zlepšení situace.

Nicméně bych rád věděl kolik z těch lidí co přispělo do testu toho der8auer umí rozpoznat položky v BIOSu, nasadit správně chladič CPU, apod., protože v diskuzích (CZ i zahraničních) jde často slyšet názory, že lidé neví, že je automaticky třeba v BIOSu:

Kritické volby:
1. zvolit ručně Extreme Memory Profile (X.M.P.) + fakt, že jsou k dispozici obvykle dva X.M.P. profily (1+2) a je nutné vybrat ten správný tzn. ten rychlejší garantovaný (stačí se podívat na detaily X.M.P. profilu abych rozpoznal ten správný. Pokud to uživatel neudělá, RAM běží na JEDEC standartu na pouhých 2400 Mhz (2x 1200 Mhz) což se podepíše na výkonu celého CPU.

2. Že se nachází pod Extreme Memory Profile (X.M.P.) volbou High Frequency Support (=Infinity Fabric), který má 5 dostupných voleb:
a) Auto = nastaví IF podle nastavení RAM
pozn. funguje správně pouze pokud RAM nejsou přetaktované manuálně, pak je nutné zvolit jednu z voleb níže:
b) Level 1 = IF 1600 Mhz (pro RAM 3200 Mhz)
c) Level 2 = IF 1700 Mhz (pro RAM 3400 Mhz)
d) Level 3 = IF 1800 Mhz (pro RAM 3600 Mhz)
f) custom Level = IF >1800 Mhz (pro RAM rychlejší než >3600 Mhz)

Např.: pokud mám RAM 3000 Mhz a jen jsem vybral manuálně správný X.M.P profil nemusím dělat nic, by default BIOS nastaví IF na 1500 Mhz.
Pokud ale mám tytéž RAMky přetaktované manuálně na 3200 Mhz pro max. výkon je nutné vybrat Level 1 aby IF vždy běžel na frekvenci RAM = 1600 Mhz (2x 1600 Mhz = frekvence RAM 3200 Mhz). Pokud ručně nevyberete Level 1, tak IF poběží na původní nižší hodnotě 1500 Mhz!

Pozn. volba High Frequency Support se objevila až v pozdějším update BIOSu, v manuálu základní desky není vůbec popsána.

Volitelné (doporučené ale na vlastní riziko):
1. zkusit si trochu pohrát s System Memory Multiplier (děličkou RAM) za účelem zkusit přetaktovat RAM a získat tak nějaký výkon navíc.
Já se takto pouhým zvýšením děličky z default 30 na 36 dostal s RAM bez problému na 3600 Mhz.
30 = 3000 Mhz
32 = 3200 Mhz
34 = 3400 Mhz
36 = 3600 Mhz
atd.

Pozn. vždy se dělička RAM zvyšuje v postupných krocích, ideálně se zvýší např. z 30 na 32, ověří se že systém nabootuje a zkusí se nějaké benchmarky, zátěžové testy, memory testy, apod, že to RAM zvládne.
Pokud by systém padal do BSOD nebo nebyl schopen nabootovat do OS, bude pravděpodobně nutné resetovat CMOS na základní desce (tzn. nastaví se default safe values). Je to tedy skoro bez rizika. K poškození HW by nemělo dojít pokud jen zvyšujete děličku a nehrajte si s voltáží RAM!

2. Manuálně zapnou PBO (Precision Boost Overdrive) pod AMD overclocking a tím částečně obejít limity. Pomůže to především v multi-core výkonu.

Všechny tyto kroky jsou důležité pro zajištění max. výkonu nových Ryzen 3000 CPU.
RAM s nižší frekvencí a horším časováním mají vyšší latence, a to se podepisuje na celkových výkonech CPU. Navíc pokud sběrnice Infinity Fabric neběží na stejné frekvenci jako RAM tak se to také podepisuje na výkonech CPU. Proto AMD udává, že ideální je RAM do max. 3733 Mhz kdy Infinity Fabric může stále běžet na stejné frekvenci jako RAM. Nad tuto frekvenci se automaticky aktivuje dělička RAM.

Opakoval jsem testy v Cinebench R20. 4 z 8 cores mého R7 3700X dají opakovaně v testu 4367 Mhz s možných 4400 Mhz. Tak nevím, měl jsem štěstí na kus nebo jsem si jen vhodně pohrál s nastavením BIOSu? Fakticky jsem přetaktoval RAM na vyšší frekvenci, CPU s výjimkou PBO jsem se ani nedotkl.

Podle mého názoru je problém v firmware. Vyzkoušel jsem SMT off + PBO-Auto (default) nebo PBO-Enabled a výsledkem je že 4 cores z 8 boostujou na 4392,2 Mhz. Všiml jsem si že s PBO-Enabled paradoxně klesá single thread výkon ale zase stoupá multi thread výkon.

SMT off + PBO-Auto (default) https://rapier.rajce.idnes.cz/R7_3700X_BIOS_F4/#CinebenchR20SMToffPBOAut...
SMT off + PBO-Enabled https://rapier.rajce.idnes.cz/R7_3700X_BIOS_F4/#CinebenchR20SMToffPBOEna...

Více výsledku z testování zde: https://rapier.rajce.idnes.cz/R7_3700X_vysledky/ a zde https://rapier.rajce.idnes.cz/R7_3700X_BIOS_F4/

Má sestava: Gigabyte X570 Auros Pro, 32GB RAM DDR4 3600 Mhz Dual Channel CL16, AMD Ryzen R7 3700X se stock chladičem, Windows 10 + poslední BIOS a AMD chipset driver.

Toto jsem naměřil v 3D Marku https://www.3dmark.com/3dm/39298478

Tak jsem to přeměřil v Cinebench R15, povypínal jsem vše co se dalo včetně Windows Defender a mám stejné výsledky. U mě ale HW info i CPU-Z detekuje Bus Clock jen na 99,80 Mhz (místo 100,1 Mhz v BIOSu) to vysvětluje proč mám jen 4392,2 Mhz s SMT off a ne 4400Mhz. Multiplier totiž ukazoval v HW info/CPU-Z 44,00 x 100 Mhz Bus speed by dalo rovných 4400 Mhz.
Nevím zdali tohle měří HW info správně nebo ne.

Jen zkouším co lze z toho bezpečně vyždímat. Ve výsledky mezi SMT on (4367 Mhz) a SMT off (4392,2 Mhz) nevidím moc velký rozdíl.
BTW s RAM na 3400 Mhz a CL 16 byly latence okolo 75ns, s RAM na 3600 Mhz a CL16 jsou latence na 70ns.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja som spozoroval, že sa aktivuje delička nad 3800, ja mám 3200 cl14 @ 3800 cl16 a komplet manuálne upravené hodnoty čo B-die zvládne, FCLK 1:1 pohybujem sa okolo 60GB/s, skúšal som 3866 ale doska už to nedá (X470), raz nabehla do win, ale už bolo 2:1 a latencia horšia o 10ns. Skúšal som PBO+auto OC a nedostal sa cez 4500 1C (3900X), mám manuálne pretočené čiplety zvlášť, CCD0 je perfektný dáva 4475, CCD1 už nie taký dobrý, ale stále nadpriemerný 4350 pri 1.375v - 1.412v
https://imgur.com/a/ISWKnoB
https://imgur.com/a/YqhVhl9

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezké výsledky, já jsem taktovat CPU nezkoušel. PBO mám obvykle na Auto (=Disabled) a paměti jsem zatím více nezkoušel taktovat ani ručně přenastavovat (mám jen načtený XMP profil). I když vím, že by to opět snížilo latence. Já dal rekord jen 496 bodů v Cinebench R20 v single core s PBO disabled i enabled pokud byly RAM na 3600 Mhz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tie ramky urobia dosť, 521 pri 4475, koľko by asi dal pri 4600, ale s mojou doskou je to impossible, 1C ma až tak nezaujíma, MC je pre mňa dôležitejší. tRFC urobí s latenciou divy, napred som mal 300 a nakoniec som skončil na 280 (XMP 420), menej ako 280 už nepostne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cus,
mluvil jsem s kamosem a jestli mate nekdo ten 3700X, tak jestli byste zmerili v CPU-Z single core performance, kolik vam to da bodu? Kamosovi to dava 527. Ze by videl podle toho, kolik maji dalsi uzivatele, jestli to ma nejak ladit, kdyz byste meli nejak vic bodu nebo to nechat byt. On totiz do toho jinak hrabat nechce, ze je s tim takhle spokojenej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naměřil jsem před nějakým časem tyto výsledky. https://valid.x86.fr/u4d9bh
EDIT: sorry tohle je můj starý dobrý Intel co má výsledek jako Ryzen 1600 :) Tady je ten nový Ryzen s RAM jen 3400 Mhz CL16 https://valid.x86.fr/7qnmpv

Tvůj kámoš může být úplně v klidu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mu to poslu, takze to vypada ok, navic mas lepsi desku. DIKY.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není zač. Rádo se stalo. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

530 ,je to normální skoré .Ten cpu mu běží dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky diky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel vydá záplatu na chybu. A sníží se výkon.
AMD vydá záplatu na chybu. A zvýší se výkon.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No... ono to ma taky co delat s tim, o cem ta chyba je:

Intel - kriticka dira, ktera zneuziva velice agresivniho navrhu HW. Oprava prakticky neguje prirustky vykonu ziskane temi "inovacemi".

AMD - neexistujici problem, kde si "zpovykani" uzivatele stezuji, ze na komplexnim systemu plnem komponent se specialnimi vlastnostmi mimo kontrolu AMD, dosahuje CPU garantovaneho zakladu, ale do speficikovaneho MAXima mu obcas chybi par MHz, coz se projevi cca 0.5% vykonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ajajaj, toto je nepříjemné, toto je nepříjemné !!! :D

Chyba NetCAT v CPU Intel umožňuje na dálku číst stisky kláves v SSH

https://is.gd/tHbvfJ

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaj!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poslušně hlásím, že s novým BIOS F6a Update AGESA 1.0.0.3 ABBA můj AMD Ryzen 3700X na desce Gigabyte X570 Auros Pro boostuje na 4,4 Ghz. 4 z 8 cores dosahují dle HWinfo64 frekvence 4,392 Mhz. :) Viz. https://rapier.rajce.idnes.cz/R7_3700X_AGESA_1.0.0.3_ABBA/#CinebenchR15A...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

asus tuf x570 plus gaming pred ABBA 4200, teraz 4300, multicore 3900 pred aj po..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.