Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový typ kabelových modemů na obzoru

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Byly dokončeny práce na novém standardu DOCSIS 2.0, který bude znamenat zvětšení datové propustnosti kabelových modemů. Proč to? Co to bude znamenat? A jak si vlastně kabeloví operátoři v Americe vedou?

Standardizační skupina CableLabs dokončila definici kabelových modemů příští generace pod názvem DOCSIS 2.0 (Data over Cable Service Interface Specification). Tato nová verze umožní přenášet data rychlostí 30 Mb/s v obou směrech. Využití této ztrojnásobené datové propustnosti je myšleno hlavně pro videokonference a peer-to-peer aplikace (mocné to zaklínadlo).

Kabeloví operátoři a někteří dodavatelé pracovali na DOCSIS 2.0 už od roku 1998. Zatím se nikdo nevyjádřil, kdy se objeví nová zařízení využívající tohoto standardu, ale začalo se pracovat na testovacích postupech, které by měly zajistit ověření správné funkčnosti zařízení podle tohoto standardu.

Kdy by se takovéto modemy mohly objevit u nás, je asi ve hvězdách. Zvláště pak, kdy by se mohly začít využívat. Momentálně, pokud nejste z Prahy, tak ani nemáte šanci kabelový modem získat, i když bydlíte v některém velkém městě a jste na sídlišti. Dovedu si představit i kuriózní situaci, kdy až se konečně někdo uráčí zavádět Internet pomocí kabelu i mimo Prahu, budou už dostupná zařízení podle nového standardu. Mohly by tedy mimopražské lokality být lépe (a doufejme i spolehlivěji) vybaveny, nežli je na tom nyní současná situace v Praze.

Sice by nebylo možné v brzké době využívat takovýchto rychlostí, ale jednou, v budoucnosti, kdo ví. Snad budu mluvit za všechny, když řeknu: "Je jedno jak to bude, hlavně aby to už bylo!"

A na závěr ještě přidám zajímavou informaci ze zámoří. Kabeloví operátoři v Americe hlásí, že se jim minulý rok snížil počet připojených domácností k Internetu pomocí kabelu (a prý to očekávali). Možná proto se tak snaží dotáhnout tento standard do života, možná doufají, že se jim díky tomu povede přesvědčit mnohem více domácností pro kabel.

Dodatek. Uznávám, že i některá města mimo Prahu mají Internet po kabelu již nyní, ale rozhodně jich není příliš (poměrně dobře je situace zmapovaná v tomto článku).

Diskuse ke článku Nový typ kabelových modemů na obzoru

Žádné komentáře.