Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia 310.14 Beta: linuxový ovladač s podporou OpenGL 4.3

Nvidia linux logo
Kalifornská Nvidia včera vydala beta verzi nového ovladače, který do Linuxu přináší podporu nejnovějšího OpenGL 4.3. Kromě jiného opravuje problémy, které má Adobe Flash Player s akceleračním rozhraním VDPAU…

O obou problémech s Flashem jsme si již povídali podrobněji, nebudeme se k nim tedy vracet, snad jen s konstatováním, že opravy jsou v tomto novém ovladači zahrnuty. V souvislosti s VDPAU je pak opravena chyba, kdy přesouvání okna s takto akcelerovaným videem dělalo výkonnostní problémy s některými kompozitními manažery.

Quadro Keplery a další nová GPU nyní dostávají podporu pro 3D Stereo přes HDMI. Vedle samotné implementace OpenGL 4.3 je zde třeba také experimentální podpora vláknových optimalizací skrze proměnnou __GL_THREADED_OPTIMIZATIONS. Lze také využívat neoficiální podporu GLX protokolu skrze OpenGL rozšíření GL_ARB_pixel_buffer_object. Uživatele Ubuntu jistě potěší, že odezva oken, v nichž běží OpenGL aplikace, je nyní v prostředí Unity podstatně lepší. Také je spravena chybka zabraňující skrytému Unity launcheru v odkrývání.

Pro mnoho notebooků je zde nově podpora nastavení síly podsvícení v RandR, dále vyřešení memory leak kolem GLX při běžící Xineramě a jedna chyba související se změnou velikosti obrazovky pod X.Org serverem verze 1.12 či novějším.

Ovladač 310.14 beta ke stažení:

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia 310.14 Beta: linuxový ovladač s podporou OpenGL 4.3

Úterý, 16 Říjen 2012 - 14:49 | Archvile | Díky za info, večer otestujem akurát tu mám jednu...
Úterý, 16 Říjen 2012 - 13:46 | corwin78 | Tak doufám, že se dostanou brzy do Ubuntu...

Zobrazit diskusi