Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia Drive PX2, superpočítač pro auta s umělou inteligencí

Drive PX 2 je dle slov samotné Nvidie mobilní superpočítač určený mimo jiné pro samořídící automobily. Nás ale jistě bude více zajímat ono 16nm GPU a CPU jádra Nvidia Denver.

Abychom příliš nezabředli do filosofování nad slovíčky, tak si nejprve ujasněme to hlavní. Drive PX2 není nějaký revoluční produkt, který přináší AI do světa automobilů. Je to „jen a pouze“ vysoce výkonný miniaturní počítač, který těží z moderních architektur a moderních výrobních procesů, aby poskytl dostatečný výpočetní výkon pro softwarovou vrstvu, kterou představuje operační systém a aplikace, které v součtu onou AI jsou. Místo Drive PX2 by to celé nakrásně mohlo běžet na pár desítkách 180nm Athlonů „Palomino“, běželo by to jistě také, ale konzumovalo by to řádově více než 250W pidipočítač Nvidia Drive PX2.

Tím v žádném případě nechci snižovat přínos, kterým tento soubor hardwaru je. Nvidia dává již po léta jasně najevo, že automobily jsou její budoucnost a Drive PX2 tak vlastně jen pokračuje v tradici. Jde o relativně malý box kombinující firemní ARM CPU se dvojicí GPU na bázi architektury Pascal. Z hlediska výrobního Nvidia hovoří pouze o 16nm FinFET procesu, což na 100 % znamená TSMC a lze předpokládat, že to platí jak pro CPU, tak GPU. Grafické moduly jsou typu MXM, takže minimálně víme, že Nvidia bude schopna ekvivalentní grafiky nabídnout i v noteboocích, možná lépe řečeno víceméně tam, kam cílí AMD s prvními GPU řady Polaris / GCN 4. generace.

CPU část nese 12 CPU jader, z nichž osm jsou standardní jádra ARM Cortex-A57 (64bit ARMv8) a čtyři Nvidia Denver. K tomu příslušející Pascal GPU dávají s CPU celkový výkon 7 TFLOPS a schopnost zpracovávat určité typy úloh výrazně rychleji i než karta Titan X. Systém je chlazen uzavřeným vodním okruhem a disponuje řadou „automobilových rozhraní“. Vše ostatní je již záležitostí softwaru, pročež Nvidia přidává vlastní sadu DriveWorks (sw nástroje, knihovny, moduly a další potřebné prvky pro vývoj aplikací jako kalibrace snímačů, sběr dat, synchronizace, záznam a zpracování datových streamů ze snímačů apod.). Drive PX předchozí generace Nvidia dodala více než 50 automobilkám a souvisejícím firmám. Druhá generace bude všeobecně dostupná v posledním čtvrtletí tohoto roku, raný přístup pro partnery spustí Nvidia v létě.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia Drive PX2, superpočítač pro auta s umělou inteligencí

Pátek, 8 Leden 2016 - 13:06 | Vebloud | Případné samořízení auto je bezpečnostně kritická...
Středa, 6 Leden 2016 - 15:08 | JoHnY3 | Zajimavy koncept. Jen asi bude docela legrace s...

Zobrazit diskusi