Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia GK110 prý vyjde v únoru jako GeForce Titan

Nvidia Kepler GK110 dieshot
Věřte - nevěřte, podle severského webu Sweclockers plánuje Nvidia vydat „velkého Keplera“, který je zatím známý z výpočetních karet Tesla K20, i pro hráčský trh. Stát se tak má v únoru.

Krátce před vydáním generace Kepler se objevila vlna spekulací, která neztratila na síle ani po vydání prvních karet: Podle nich je čip GK110 čistě výpočetní GPU, které je určené výhradně pro karty Tesla. Snažili jsme se tehdy tyto „pověry“ poněkud rozptýlit; protože se však stokrát opakovaná lež stává skutečností, nemělo to výraznější odezvu. Dokonce i po zveřejnění snímku jádra GK110, který demonstroval, že čip skutečně nese obvody čistě grafického zaměření, které by výpočetnímu čipu byly k ničemu, byla stále víra silnější :-). To i přesto, že GeForce GTX 680 / GK104 byla navržená jako mainstreamový čip a Nvidia v březnu přiznala, že si oddychla, když jej mohla nasadit proti konkurenčnímu high-endu.

Nvidia Tesla K20X
Nvidia Tesla K20X

Nyní se potvrzuje, že GK110 je high-endový grafický čip jako každý jiný. Podle serveru Sweclockers jej chystá Nvidia uvést na hráčský trh v únoru (tedy již příští měsíc) pod názvem GeForce Titan. Pro anglicky mluvící svět přinesl tuto novinku TechPowerUp, nicméně detaily, které uváděl navíc oproti Sweclockers, krátce po vydání ze článku zmizely.

Nejprve jsme se domnívali, že zveřejnil více, než by se líbilo výrobci, ale po srovnání těchto údajů se švédsky psaným originálem na Sweclockers jsme dospěli k jinému závěru: Informace, které se týkaly počtu aktivních SMX bloků (maximálně 14 z 15) údaje o kapacitě paměti (6 GB), TDP ad. byly sice z článku převzaté, ale netýkají se GeForce Titan, nýbrž Tesly K20X, což zřejmě ve strojovém překladu redakce TechPowerUp přehlédla (a proto dodatečně promazala).

GK110 85 procent GTX 690
Vyznačení údajného výkonu GeForce Titan v grafu (ComputerBase)

Jediný relevantní údaj, který Sweclockers uvádí, je totiž vlastní odhad výkonu, který očekává na úrovni 85 % GeForce GTX 690. Toto číslo však může být mírně zavádějící: Protože je GK110 vybavena vyšší kapacitou paměti (na GPU), může v nejvyšších rozlišeních a při nejvyšším anti-aliasingu nabídnout výkon vyšší (tedy kdykoli GTX 690 dojde paměť) a naopak v nižších rozlišeních může nabídnout více GTX 690. Hodnocení výkonu je proto zatím předčasné.

Tagy: 

Diskuse ke článku Nvidia GK110 prý vyjde v únoru jako GeForce Titan

Žádné komentáře.