Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia hovoří o 1,9× vyšší energ. efektivitě Ampere, zatím bez detailů měření

Detail měření je přece v tom prvním grafu naprosto jasný.

Hra je se Control v 4k, předpokládám s RTX on a DLSS on, tohle nevyčteme, ale dá se vzhledem k 60 FPS předpokládat, turing tu hru bez RT tahá lépe a s RT bez DLSS to nedává.

Turing v daném scénáři bere cca 240W, který Turing to je je irelevantní, jde o absolutní spotřebu ale 240W napovídá že jde o 2080 Super s TDP 250W.
Ampere v daném scénáři bere něco málo přes 120W, opět je celkem jedno co je to za Ampere.

Tzn Turing bere 1.9x víc energie než Ampere při stejných FPS.

Pro daný příklad to jistě bude platit ať to vyzkouší kdokoli. Prostě ten Ampere v tom scénáři běží na půl plynu a díky tomu se drží v optimálnějším rozsahu spotřeby než Turing, který běží na plný plyn.

Je to parádně odvedený marketing, nevymýšlíš si, udělá to WOW efekt a spoléháš na to že to při letmém pohledu nerozklíčuješ co ten graf vlastně říká a že to vlastně tak wow vůbec není.

Pokud Ampere poběží na plno, bude podávat vyšší výkon ale také se bude zvyšovat takt a napětí, tudíž efektivita bude klesat někde k těm 14-15%. Ale při FPS capu, což leckdo používá to platit může.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Ampere bere 120W"
:)))))
1.9 je vypocitane z TFlops, takze je to teoreticka hodnota, nieco ako idealny plyn, alebo idealne cierne teleso, ktore neexistuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, ty si nikdy nehrál třeba s omezenými FPS? Když mi grafika jede na 100% při třeba 150 FPS a já to capnu na 60 FPS, tak ta grafika už na 100% nejede, jede třeba na 40%, tudíž výrazně klesá takt a spotřeba, tudíž i napětí které karta potřebuje a to znamená vyšší efektivitu.

Neslyšel si ani o podtaktování nebo undervoltu? Majitelé Vegy56 nebo 64 tady básní jak to snížilo spotřebu o třetinu a výkon klesl jen o pár procent. Vymýšlejí si? To samé třeba Fury Nano, podtaktovaná FuryX, o něco nižší výkon ale skoro poloviční spotřeba. To samé procesory, správný undervolt Ryzenu znamená nejen nižší spotřebu ale někdy dokonce vyšší výkon

A to je přesně to co ukazuje ten graf. Podívej se pořádně. Jedna osa jsou FPS a druhá osa spotřeba. Jeden graf ukazuje křivku spotřeby vs FPS u Ampere a druhá u Turingu.

Aby turing udělal 60 FPS, potřebuje na to 240W což je i vlastně strop jeho možností, běží na plno, víc to nejde protože ho bios karty výš nepustí kvůli TDP.

Na 60 FPS Ampere stačí podle toho grafu jen 120W a to je dost možné, kdyby se ta hra nezamkla, Ampere by drtil 100+ FPS a měl 320W spotřeby a efektivita by byla velice blízká Turingu.

Jelikož ten graf ale porovnává spotřebu při 60 FPS, tak je tam 1.9x vyšší efektivita

Poznámka pro autora: tím že ten graf končí na 320W tak se dá předpokládat že bylo měřeno na RTX3080.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu s tym vypoctom, ale to nie je efektivita, ale marketingovy oj*b. Efektivita sa pocita pri plnej zatazi. Pekne stary top high-end proti novemu top high-endu v plnej palbe.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Však jsem psal že to je dokonalý marketing, udělá to WOW efekt, nelžou ale spoléhají že ti to při zběžném pohledu nedojde, tudíž v tobě zůstane ten WOW efekt.

na druhou stranu ten scénář není vůbec nereálný a dokonce bych řekl že může být častý. 4k není zrovna mezi hráči her rozšířený protože na to doteď nebyl levně dostupný výkon a mnohým ani 4k na 27/32 monitoru nevyhovuje a používá škálování. Monitory s vyšší uhlopříčkou - 40+ kde už je 4k slušně čitelné i při malých fontech bez škálování jsou ale hodně drahé a v zásadě jde jen o základní panely, bez adaptivní synchronizace a 60Hz panelem, takže pouštět do toho víc jak 60FPS může způsobit tearing a celkově méně plynulý pocit, takže zapnout VSync nebo frame limiter, 4k v televizích je dnes normální, takže dost lidí rádo použije pro lepší herní zážitek i tu 55-,65 či 75" TV, ty televize ale většinou nemají DP a mají jen HDMI 2.0, takže tam toho ani víc nacpat nejde.

Takže věřím tomu že lidí s omezením FPS na 4k bude poměrně dost a bude to pro ně realistický scénář.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mas i 40, 50 i 65" LCD so 144Hz panelom. Ale lepsi zazitok je na 32-40" LCD priamo pred nosom nez na 75" 2m od hlavy. A i ten 40" je uz extrem, to uz riskujes ze si dolames krcne kosti a budes do smrti invalida.

Inak ja by som preferoval 2080Ti pred 3070 za rovnaku cenu, kvoli tym 11GB. A v bazare uz mas 2080Ti Strix po 13 tisic. 3070 Strix 8GB bude stat nova 15-16k.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že máš i velké panely s vysokým refresh ratem, ale kolik lidí si koupí takovýhle panel který leckdy stojí to co nové auto, když velká telka stojí 10-15.

40" TV na stole přišla ok když jsem od toho seděl cca 1m, pořídil jsem to proto, protože používat TrackIR na 24" monitoru je za trest, buď to nastavíš extra citlivé a pak každý malý pohyb hlavy znamená velký pohyb kamery, nebo musíš pohnout hlavou tak že už na monitor přestáváš vidět a šilháš očima = hodně nepohodlné. U velké obrazovky v rozumné vzdálenosti to není problém protože i při trošku větším pootočení hlavy ji máš pořád v zorném poli a vidíš vše podstatné.

Velká telka, nebo dokonce telky pro letecký nebo závodní simulátor jsou naprosto boží, tři 65" TV, každá v 90° úhlu = že sedíš mezi těma telkama a když chceš kouknout do strany, přirozeně otočíš hlavou a vidíš, je to daleko přirozenější a uživatelsky snazší než nějakým hatem ovládat kameru.

A souhlas 2080Ti dle mě nějak výrazně s cenou pod 3070 nedropne, jednak si nemyslím že 3070 bude vždy výkonnější než 2080Ti, 11GB může být pro někoho argument nebo i potřeba a s výkonem to bude asi jako s GTX1070 která se uvedla s tím že má být výkonnější než Maxwelovský TitanX, ano, 1070 ho v některých hrách o pár procent dala ale stejně tak to ten Titan té 1070 vracel v jiných hrách a v průměru to vyšlo tak nějak nastejno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám 43 palců TV na zdi za stolem (cca 1m) a je to velmi slušné. Ano, nemá to sync a jiné vymoženosti, ale ten velký obraz je fakt super, včetně práce. Jen to člověk musí používat jako tabuli, a ne jako kukátko, jak jsme to 30 let dělali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... "nelžou ale spoléhají že ti to při zběžném pohledu nedojde" - no to mě teda podrž. Než něco pošlete do světa, měl byste si to po sobě přečíst, nebo vypustíte podobný blábol. No jak jsem psal včera - vy chcete být obelháván marketingem a ještě to obhajujete a vystavujete na odiv pane.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já nic neobhajuju.

Graf tvrdí pravdu, výsledek je WOW, a efektivita je skutečně daleko větší.

Problém je kolik lidí bude ty karty používat v tomto konrétním scénáři ze kterého vyšlo číslo 1.9. ten samý graf totiž tvrdí že ta efektivita může být jen o cca 20% lepší - 100 FPS při 320W vs 60FPS při 240W.

Marketing je prostě marketing snaží se podávat pravivě věci tak že vypadají víc cool než skutečně jsou.

2 RX480 za 480 dolarů výkonnější než jedna 1080 za 700 dolarů od Koduriho znělo taky neskutečně cool, ten ale při té prezentaci neukázal natož neřekl že to platí jen v té jediné hře a v žádné jiné se to nikdy nikomu nepovedlo. U NV grafu jde vidět celá realita, i když se zdůraznil jen jeden scénář.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no ty vysledky od nVidie jsou kazdopadne mimo.. Smith z anandtech energetickou efektivitu meril sam a vyslo mu zu u 3090 stoupla proti o 20% proti 2080ti a u 3080 34% nad 2080, takze 90% je fakt wishful thinking.. (:

https://twitter.com/RyanSmithAT/status/1300887187886538752

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Detail měření je přece v tom prvním grafu naprosto jasný. Hra je se Control v 4k“

Doporučuji někdy otevřít libovolnou recenzi grafické karty připravenou libovolnou redakcí a podívat se, jaké informace o nastavení pro jednotlivé hry uvádí.

Hodit graf s názvem hry + rozlišení, kde chybí všechny ostatní údaje (včetně použitého hardwaru a nastavení softwaru), opravdu nemá se seriózními daty nic společného. K tomu zcela chybí cokoli, co by vysvětlovalo, jak to, že je grafem plynulá křivka. Tomu by totiž odpovídalo, že jde o srovnání dvou čipů na různých taktech, které jsou tedy jiné než specifikace komerčně dostupných karet. RT a DLSS nemusí být zapnuté, čipy prostě mohou být podtaktované. To vše graf - bez detailů měření - připouští.

„opět je celkem jedno co je to za Ampere.“

V každé generaci mají různé modely různou energetickou efektivitu. Takže koho tyto údaje zajímají, tomu to opravdu jedno není.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to marketingový graf. V prezentaci je jasně cíleno na jednoduchá vysvětlení pozice produktu, změn v této generaci. V čem společnost vidí svou budoucnost a jak se to promítá do produktů. Chtít tam tyhle detaily je dle mého nepochopení cíle prezentace i cílové skupiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I v těch prezentacích se to běžně píše do legendy grafu nebo do boxu pod grafem. Ano je to tak mrňavé že to na plátně člověk nepřečte, ale když to pak člověk projde na kompu tak ty informace má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ona není, však novináři dostali vše detailně popsané včetně další informací které v keynote nebyly.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem nepochopil, kde vzali tu efektivitu, kdyz maj 320/350W ty karty. Maj "2x" tak vetsi vykon a 2x tak vetsi efektivitu, tak prece budou zrat stejne jako turing a ne o 100W vic, nejvic do oci bijci je ta 3070, ktera vychazi podobne jako ta 2080ti ve vsem, na to ze skok v nm mezi turingem a ampere je dost velky ta ta spotreba se spis nepovedla.
Ona je otazka jestli do toho zapocitavat dlss a rt nebo ne a to bude "boj" jeste na dlouho
Btw. Bazos v sekci gk je zatopovanej az na po strop a nejlevnejsi 2080 je za 9000,- tomu se rika sesup :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

2080ti by meli byt za max 10k, vic bych za to nedal

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak někoho z prodávajících oslov, třeba uvolí k tvé ceně. Zatím není pro tu cenu důvod. Není jasní jak přesně bude 3070 stát proti 2080Ti, a 2080Ti má 11GB VRAM, které pro někoho mohou být důvod volit tuhle kartu před 3070, tzn 10 tisíc pro zánovní kartu stejného výkonu je málo.

Ano u 2070S vidím že ceny časem na bazaru klesnou a z průměrných 9.5 tisíce teď budou na 8.8-5 a 2080S budou na 9-9.5. rozhodovat bude hlavně stáří, jsou tu rok staré superka, jsou tu měsíc staré superka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jses hodne vtipnej s tema cenama :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Patrně je to se "vším zapnuto". Takže DLSS2, RT, rendering na 1440p, výsledek je pak velmi pěkných 60fps ve 4k ve vyskokých detailech.

p.s. vysoké detaily současné generace, přijdou tituly, kde se nároky zvýší a meta 60fps ve 4k se opět vzdálí

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"ta spotreba se spis nepovedla"
S temi vyrobnimi procesy je to tak ze bud
"zachovani VYKONU a nizssi spotreba" nebo "vyssi vykon" (a pak neco mezi tim)

RTX3070 ma jinou vybavu vcetne pameti oproti RTX2080ti.
napr. CUDa 5888 vs 4352
jinak RT a Tensor ma mene nez 2080ti
Nvidia uvadi ale 2x vetsi propustnost oproti 2080ti a dalsi upravy.

Takze je jasne ze nekde bude excelovat a nekde ne.

To nejdulezitejsi nakonec bude cena, ktera by mohla zahybat s nabidkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se na ten graf pořádně a když ti to nedojde, tak si přečti můj komentář nahoře.

Turing při 60FPS má spotřebu 240W, Ampere při 60 FPS má spotřebu cca 125W.

Turing potřebuje pro těch 60 FPS 4W/FPS, Ampere na to stačí 2.08W. 1.9x lepší efektivita.

Je to logické, Ampere neběží na max, fláká se = nižší zátěž = nižší voltage = nižší spotřeba. Spotřeba roste více než výkon, takže při 100 FPS co Ampere zvládá žere 320W a na 1FPS potřebuje 3.2W, to je pořád o víc jak 20% méně než Turing, ale není to tak cool jako 90%. Takže se prezentuje ten best case a před číslo se napíše AŽ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kecy v kleci. Dokud neuvidím nezávislé testy, nebudu se vzrušovat. Tyhle marketérský kejkle mě akorát se... lezou na nervy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No jen to klidně řekněte, že vás ****u, nebuďte měkejš :D Mě spíš sejří kecy těch, co jim to žerou i s navyjákem a s úsměvem na tváři se hrdě hláší k tomu, že jim nevadí obelhávání. A navíc bordelej fórum nesmyslným tlacháním. Člověk doufá, že vypustěj něco smysluplnýho, tak se ty kecy snaží rozluštit a pak je nasranej, že akorát ztrácí čas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já tomu rozuím tak, že NVIDIA šlápla na plyn, mám AMD s RDNA2 v zádech a tak do měsíce uvidíme, jestli kupujeme top kartu s nic moc provozními vlastnostmi (protože to voroštovali na krev), nebo jestli nám stačí velmi "kulaté" řešení od konkurence, které sice bude trochu pomalejší, ale bude si tiše vrnět v casu.

p.s. a nebo se očekávání RDNA nenaplní a máme tu za stejnou cenu novou generaci, pak jdu do 3070, bude-li před Vánoci k sehnání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, serou mě. A toho trotla nahoře hodlám ignorovat... nebudu si kazit víkend. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chceš říct že recenze neukáží že při stejném scénáři, tedy Control, 4k, RT a DLSS, 60FPS bude žrát výrazně něco jiného než grafem ukázanou hodnotu 125/126W? Nebo že naměří že Cotrol v 4k s RT a DLSS nebude běžet lehce nad 100FPS při 320W spotřebě?

Nebo nesouhlasíš že Control v 4k s RT a DLSS na 2080 Super dává tak tak 60 FPS při plné zátěži a 240W spotřeby?

Všechny informace tam jsou, třeba že na max výkonu je Ampere o cca 20% efektivnější než Turing, ale při specifickém scénáři, který prezentace vyzdvihla, může být efektivnější i o 90%

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nechci.
Víte pane, že jste extrémně domýšlivý?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nebo nesouhlasíš že Control v 4k s RT a DLSS na 2080 Super dává tak tak 60 FPS při plné zátěži a 240W spotřeby?"

dava v nativnim 4K tak 20 FPS ty chytrej :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

odpoved je nejspis snadna, nvidia asi porovnava spotrebu jader bez RT jednotek ktere jsou dost zrave

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dyť na grafu je vidět že Ampere žere 320W a v Controlu udělá přes 100 FPS. Ale zvýrazněná efektivita je vztažená k 60FPS, které jsou nyní pro Turing de facto maximem a při 60FPS Ampere žere 125W.

Co je na tom nelogického? Spotřeba s výkonem neroste lineárně, více výkonu, ještě víc spotřeby., Takže když karta podává menší než maxímální výkon spotřeba bude klesat víc než její výkon.

60% výkonu při cca 40% spotřebě není nic neobvyklého, zeptej se majitelů Vega56, 64 nebo se koukni o kolik šla spotřeba Fury Nano dolů proti FuryX a o kolik se snížil výkon...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi uplne nemocny s temi 60FPS v kazdem prispevku a treba se s nima i udav :)
Efektivita bude relativne vysoka, ale urcite ne to co tady kokrhas dokola a cpe nam nvidia, a uz vubec ne pri zapnutem Ray tracingu.
Lidi jsou motivovany kupovat 60+ HZ monitory kvuli plynulosti obrazu. nebo maji spis treba 2-3 FHD/ UHD monitory nez jeden 4K monitor.
Navic to byla i samotna nVidia, ktera s intelem protezovala co nejvyssi FPS a tedy Hz na monitorech pro nejlepsi gayming Xperince and shit.
Samozrejme nejlepsi 240 Hz pres G-sync, jak jinak :D

RTX 2080S dava ve 4K se zapnutym Ray tracingem napr. ve hre Control celych 10 FPS! Neni to krasny? bylo to teda bez DLSS.
Kdyz se to snizilo na 1440p a pridal se k tomu DLSS tak to davalo kulervoucich prumernych 30 FPS!
Takze uz vidim ty houfy lidi aby si zahraly pri RT tu hru pri 15-20 fps :) na RTX 3080
Metro Exodus 2080S davala na nejakych 43 FPS se zapnutym DLSS ten na tom byl lepe.
4K se zapnutym RT na stabilnich 60+FPS mozna da topovka RTX3090, a to jeste otazka jaka hra.
na FHD si s Raytracingem uz docela clovek asi zahraje treba na 80+ FPS, ale nedava smysl aby clovek co utrati skoro 20k za kartu aby hral na FHD.
Mozna aby to mohl recenzovat na youtube jak te awesome a must buy :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... no, the question is who cares?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde byli všichni ti hateři odsud když v 2016 prezentovalo výkon Polarisu oproti 950 v Star Wars Bettlefront?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.