Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia Pascal GP100 ponese 4096bit sběrnici pro HBM2

Pre Nvidiu tu moze nastat viac problemov.
Prvy je ten, ze ak sa nemylim, HBM2 ma officialne udavany support up to 8GB VRAM on die (http://cdn3.wccftech.com/wp-content/uploads/2015/07/sk_hynix_hbm_dram_2.jpg ), ako chcu tam narvat viac? Ak by to dali na seba, neuchladia to ani turbinou, ak by to dali vedla seba, tak by som bol zvedavy na tu zbernicu a radic.
Druhy je ten, ze ak by AMD fakt vypustilo viac HBM2 kariet, mohlo by Nvidiu absolutne vytrollit. V dnesnej dobe vyroba HBM1 nepokryva ani spotrebu AMD. Podla niektorych webov je to dovod, preco je Fury a Fury X len na objednavku ... AMD ako firma, ktora sa podielala na vyvoji ma prioritny pristup k HBM pamatiam. Nakolko sa nepredpoklada, ze vyroba vzrastie nasobne, moze sa proste stat, ze AMD HBM2 pamate vykupi a Nvidia ostane nasucho. Ano, Nvidia moze zaplatit tak vela, ze Hynix sa dohodne s AMD, no potom uz tak drahe HBM pamate budu este drahsie a Nvidia produkty nebude dotovat. Uvidime

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

to není až 8 GBajtů, ale až 8 Gbitů na na jeden křemíkový čtvereček... tzn. až 1 GBajt na čtvereček, čtverečky lze vrstvit až po 8, tzn. až 8 GBajtů na jeden HBM „balíček“ a tyto balíčky mohou být až 4, tzn. až 32 GBajtů celkem

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ako to potom ale bude riesene zbernicou a radicom? Nebude ta karta kusicek prerastena?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

stále jde o 4 balíčky HBM a 4096bit sběrnici jako u Fiji, je to úplně stejné... pouze každý HBM balíček může mít vyšší kapacitu díky novějšímu výrobnímu procesu a až dvojnásobku vrstev

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jaky je vlastne duvod omezeni poctu balicku? Takhle to vypada ze je to omezeni v ramci HBM (nebo jeho radice) a ne kvuli plose na cipu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Počet balíčků musí odpovídat šířce sběrnice. Jeden balíček je 1024bit, takže když má karta 4096bit rozhraní, musí se použít čtyři - žádná složitost v tom není :-)

Klidně by bylo možné implementovat třeba 8192bit sběrnici a zvýšit kapacitu až na 64GB, ale není k tomu důvod. Datová propustnost kolem 2 TB/s je zatím naprosto nevyužitelná (při použití odpovídajícího počtu ROP by už v GPU nebyl prostor pro další funkční jednotky) a 64 GB? To bude mít v herní sféře smysl někdy v době hraní na trojici 8k displejů s adekvátníma texturama.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ok diky. Z tohodle "stále jde o 4 balíčky HBM a 4096bit sběrnici" to vypadalo ze jde o nezavisle parametry. Ale prakticky tedy staci udavat pocet modulu (balicku) nebo sbernici.
HBM tedy nepodporuje vice balicku na jedne sbernici (stejna datova propustnost ale vice pameti)? To vypada jako zbytecne omezeni.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

GDDR5 měly podobný problém a řešily ho clamshell režimem. V případě HBM je řešením dvojnásobný počet vrstev, což je praktičtější - nezvyšuje to nároky na PCB ani na plochu interposeru. Nevidím to jako zbytečné omezení, spíš jako výhodu a zlepšení oproti GDDR5.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zdanlive ano. Vyssi pocet vrtstev to resi. Jenze pocet vrstev je zavisly na technologii (co dokazi nastackovat a uchladit), kdezto vice modulu na sbernici je zavisle na plose. Rekl bych ze zdojnasobit pocet vrstev bude mnohem narocnejsi nez zesloziteni interposeru.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, jak je možné že Kepler bude mít s druhou generací HBM pamětí propustnost 1TB/s? Sběrnice je stále 4096bit...navíší se snad rychlost na dvojnásobek? Já jen že jsem četl o dvojnásobku kapacity... takhle ten článek zní jako od Obra. "Nvidia bude zase o dost rychlejší než AMD a blabla"

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Co prosím? :-)

1. Samozřejmě, HBM2 mají vyšší propustnost, protože běží na vyšším taktu.
2. Kde píšu o výkonu?
3. Kde srovnávám výkon jednoho výrobce s druhým?
4. Kde tvrdím, že AMD nebude používat HBM2?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vyšší takt HBM2 je předpokládám virtuální, ala DDR, skutečný takt HBM2 bude +- stený jako u HBM?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

<i>3. Kde srovnávám výkon jednoho výrobce s druhým?
4. Kde tvrdím, že AMD nebude používat HBM2?</i>

Asi pro některé chybí v článku sdělení, že AMD je na HBM2 připravena (Fury umí HBM2, jen zatím nejsou...), zatím co nVidia teprve básní o budoucím čipu, co HBM2 bude podporovat.

Ovšem pokud by to takto bylo v článku napsáno, tak by se zase ozvala druhá strana, že článek moc fandí AMD :)

Není na světě člověk ten, jenž by se zavděčil lidem všem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

budu ignorovat všechen zbytek, ale.... HBM2 tedy zvyšuje propustnost (čili, jak píšeš, takty) na 2násobek? to mi přijde docela brutální mezigenerační růst....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem viděl i takové podání, že AMD, díky tomu, že se podílela na vývoji, má na HBM 1.generace exkluzivitu, jak se píše zde. U HBM 2. generace bude už nemá mít exkluzivitu, ale jen prioritu, takže AMD dostane co si poptá a až přebytky bude možné dodávat dalším odběratelům, tj. i Nvidii. Takže Nvidia se může ocitnout v situaci, kdy nebude mít dostatek HBM2 pamětí, zatímco AMD ano.

Ale jak říkám, může a nemusí to být pravda.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

opravdu nekdo veri ze Nvidia tohle nema jiz davno nejak smluvne osetrene s dodavateli? nehlede na fakt ze HBM2 nebudou vyrabene jen Hynixem

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

HBM je JEDEC standard a muze je vyrabet kdokoliv, ale podle vseho to zatim nikdo mimo Hynixu neumi. Vzhledem k tomu, ze Hynixu trvalo 2 roky dostat se od standardu k vyrobe HBM1 bych moc necekal, ze se najde uz v roce 2016 konkurencni vyrobce.

Druha vec je potom vztah AMD a Hynixu. Podle vseho AMD v podstate velkou cast cele technologie vymyslelo. Spolu s Amkorem dalo dohromady TSV, podilelo se na specifikaci. Smluvne to muzou mit s Hynixem vyresene od exkluzivity na urcitou vyrobni kapacitu, pres velmi snizenou cenu bez garance dodavek az po procenta z prodeje kazdeho HBM Hynixem po dobu x let.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

nekdo Nvidii musi dodatavt testovaci vzorky pameti, jinak by asi stezi mohli navrhovat Pascal s HBM

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podle me ji je uplne normalne doda Hynix, jako kazdemu kdo bude mit zajem. Jake mnozstvi jim pak bude schopny dodat pro vyrobu GPU behem roku 2016 je uz vec jina. Mozna to bude pro highend bohate stacit a nVidia nebude moct pouzit HBM i pro nizsi segmenty jako to pro 2016 asi planuje AMD. Na druhou stranu to diky efektivnejsimu Kepleru nemusi tolik vadit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemusi, je to standard JEDEC, je zname, na akom principe funguje a ako prebieha komunikacia, takze navrhnut na teoretickej urovni moze Nvidia aj bez fyzickeho cipu. A keby bolo uplne najhorsie, mozu si kupit par kariet Fury a odletovat si HBM cipy. :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tu posledni vetu nemyslis vazen, zene :D

a k predchozimi, nemyslim si ze Nvidia pracuje na necem co by nemeli predem osetrene smluvne vcetne dodavak v nejakem mnozstvi pro urcitou serii, nechci aby to vyznelo blbe, ale to byla v minulosti spise specialita AMD, kdy neodhadli pripadnou poptavku, a bud meli objednano moc, nebo naopak nedostatek waferu

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bol to joke :D Inak ano, urcite maju dohodu davno vyriesenu, to musi byt pri tychto veciach zaklad. Ale nech je uz dohoda akakolvek, je to prilis "Confidental" informacia, ku ktorej sa ludia ako my, len tak nedostanu. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu PR Nvidie asi také nemůže přiznat, že kartu od Nvidie s HBM si koupíte nejdříve za 2 roky, protože jsme se nechtěli dát na vývoj těchto pamětí ani cent. To by image firmy asi dvakrát neprospělo... ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co myslíš výrazem "dal dohromady TSV"? To zní jako by TSV vymysleli :-). Amkor (a ASE Group) dělali "pouze" packaging za pomoci technologie TSV - vertikální propojení více čipů - v tomto případě několik paměťových čipů s GPU.
TSV je technologie vymyšlená cca před 50 lety. První použití v pamětech bylo navrhnuto v roce 2009 (JEDEC/?), 2011 přišlo HMC (Intel/Micron), 2012 Wide I/O (Samsung) a nakonec 2013 HBM (AMD/Hynix) - všechny tyto technologie s vysokou propustností TSV používají.
Podle specifikací to na první pohled vypadá, že z pohledu výkonu je na tom nejlépe HMC (ale vysoká spotřeba). Nejúspornější by měl být Wide I/O. HBM je taková zlatá střední cesta.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč je u článku obrázek Newtona?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Lebo ked sa postavi na meter stvorcovy tak je to vlastne Pascal :D

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

V nebi se sejdou tři fyzikové: Newton, Pascal a Archimedes. I rozhodnou se zahrát si na schovávanou. Archimedes, jako služebně nejstarší, počítá u pikoly. Sotva začne, Pascal zmizí skryt ve vegetaci. Newton jen popojde, nakreslí na zem okolo sebe čtverec metr krát metr a čeká. Archimedes dopyká, otočí se a zvolá: "Deset, dvacet - Newton!" Newton však zakroutí hlavou a povídá: "Kdepak - Newton na metru čtverečním je Pascal!"
http://vs-vtipy.tonikovo.cz/vtipy/fyzika/

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To len ja to nechapem? vazne?!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ucivo strednej skoly :(

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pascal_(jednotka)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja viem co je jednotka tlaku. Ten ftip je onicom.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A co cakas od matfyzackych vtipov? Rehotajucu sa celu hospodu?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je vtip. Ak sa clovek nesmeje neni to vtip. basta.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A nemyslis si, ze je humor hlavne dost subjektivna zalezitost? ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to subjektivna zalezitost. A tym by sme tuto diskuziu mohli aj ukoncit. Prajem pakny den :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dalo by se HBM vyuzit u APU? Dost by to vyresilo "problem" s rychlosti pameti...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.