Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia potvrdila odstoupení od akvizice ARM

Vypadá to, že ARM utekl hrobníkovi z lopaty, naopak pro RISC-V je to dost špatná zpráva.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

myslíte?

Intel Promotes RISC-V, Pledges $1B to Help Chip Startups

published 1 day ago
https://www.tomshardware.com/news/intel-1b-fund-risc-v

Intel joins RISC-V International and Invests Another Billion in Foundry
February 7, 2022
https://www.servethehome.com/intel-joins-risc-v-international-and-invest...

February 7, 2022
Intel has joined RISC-V International as a board member to collaborate on RISC-V IP and contribute engineering expertise for RISC-V in software and its in foundry services
https://www.eenewseurope.com/en/intel-joins-risc-v-teams-on-foundry-ip/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak to je zla sprava

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim; stejne jako je mozne ze AMD/Intel zacne vyrabet CPU s ARM / RISC-V ISA, je mozne ze ARM zacne vyrabet CPU s RISC-V ISA.

ISA je dnes spis high-level koncept, kolem ktereho neni moc co resit. Tipoval bych ze 99% casu inzenyru v ARMu nejde na design ISA, ale na design jader. Jestli myslite ze kecam, tak mozna by vas presvedcili lidi, kteri uz navrhli nejake to CPU: https://chipsandcheese.com/2021/07/13/arm-or-x86-isa-doesnt-matter/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč x86-64 tak vyhořela v mobilech? A to se Intel mohl před rokem 2016 opřít o své tehdejší špičkové nanometry (14nm).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A měl na mobilních CPU Intel skutečný zájem (Xscale prodal těsně před nástupem SF v roce 2006 Marvellu)? Intel je historicky nastaven na profit z CPU v řádu x00US$/ks+, oblast SoC v intencích x0US$ je někde zcela jinde. Možná i to byl důvod proč vycouval v minulosti z výroby RAM a nedávno z 3D XPoint. Tyto komponenty patrně vyžadují vzhledem ke stohování die v pouzdrech řádově zcela jiné kapacity a asi i efektivitu výroby (US$/mm2).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RAM, Xpoint, atd. to není otázkou prestiže jako CPU pro novou oblast od krále procesorů. V roce kdy to Intel vzdal s mobilama měl neotřesitelné postavení (praktické odpadnutí IBM už docházelo i fandům - nikdo jiný se nechytal) a takovýto génius si vyláme zuby v mobilech? Zdůvodnit to pohrdnutím menšími zisky je jen výmluva - přece to věděli už když do mobilů vstupovali. Nebyly náhodou ve ztrátě protože pro srovnatelný výkon museli vyrobit větší křemík?

Ten odkaz od franzzze je zvláštně pojatý. Na jednu stranu přiznávají kouli u nohy těch nejvíc „legacy" architektur, ale vždy nezapomenou dodat, že to není tak špatný, aby to nakonec zazdili jasným přiznáním, že k dokonalosti je nejblíže RISC-V.

„x86 and ARM: Both Bloated By Legacy"
Demagogie a alibismus jak vyšité. ARM má taky nějaké legacy věci, ale už neřeknou, že jich má ve srovnání s x86-64 mnohem méně, protože ten boj se zbytečnostmi vede ARM, dalo by se říct, vzorově. Např. ten poslední diletantismus spojený s AVX512 by ARM snad nevytvořil, i kdyby se o to snažil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vstup do mobilů (Android/x86) byl prakticky jen oprášený Atom Z. Vcelku osamoceným výkřikem byl myslím ZenPhone 5 s Atom Z2560 s PowerVR 544 GPU. Nevím nakolik nebyl problém dostupností .APK pro x86 platformu v Google Store (u těch aplikací kde byl součástí i native code), primární byla přecijen platforma ARM. Na ZenPhone5 bylo asi nejzajímavější to, že byl jedním z posledních SF Dual-SIM Full Active (posledním byl Huawei P9).

Pro mobilní trh je dnes nutností vyrábět en. úsporné, levně a masově na těch nejpokročilejších výrobních procesech. Tedy asi nic pro Intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Nebyly náhodou ve ztrátě protože pro srovnatelný výkon museli vyrobit větší křemík?

Totalni kravina. Intel v mobilech chcipnul, ze stejneho duvodu jako Microsoft: prisli pozde a chybela jim vytrvalost. Ano intel mel procaky, ale nemel software a ekosystem kolem, a vybudovat to chce cas. ARMu trvalo 20 let nez se dostal do dnesni pozice. Intel i MS to zkouseli par let a pak to zabalili.

> ARM má taky nějaké legacy věci, ale už neřeknou, že jich má ve srovnání s x86-64 mnohem méně
> Např. ten poslední diletantismus spojený s AVX512

AVX512 je diletantismus, ale z celeho odstavce je jasne to, ze ti totalne unikla pointa clanku. Dekoder ARMu je mozna o 20% mensi nez x86-64, jenze v dnesnim CPU to zabira tak 0.0001% z celkoveho poctu tranzistoru, takze debata krase SVE vs AVX512 je z hardwaroveho hlediska irelevantni. Hlavni problem AVX512 neni v dekodovani, ale v umelem segmentovani na podskupiny.

Jo vlastne, u ruznych mikrokontroleru ma rozhodovani o ISA vyznam, protoze tam ten dekoder je mnohem vetsi cast. U vykonnych CPU s miliardami tranzistoru je to debata o hovne. Samozrejme, to ze je dekoder dnes irelevantni rika jenom nejaky typek Jim Keller, ktery o tom prd vi, kdezto Mirda navrhnul alespon 1000 procaku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"je mozne ze ARM zacne vyrabet CPU s RISC-V ISA"

On ARM Holding neco vyrabi? To je mi novinka. Mam zato ze prave s vyrobou sekli a diky tomu je to tak uspesna architektura, protoze nekonkuruje svym vlastnim zakaznikum. Pouze jim licencuje design cipu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ARM samotny "vyrabi" referencni implementace, typicky je to CPU na v dane dobe aktualnim technologickem nodu, sice pulka reseni je mimo tento cip v ramci FPGA.. ale jo, to osamocene procesorove jadro je opravdu skutecny kremik.

Ted nedavno to byl treba:
https://www.arm.com/architecture/cpu/morello

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mate pravdu, spatne sem to rekl, ARM nic nevyrabi. Designovat by bylo vhodnejsi slovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tomu příliš nerozumím, jedno ale vím jistě. Neměl jsem z toho radost a teď z radostí kvituju, že z toho sešlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase z toho děláte pohádku, na burze Nvidia přes pár bílých koňů ( myšleno firem) koupí akcie a antimonopol ji může políbit zadek, tak funguje trh, a někomu tady rupne žilka.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dovete si představit jaká by asi byla pokuta, kdyby to prasklo (uplaťnovaní vlivu přes nastrčené vlastníky, o kterých by v účetnictví zústaly stopy po finančních tocích na nákup podílů ... půjde o miliardy US$)? Odstupné Softbank(ARMu) za nezdařenou akvizici by proti tomu patrně byly drobné.

Uvědomte si, že v U.S.A. na rozdíl od nás anti-monopolní úřady konají (např. je státem/ICANN registrátorovi VeriSign stanovena výše poplatku za doménu .com, na rozdíl od nás kde si cenu stanovuje NIC.cz zcela sám).
https://www.domainnameapi.com/blog/verisign-to-to-increase-com-prices-in...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, Jensen má jen potřebu se vždycky vyjádřit, aby jeho nvidia (jako vždy) nebyla ta špatná, což se mu ještě nepodařilo.
Vedení Nvidie není tak blbý, aby šlo do rizika nějaké obr pokuty - to jen náš český "Jensen" by jim zavařil. Chudáci lidi kolem něj, těm fakt nezávidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.