Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia Tegra 2 a 3 má raný open-source 2D ovladač, práce pokračují

Phil Carmack s procesorem Tegra 3 („Kal-El“)
Pokud lze o Nvidii něco říci s jistotou, tak to, že na klíčové trhy a produkty bobíka nehází. Sice jí to občas dlouho trvá, ale nakonec se k výsledku dobere. Poslední dvě Tegry tak konečně mají použitelný open-source ovladač, byť zatím jen pro 2D...

Poslední patche, které vývojáři Nvidie zaslali do linuxového kernelu a které se objeví ve verzi Linux 3.8, obsahují prozatím experimentální kód pro DRM (Direct Rendering Manager). Tegra DRM původně začal jako nezávislý projekt Thierry Redinga loni v dubnu (to se pracovalo na podpoře Tegra 2 SoC), ale postupem času vyrostl a začala do něj přispívat i sama Nvidia - takto má komunitní vývoj vypadat. Nyní zahrnuje 2D i pro Tegru 3. Stále má ale přídomek „experimentální“, nicméně kernel 3.8 se stihne (vždyť do vydání finálního 3.7 zbývá ještě několik dní, zatím jsme ve fázi RC7).

Jen-Hsun Huang předvádí Tegra 2
Jen-Hsun Huang předvádí Tegra 2

Čerstvý příspěvek Nvidie do ovladače má velikost 8 000 řádek kódu rozložených v osmi patchích. Nakolik představuje předzvěst změn v Nvidii, to je otázka, kterou zodpoví až vývoj podpory pro 3D část či hardwarovou akceleraci videa. Právě u nich je kámen úrazu, kdy si Nvidia u svých GeForce drží kód pod pokličkou, neboť je z 90 % sdílený s ovladačem pod Windows a tak hledisko open-source podpory visí na bedrech ovladače nouveau a schopnosti jeho vývojářů v oblasti reverzního inženýrství. bohužel nevíme, nakolik je GPU Tegry 2 a 3 shodné s desktopovými architekturami či jaké jiné zábrany by tam Nvidia mohla mít.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia Tegra 2 a 3 má raný open-source 2D ovladač, práce pokračují

Žádné komentáře.