Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia Tegra 3 už brzy, „Maxwell“ dostane v roce 2013 výkonný ARM CPU

James Clerk Maxwell
Ačkoli se teprve na letošním CESu více hovořilo o čipu Nvidia Tegra 2, přesněji o zařízeních jím osazených, Nvidia už pochopitelně chystá další generaci. Generální manažer pro produkty Tegra v Nvidii Mike Rayfield se nechal slyšet, že firma má v plánu uvádět každý rok novou generaci těchto čipů s ARM jádry a z jeho povídání nepřímo vyplývá, že uvedení procesoru Tegra 3 se dočkáme v relativně brzké době. V nejhorším případě letos, ale dá se odhadovat už první kvartál roku. Daleko větší bombou ale podle nás je informace o integraci ARM CPU jader do GPU chystané generace "Maxwell"…
Nvidia Fermi Kepler Maxwell roadmapa

"The Maxwell generation will be the first end-product using Project Denver.
This is a far greater resource investment for us than just licensing a design."

Mike to řekl naprosto jasně. Zatímco "Kepler" bude ještě "klasickým GPU", považujme ho předběžně za hodně slušně refreshnutou architekturu "Fermi", jeho úspěch ostatně bude záviset na kvalitě 28nm výrobního procesu TSMC, "Maxwell" chystaný na období za dva roky (spíše počítejme s podzimem 2013, kdy jistě proběhne další ročník GPU Technology Conference, ale třeba nás Nvidia překvapí a k představení "Maxwell" architektury dojde ještě v roce 2012 s uvedením v roce 2013) bude to "pravé ořechové".

Momentálně máme na trhu ARM Cortex-A15, výkonný vícejádrový procesor a pokud si na linii výkonu ARM architektury promítneme pokrok za poslední dva (tři) roky, můžeme se v "Maxwellu" těšit na něco opravdu solidního. Projekt „Denver“ se ale bude muset vypořádat s integrací silně upraveného ARMu (Jen-Hsun Huang řekl jasně, že jim nejde jen o licenci ale chystají se ARM i značně vylepšit) do vlastní GPU architektury. Z inženýrského hlediska nepochybně velká nová výzva, která v sobě skrývá řešení problému "nemáme APU, protože nemáme CPU".

"Maxwell" nepůjde Fusion směrem (úsporné malé čipy), spíše naopak, pro profi/HPC segment půjde o co nejvýkonnější APU, které v tuto chvíli z věcí, které známe od konkurentů, snese prakticky jediné srovnání: kam asi stihl za poslední období několika měsíců ticha pokročit Intel s projektem Larrabee? To bude možná klíčová otázka pro rok 2013, protože všichni tito tři výrobci (AMD, Intel, Nvidia) budou svádět boj nejen na mobilním segmentu a v desktopech, ale také právě v HPC, zejména superpočítačích, kam každý rok míří tisíce nových výpočetních karet a GPGPU zde mění tvář výpočetních architektur. Máme se na co těšit.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia Tegra 3 už brzy, „Maxwell“ dostane v roce 2013 výkonný ARM CPU

Čtvrtek, 20 Leden 2011 - 17:37 | ptipi | Maxwell je architektura, ne jen jeden highendový...
Čtvrtek, 20 Leden 2011 - 13:02 | Mirda Červíček | "Maxwell" nepůjde Fusion směrem (...

Zobrazit diskusi