Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia Tesla M2050 v superpočítači s výkonem 4,7 PFLOPS

To je oblast kam nVidia miri.Na jak nekteri zmateni novinari na jistych webech se snazi tvrdit, ze jeji prioritou sou herni GK za par dolaru.Pche.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do téhle oblasti míří samozřejmě i AMD, protože by bylo blbé kdyby nemířilo. GF100 mají velký výkon v teselaci a physx, takže pořád nevidím zásadní rozpor na úrovni GPU mezi herní a vědeckou kartou.

GTX480/470 má bloklé nějaké výpočetní schopnosti, ale to vůbec nevadí a jak je vidět tak jde skloubit architekturu pro vyloženě vědecké aplikace i pro hry - díky tomu co vše se dnes ve hrách z vědecké sféry je.
http://www.anandtech.com/show/3987/amds-radeon-6870-6850-renewing-compet...
Ten testík s CIV5 nádherně dokazuje jak se prolíná gaming a science. Do budoucna můžeme počítat s počítáním umělé inteligence přes GPU(AMD už má zkušenosti přes společnost Neurala) a rozvinutí fyziky ve hrách je taky víc science než gaming. Navíc ten pojem „herní grafika" bych už vyměnil za „univerzální grafika", protože GPU už neakceleruje jenom hry, ale má x dalších použití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

|AMD samozrejme taky vyrabi Pro GK, nicmene neni to jeho priorita.AMD ma APU, takze bude konkurovat intelu a jeho integrovanym grafickym jadrum v CPU.nVidia nema kam integrovat, takze logicky hleda uplatneni predevsim v tomto smeru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"pořád nevidím zásadní rozpor na úrovni GPU mezi herní a vědeckou kartou."

Opravdu ne?A co Fermi?Obrovske nevyrobitelne jadro s monstrozni spotrebou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já bach ti oponoval ... nvidia těch jader vyrobila nejméně 7169 ... 7168 jich běží v tom počítači a 7169. máme v redakci na GTX480 :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fermi je obrovské s obrovským herním výkonem. To že se zatím neobjevilo s plnými 512 CC a má velkou spotřebu snad neukazuje na jeho zaměření jen na vědu a nějaké opomíjení her. Už jen ten teselační výkon dokazuje absurdnost tvrzení, že GPU má architekturu buď vědeckou nebo herní. Jde to skloubit a GF100/HD5000/HD6000 jsou toho důkazem.

To kde má která společnost priority je hodně sporné. Podle mě by třeba bylo AMD blbé kdyby dávalo více peněz do APU než do profi a vědeckého segmentu dedikovaných grafik, protože velikost zisku je někde jinde. Nvidia nemůže dělat integrované GPU, tak se soustředí na dedikované GPU. Jinak z nějaké dohody kterou Intel podepsal(myslím že to byla ta s AMD) vyplývá, že od určitého roku(myslím musí umožnit vstup výrobcům GPU do svojí platformy.
Tady to je, i když z nedůvěryhodného zdroje.
http://www.semiaccurate.com/2010/08/04/intel-settles-ftc-and-nvidia-win-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prioritou je to, co prinasi nejvetsi zisky a to u nV je oblast profi grafik, rekl to sam Huang ze 2/3 zisku maji z nich.To jeste v dobe kdy ji prinasi zisk lowend, o ktery brzo prijde.Z highend grafik moc velky zisk mit nebude, to by je musela prodavat jako Profi za desitky tisic.U Fermi ten obrovsky herni vykon neni ale jasi zatim videt.S teselaci bych byl taky velmi opatrny, kazdy vyrobce pouziva trochu jinou metodu jejiho vypoctu. Marketingove krasozvasty jsou zcela mimo a benchmarky hraje malokdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4.7 petaflops uvadenych v nadpisu je teoreticky spickovy vykon, tedy neco jako prijit k regalu s GPU a secist papirove udaje
Tianhe-1A v linpacku dosahl 2.507, dosavadni vedouci top500 Jaguar uvadi 1.759, Tianhe-1A je o ~42% rychlejsi resp. Jaguar je o ~30% pomalejsi, zadnych 50% tam nevidim
udavana 160 Gbps konektivita nema vyznam bez uvedeni o jakou konektivitu jde (nod, rack, switch, ..)
Tesla M2050 je k sehnani za 2500 USD, pri odberu 7k to bude pod a 30 kKc, coz je mene, nez uspora (oproti CPU only) za rocni spotrebu elektriny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viem si predstavit frustraciu technika, az tam dojde, pozrie do manualu a zareve: "Dopr... ma to 7168 grafik, ale kam mam strcit monitor, klavesnicu a USB DVDromku aby som to nainstaloval???" :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co by, vetsinou pripoji terminal (emulator na notebooku) na COM port, nastavi BIOS a nabootuje ze site (PXE apod.)
na vytvoreni image (prvni typicke instalace pro umisteni na image serveru) mivaji serverove desky integrovanou GPU (Matrox, SiS, ..)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme ve firmě Čínana , který je náhodou právě z Tianjinu, tak jsem ho požádal zda by nezjistil kolik, ty grafiky v realu staly a nadhodil vami zmíněnou cenu.
Jeho první slova byla, něco jako jsou ceny pro hloupe evropany, pak ceny pro americany, pak dlouho nic a pak realne ceny pro cinany v cine :-)
Nicméně, poptal se a ralne ceny jsou zlomkové. Celý projekt, tedy to za co počítac postavili, včetně baráku pro něj, návrhu a vyvoje. To vše stála cca 1,5 miliardy Kč. Přičemž největší náklady spolk vyvoj a investice do baraku pro počítač.
V této oblasti, se nezřídkla stává, že výrobce spiše zaplatí odběžsteli za použití jeho hw. Jednak z toho má reklamu a ověří si možnosti svého hw.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela legracni historka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.