Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

nVidia ukázala aktualizovanou roadmapu čipů Tegra: PC a smartphony na jedné lodi

nvidia-logo
Výrobce grafických karet a SoC čipů ukázal své plány ohledně budoucích generací čipů Tegra. Pokud vše vyjde jak má, každý rok přijde nová verze.

Mobilní segment prochází velmi rychlým vývojem a pokud s ním chtějí výrobci udržet krok, musí neustále inovovat. Právě proto každou chvíli slyšíme o nových čipech, technologiích a nejrůznějších patentech. nVidia na probíhající GPU Computing Conferenci v USA ukázala plány ohledně chystaných verzí čipů Tegra.

O letošním plánovaném vydání Tegra 4 už nějakou dobu víme, o to zajímavější situace nás však čeká v roce 2014. Na trh se dostanou SoC se stejným grafickým jádrem, jaké nVidia využívá ve svých současných kartách na PC trhu.

TEgra_roadmapa

Letošní přírůstek, jak jistě víme, nese zmíněné označení Tegra 4, nebo-li Wayne, další v řadě je Logan a následuje Parker. Takže značení se jmény superhrdinů zůstává. Logan již bude mít ve svých útrobách zahrnutou podporu pro CUDA (Compute Unified Device Architecture), jež umožní výpočetní operace programů vytvářených v určitých programovacích jazycích provádět přímo na grafické kartě.

Psali jsme o čipech Tegra:

V roce 2015 jsou pak plány ještě smělejší. Na řadě bude 64bitový čip Parker, jehož nasazení je plánováno jak pro počítače, tak pro tablety, smartphony, a dokonce i herní konzole. Asi nikoho nepřekvapí, že každá nová generace by měla být výkonnější a energeticky efektivnější, než ta předchozí.

Myslet nVidia musí i na konkurenci. Ta ani zdaleka nespí a Qualcomm i Samsung se snaží inovovat jako na běžícím pásu. Pak tu máme dalšího důležitého hráče - Intel. Ten se už delší dobu snaží pracovat na nižší spotřebě u svých grafických čipů a láká jej vidina většího podílu v mobilním segmentu.

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku nVidia ukázala aktualizovanou roadmapu čipů Tegra: PC a smartphony na jedné lodi

Žádné komentáře.