Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

nVidia uvádí čipsety řady nForce 780i/750i SLI

nVidia nForce 750i SLI logo
Včera uvedla firma nVidia další řadu čipsetů, tentokráte s číslem 700 pro procesory Intel. Spolu s nimi aplikovala do praxe nedávno oznámený ESA standard pro monitorování a řízení některých systémů chlazení a napájení, takže se na to pojďme společně podívat podrobněji.

Kapitoly článků

1.  nForce 780i SLI

Nejprve k uváděným čipsetům. Ty jsou poněkud zajímavé, neboť až na jeden drobný čip nejde o nic jiného než reinkarnovaný čipset nForce 680i/650i SLI.

nForce 780i SLI

Popis čipsetu nForce 780i SLI

Ačkoli je z nákresu patrné, že nVidia přidala jeden čip, nForce 200 (říkejme mu pracovně „východní můstek“, krycí jméno bylo údajně „BR-04“), v tiskových materiálech má jen severní a jižní můstek alias SPP a MCP.

nForce 780i SLI SPP + nForce 780i SLI MCP

Pokud se na ně zadíváte blíže, možná vám přijdou povědomé. MCP vpravo by rozhodně měl, ten je známý už z čipsetu řady nForce 590/570 SLI (jde o starý dobrý „MCP55“). SPP vlevo je o něco novější, ale také nejde o nic, co bychom tu už neměli, je to tentýž čip, jako je u nForce 680i/650i SLI. nVidia totiž chytře využívá možností HyperTransportu, kterým se dá propojit v podstatě a prakticky jakýkoli SPP s jakýmkoli MCP. Čím je ale spojen s těmito čipy „východní můstek“ nForce 200?

Čipy nForce 780i SLI MCP + nForce 200

Nejprve si povězme, co má nForce 200 na starosti. K tomu tu máme jeden takový sice ne zrovna „eye-candy“, ale i tak poměrně výmluvný obrázek:

Popis čipu nForce 200

Čip nForce 200 je ve skutečnosti PCI Express přepínačem, s jedním „upstream“ portem (tedy takovým, který se připojuje směrem do zbytku čipsetu) a až čtyřmi „downstream“ porty (těmi se připojuje ke koncovým PCI Express zařízením). Pokud už vám to docvaklo, asi jste se zhrozili. Ne, to opravdu není vtip, tento čip skutečně dělá z jednoho „staršího“ (dle specifikace 1.1) PCI Express ×16 portu o propustnosti jedné PCIe linky 2,5 GT/s dva nové (2.0) PCI Express ×16 sloty s propustností jedné PCIe linky 5 GT/s (s tím, že je tu možnost udělat čtyři PCI Express ×8 sloty, popřípadě jeden ×16 a dva ×8, to vše stále ve specifikaci 2.0, která má oproti 1.1 dvakrát rychlejší každý link). Převedeno na srozumitelná čísla: nForce 200 má dělat z 1 (slovy jednoho) 4GB/s portu 2 (slovy dva) 8GB/s sloty. Povedl se nVidii takový malý zázrak, anebo je to jen marketingová finta na diváky? ;-) Praxe časem ukáže, ale nejprve do toho vnesme trochu světla.

Ačkoli čip nForce 200 vypadá na první pohled jako zázrak a na druhý pohled jako hloupý vtip, realita je kdesi uprostřed. nVidia totiž potřebovala rychle přivést na světlo světa vlastní řešení s PCI Express 2.0 sloty, k čemuž využila právě nový čip nForce 200 tím, že jej přilepila (skoro se chce říci „vteřinovým lepidlem“) na stávající čipset nForce 680i SLI (případně 650i SLI). Podle toho, co tvrdí sama nVidia, je nForce 200 s nForce 780i SLI SPP spojen „rozhraním, které poskytuje propustnost 4,5 GT/s pro každý link, což je dostatek pro zajištění plného výkonu grafických PCI Express 2.0 karet“. Přiznám se, že téhle hantýrce opravdu moc nerozumím, nVidia prostě nějak dokázala zrychlit PCI Express 1.1 linky z výchozích 2,5 na 4,5 GT/s, což sice pořád nestačí na 5 GT/s, které poskytuje jeden 2.0 PCI Express link (natož když jsou zapojeny karty dvě), ale asi to nevadí. Vznikl prostě speciální komunikační kanál, který dostal název „nVidia interface“.

Popis komunikace PCI Express v čipsetu nForce 780i SLI + nForce

Je tu však ještě jedna zajímavost: latence. Třetí PCI Express ×16 slot je totiž jednak „starý“ 1.1, ale hlavně se data z něj mohou do prvních dvou dostat poměrně složitou cestou, která vede přes jižní můstek (nForce 780i SLI MCP), odtud HyperTransportem do severního (nForce 780i SLI SPP), dále skrze „nVidia interface“ (alias hodně brutálně přetaktovaný PCIe ×16 port) do „východního můstku“ (nForce 200) a odtud do prvního či druhého PCI Express ×16 2.0 slotu. Naproti tomu dvě karty zapojené do obou 2.0 slotů spolu mohou komunikovat velice svižně přímo přes nForce 200 čip a nemusí tak obtěžovat zbytek desky. Pak jsou tu samozřejmě mezi kartami ještě SLI můstky, přičemž nVidia má k dispozici takový, který spojí každou kartu s každou (možno pořešit i vlastními SLI můstky, jsou-li dostatečně dlouhé a flexibilní).

PCI Express můstek pro 3-way SLI

3-way SLI můstek

Jak si můžete na obrázku všimnout, s 3-way SLI nepočítejte s tím, že do základní desky dáte ještě nějakou kartu, grafiky si vezmou veškerý prostor. Opravdu monstrózní výbava :-). Berte také na vědomí, že v tuto chvíli podporují 3-way SLI jen dva typy karet: GeForce 8800 GTX a GeForce 8800 Ultra.

Dá se tedy říci, že pokud nevyžadujete podporu PCI Express 2.0, můžete klidně setrvat u desek s nForce 680i SLI? Svým způsobem ano, čipy jsou stejné, jiný je však návrh desek jako takových a ten nepočítá s podporou posledních 45nm procesorů. Kde je zakopán pes, na to se nás neptejte, ale podpora 45nm procesorů není přiznána jednak v materiálech nVidie (což ještě nemusí nutně znamenat, že to nepůjde) a navíc existují dohady o tom, že je zkrátka potřeba desky opravdu předělat. Samozřejmě nevylučujeme, že se některému výrobci podaří jejich podporu do stávajících desek s čipsety nForce 680i SLI dořešit, ale oficiální stanovisko je takové, že „raději ne“. Něco vás přeci k upgradu desky nutit musí, není-liž pravda? ;-)

Ještě než se podíváme na nForce 750i SLI, neodpustíme si zmínit hlášku, která se objevila v tiskové zprávě nVidie. „Letos zapomeňte na sušenky a mléko. To, co Santa doopravdy chce, je možnost hrát Bioshock na nové herní výbavě postavené na nForce 780i SLI desce se třemi grafikami v 3-way SLI.“ K tomu nelze nedodat, že vám po nákupu takového stroje na ty sušenky a mléko nic nezbude :-). Faktem je, že tímhle by Santa udělal radost mimo jiné také dodavatelům elektřiny, kterým by nad rotujícími elektroměry očička jen zářila ;-). On totiž už čipset nForce 680i SLI nebyl zrovna úsporný a teď má k tomu ještě navíc „východní můstek“ nForce 200.

Referenční základní deska s čipsetem nForce 780i SLI

V rychlosti ještě doplňme, že na bázi nForce 780i SLI uvádí ještě tento měsíc své desky ASUS (P5N-T Deluxe), EVGA a XFX. Gigabyte (GA-780ISLI-DS5) a MSI (P7N Diamond) by měly být až v lednu, stejně jako desky s čipsetem nForce 750i SLI, na který se teď podíváme.

Kapitoly článků
1.  nForce 780i SLI

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku nVidia uvádí čipsety řady nForce 780i/750i SLI

Žádné komentáře.