Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

O počítačích si povídáme s Isaacem Asimovem - dodatek

Isaac Asimov
Při náhodném procházení historie článků za poslední dva roky jsem narazil na příspěvek uživatele "LJ" v diskusi pod fiktivním rozhovorem s Isaacem Asimovem, který se rozhodl nejen vyjádřit své rozhořčení, ale současně požadovat očekávat za článek omluvu od redakce. Dobře tedy, sice jsem se zapřísahal, že na nenávistnou diskusi pod tímto článkem plnou nepochopení nebudu reagovat, ale abyste mě (či celou naši redakci) neměli za zbabělce, který strká hlavu do písku, nabízím vám objasnění geneze vzniku onoho článku, důvody, které mě k němu vedly a také to, proč necítím ani nejmenší potřebu se komukoli omlouvat, ani potřebu reagovat v diskusi. Tento článek by byl na DIIT již v rubrice "blogy", takto jej prosím berte.

Je to již více než měsíc od chvíle, kdy jsem tento článek sepsal. Byl to další ze série článků, které do hlavní linie konceptu cdrka přímo nezapadají, ale tyhle výstřelky právě dělají cdrko a většinou je vítáte. Věděl jsem, že zrovna tento článek je risk, věděli jsme to v redakci všichni, ale rozhodli jsme se (tedy: já se rozhodl) to risknout.

Takže ono vysvětlení: článek je založen na známých faktech o Isaacu Asimovovi tak, jak je prezentoval při mnoha příležitostech on sám, nebo jak je dávali k dobru jeho blízcí (dcera, druhá manželka atd) při různých příležitostech. Tečka. Pokud si myslíte, že to byl trapný pokus o apríl, jste na omylu. Pokud si myslíte, že jsem chtěl z Asimova udělat blbce, jste na omylu. Článek byl a je míněn zcela vážně a za správností většiny informací v něm si stojím, snad jen s výjimkou jeho názoru na pirátství, kde jsem tak trochu "vařil z vody" na základě odpovídajících jiných věcí a jejich známého Asimovova názoru na ně a jeho životních postojů. Zbytek NAPROSTO sedí, Asimov byl skutečně totální počítačový negramot a byl na to svým způsobem pyšný a rád to dával všem na odiv. Toto potvrdila v rozhovorech i jeho dcera, takže v článku nedělám z Asimova antipočítačového blba, ale pouze uvádím pravdivé informace. Pokud si myslíte, že tomu tak není, máte o Asimovovi nedostatečné znalost, ale z toho neobviňujte mne!

Nyní mi dovolte doplnit, proč zůstal článek zcela bez odezvy redakce (až dosud). Budu mluvit za sebe jakožto autora článku a jediného znalce Isaaca Asimova v redakci. Když jsem viděl první nenávistné reakce, trochu mě to překvapilo. Když jsem viděl druhou vlnu, začal jsem pojímat rozhořčení a vše dorazil email od jistého nepodepsaného anonyma (představil se v kolonce "odesílatel" jako Majkl Stromajkl s emailovou adresou "pica@kokot.sk", což bezpochyby vypovídá o jeho intelilgenci) s následujícím textem:

"To si dovolujes na Asimova trochu moc ne ? ty vole hnus... ses trapnej zmrd"

Jistě chápete, že s takovým primitivem nehodlám ztrácet čas, ani s dalšími, kteří mne v diskusi hrubě osočují, aniž by sami o Asimovovi něco věděli, nebo aby věděli cokoli o člověku, na kterého útočí (o mě). Nebudu vám všem brát váš názor, já vím, jak dobře mám článek podložen a s primitivismem nemám slitování. Proto jsem ani já, ani nikdo další z redakce, v diskusi dosud nereagoval.

Děkuji všem těm, kteří článek přečetli a ponechali bez komentáře v diskusi, protože jej správně rozpoznali jako "poctu Asimovovi", nikoli pokus zesměšnit velmistra sci-fi žánru. Ještě více děkuji těm několika málo, kteří se v diskusi odvážili vystoupit na obhajobu článku. A promiňte, páni znalci, ti z vás, kteří nejenže neví, že Asimov zemřel před 17 lety, ale navíc přehlídli i tuto poznámku na konci článku a ani jim nedošlo, že těžko malý lokální servřík povede rozhovor s jedním z amerických největších spisovatelů (jak ostatně, když Asimov vůbec nebyl online), mě skutečně pobavili.

Tolik tedy mé osobní vysvětlení jakožto autora článku. Já si z vašich rozezlených reakcí beru následující: příště se na takový článek, kterým se vám snažím rozšířit obzory a přinést něco více, než konkurenční servery, nejspíš zvysoka vy…kašlu

PS: pro těch pár z vás, které můj názor zajímá: Isaac Asimov je pro mě osobně člověk, kterého si nesmírně vážím. Není pro mě zajímavý ani tak jako autor sci-fi (byť robotické romány či série Nadace se u mě řadí mezi absolutní špičku), ale jako autor nebeletristických děl či esejů, které tvořily většinu jeho životního díla. Je zajímavý také jako humanista, vysoce inteligentní vědec, osoba s obrovským a velmi hlubokým všeobecným přehledem, což vše mu může 99,9% z nás jen závidět. Velmi jsem si vždy cenil i jeho otevřeného a nebojácného postoje proti aroganci mocných v americké vládní mašinérii posledních několika desetiletí, stejně jako schopnosti hovořit o věcech v širších souvislostech z patra a predikovat věci, které sice dnes máme za samozřejmost, avšak před několika desetiletími byly skutečně považovány spíše za sci-fi, než cokoli jiného. Svět by si zasloužil více takových lidí jako Isaac Asimov, který je v našich končinách vnímán bohužel převážně právě jako autor sci-fi, což jsem se pokusil tímto článkem trochu změnit.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku O počítačích si povídáme s Isaacem Asimovem - dodatek

Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 10:38 | Anonym | Earle, sorry, jsem totální idiot, to bylo na...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 10:36 | Anonym | Earle, máš obsedantně-kompulzivní poruchu? Umíš...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 10:13 | Anonym | David Ježek: Skuste skontaktovat pana Shannona,...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 10:10 | Anonym | milka: preco nebolo v uvode napisane ze sa jedna...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 09:56 | Qwertius | Já děkuji redakci, mně se článek líbil a myslím,...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 09:26 | Anonym | Takže pokud by bylo vyzrazeno, že jde o fikci, ty...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 08:57 | David Ježek | Phantom: ještě drobnost k filmu. Já sám ho...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 08:55 | David Ježek | 1) díky všem za podporu, už jsem se rozhodl,...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 08:33 | jakub novak | podpora: Zatim mi nikdo nevysvetlil, proc autor...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 08:29 | Anonym | Netolerantní jsou IMHO jen -náctiletí borečci,...

Zobrazit diskusi