Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

O SanDisk mají zájem také Micron i Western Digital

Zájem nemají jen Číňané, ale i americké firmy (u nichž se ale také spekuluje o zájmu čínských firem o ně). Zkrátka SanDisk je žhavým zbožím a jak Western Digital, tak konkurenční Micron mají dle Bloombergu zájem.

SanDisk v obecném slova smyslu prý má zájem o to, aby byl koupen. Dle dostupných neoficiálních informací v tomto duchu vede rozhovory s více firmami, včetně Western Digital a Micron. První je tradičním výrobcem pevných disků, který ale poslední roky stále více proniká do světa SSD, ten druhý je jednou z největších hvězd ve výzkumu a vývoji NAND flash technologie a samozřejmě také vyrábí vlastní SSD i paměťové karty (dceřinka Lexar) a další související produkty.

Zejména z hlediska Micronu musejí ale případná jednání být velmi zvláštní. SanDisk je totiž dlouholetým partnerem konkurenční Toshiby ve výzkumu, vývoji, ale i výrobě NAND flash čipů. Provozují v Japonsku i společnou továrnu, takže případný odkup SanDisku Micronem zní jako hodně nepovedený vtip: Micron a Toshiba, dva hlavní rivalové na poli NAND flash, by tak měli společnou továrnu a vývoj. Ale kdo ví, nakonec to může být podobné jako s AMD a Intelem, kde jeden potřebují druhého (tedy zejména Intel, aby uchoval aspoň zdání toho, že nemá na x86 trhu de facto monopol :-).

Každopádně všechny tyhle zvěsti SanDisku svědčí, tedy alespoň hodnotě jeho akcií, která zvolna roste. Větší smysl ale dává představa, že pokud bude SanDisk odkoupen, bude to Western Digitalem, který tak posílí své postavení na NAND flash trhu. Western Digital nedávno získal velkou investici od čínské Tsinghua University, takže tak jako tak je v tomto oboru čínský kapitál již zaháčkován. Z hlediska konkurence na trhu ale je potřeba zmínit také Samsung, který si na poli NAND flash vydobyl již významnou pozici.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku O SanDisk mají zájem také Micron i Western Digital

Pondělí, 19 Říjen 2015 - 06:18 | Anonym | SanDisk neee, to je jedna z mála značek, kterým...
Pondělí, 19 Říjen 2015 - 01:46 | kvolaa | SanDisk také nedávno koupil velmi skvělou firmu...

Zobrazit diskusi